Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Valyon László, Ivád polgármestere

Nem kérünk kémiai szúnyoggyérítést Ivádon!

Tisztelt Polgármester Úr!

Szíveskedjenek a biológiai szúnyoggyérítést tanulmányozni, felzárkózni ezzel a tudatos környezetvédő polgárokhoz, településekhez.

A kémiai szúnyogirtással kapcsolatban számos probléma merül fel:
- A felhasznált idegméreg nem csak a szúnyogokra hat, hanem minden rovarra, így például a méhekre is.
- A rovarok tömeges pusztítása a teljes táplálékláncra kifejti a hatását (pl. fecskék számának drasztikus csökkenése), súlyosan beavatkozik az ökoszisztémába.
- A vegyi anyag hosszú távú alkalmazása az irtószerrel szembeni ellenállóságot okoz a szúnyogok szervezetében.
A fentiekből látszik tehát, hogy ez a módszer hosszú távon nem jelent megoldást a problémára sőt, még ront a helyzeten.

A szúnyogok számának csökkentésére számos alternatíva létezik már. Ilyen például a biológia szúnyoggyérítés, aminek előnye, hogy a szúnyogokon kívül más élőlényre nincs hatással, illetve sokkal hatékonyabb, mert közvetlenül a szúnyoglárvákat támadja.

Miért fontos?
A környezetvédelem mindenkié! A gyermekeid, unokáid is élni szeretnének ezen a bolygón. A föld élőlényei nem pusztítják az embert! Te se pusztítsd őket!

Köszönettel,
Komáromi Renáta

Miért fontos?

A beporzó rovarokat, rajtuk keresztül a teljes táplálékláncot, a konyhakertjeinket és gyermekeink egészségét tesszük kockára az idegmérgek széleskörű használatával. Ezeknek az irtószereknek az alkalmazása egyébként az EU-ban tiltva is van, mi mégis használjuk őket. Javaslom áttekinteni az MTA vonatkozó kutatását [1] és állásfoglalását [2] , előbbi részletesen bemutatja a biológiai gyérítés módszereit, illetve a jelenlegi gyakorlattal kapcsolatos problémákra is kitér.

Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy elállnak a kémiai szúnyoggyérítés megrendelésétől. Bízom benne, hogy Önök is fontolóra veszik a szúnyogok elleni védekezés újragondolását.

[1] Dr. Székács A. (szerk.): Környezetbarát védekezési technológiák csípőszúnyogok ellen, MTA Növényvédelmi Kutatóintézete, 2006.
[2] http://www.molnar-v-attila.blogspot.com/2017/11/mta-diverzitasbiologiai-bizottsaganak.html

Ivád, 3248 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Links

Frissítések

2023-01-23 22:10:00 +0100

10 aláírás gyűlt össze.