Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Ács Rezső, Szekszárd polgármestere

Hatékony és környezetbarát szúnyoggyérítést Szekszárdon!

Hatékony és környezetbarát szúnyoggyérítést Szekszárdon!

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérjük, hogy a szokásos kémiai szúnyoggyérítés helyett alkalmazzák a korszerű, humánegészségügyi és környezeti kockázatot nem jelentő alternatív szúnyoggyérítő módszereket.

A Magyar Tudományos Akadémia kidolgozta a hatékony és környezetbarát szúnyoggyérítés módszertanát, melyet szeretnénk ha megismerne, és alkalmazná azt. A biológiai szúnyoggyérítés a Bacillus thuringiensis israelensis baktériummal szelektíven és hatékonyan alkalmazható a szúnyogállomány kontrollálására. A jelenleg hasznàlt deltamethrin alapú szerekkel való légi permetezés nagyon veszélyezteti nemcsak a környezetünket, az egyéb állatfajokat - többek közt a méheket is - de humánegészségügyi kockázattal is jár. Mindemellett alkalmatlan a szúnyogállomány tartós gyérítésére. Az újabban megjelenő inváziós szúnyogfajok, és az általuk terjesztett súlyos betegségek miatt a védekezés jelentősége már több, mint egy kellemetlen vérszívó gyérítése.

Kérjük, hogy ne szennyezzék tovább közös környezetünket, és térjenek át a korszerű alternatív módszerekre!

A kémiai szúnyogirtással kapcsolatban számos probléma merül fel:
- A felhasznált idegméreg nem csak a szúnyogokra hat, hanem minden rovarra, így például a méhekre is.
- A rovarok tömeges pusztítása a teljes táplálékláncra kifejti a hatását (pl. fecskék számának drasztikus csökkenése), súlyosan beavatkozik az ökoszisztémába.
- A vegyi anyag hosszú távú alkalmazása az irtószerrel szembeni ellenállóságot okoz a szúnyogok szervezetében.
A fentiekből látszik tehát, hogy ez a módszer hosszú távon nem jelent megoldást a problémára sőt, még ront a helyzeten.

A kémiai módszer problémáiról és a lehetséges alternatívákról, többek közt a biológiai védekezésről a Magyar Madártani Egyesület oldalán olvashatnak bővebben. [1]
Indult egy olyan oldal is, ahol azokat a településeket gyűjtik, melyek az idegméreg szórása ellen döntöttek [2].
Javasoljuk áttekinteni az MTA vonatkozó kutatását [3] és állásfoglalását [4] , előbbi részletesen bemutatja a biológiai gyérítés módszereit, illetve a jelenlegi gyakorlattal kapcsolatos problémákra is kitér.
Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy elállnak a kémiai szúnyoggyérítés megrendelésétől. Bízunk benne, hogy Önök is fontolóra veszik a szúnyogok elleni védekezés alternatív módszereire való áttérést, mely minden szempontból kedvező eredményt ígér.

[1] MME: https://www.mme.hu/a_szunyogirtas_termeszetvedelmi_kockazatai_es_biologiai_megoldasai?fbclid=IwAR0GCB3tipkR1i1pOozQ0XSo8dKBkf-tjOrtZufoLLHlhIbf5ps_tNoc3D0
[2] BiológiaiSzúnyogirtást: https://biologiaiszunyogirtast.blog.hu/
[3] Dr. Székács A. (szerk.): Környezetbarát védekezési technológiák csípőszúnyogok ellen, MTA Növényvédelmi Kutatóintézete, 2006.
[4] https://molnar-v-attila.blogspot.com/2017/11/mta-diverzitasbiologiai-bizottsaganak

Miért fontos?

A jelenlegi gyakorlat szerint deltamethrin - egy gyorsan ölő idegméreg - alapú rovarirtó szert permeteznek a nyakunkba, kertjeinkbe kémiai szúnyoggyérítés címén. Mint ezt érezhetjük is, ez a módszer csak 1-2 napra csökkenti a szúnyoginváziót, mivel a lárvákat nem pusztítja el. Viszont elpusztít minden rovart, és kisebb gerinceket is. Ez ökológiai katasztrófához vezethet, eltűnhetnek akár a beporzó rovarok is!

A Magyar Tudományos Akadémia kutatói kidolgozták az alternatív - biológiai alapú -szúnyoggyérítés módszertanát. Ez hosszú távon is alkalmas a szúnyogállomány kontrollálására, emellett környezeti és egyészségügyi kockázatot nem okoz. Ennek központi eleme egy szelektív rovarpatogén baktérium kijuttatása, mely kizárólag a gyötrőszúnyogok lárváit pusztítja el. Számos Nyugat-Európai országban hatékonyan alkalmazzák már.

Ha fontos Neked a közvetlen környezeted megóvása, szeretnéd, ha gyümölcsösöd beporzása nem kerülne veszélybe, csatlakozz a petícióhoz!

Szekszárd, 7100 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-07-18 17:30:38 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-07-17 17:44:10 +0200

10 aláírás gyűlt össze.