Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Szabó Tibor, Halásztelek polgármestere

Környezetkímélő szúnyoggyérítést Halásztelken!

Környezetkímélő szúnyoggyérítést Halásztelken!

Tisztelt Polgármester Úr!

Kérjük a szúnyoggyérítési gyakorlat modernizálását, a deltamethrin használatának jelentős mértékű csökkentését, és Európa más országaiban már alkalmazott módszerek tapasztalatai alapján a biológiai gyérítés előtérbe helyezését, a rendszeres élőhely-térképezést, a lakosság tájékoztatását és aktív bevonását a védekezésbe a magánterületi tenyészhelyek megszüntetése érdekében.

A településünkön alkalmazott deltamethrin-alapú kémiai gyérítés alkalmatlan a szúnyogállomány hatékony és tartós kezelésére és rendkívül súlyos ökológiai hatásai vannak, szemben a nyugati országokban alkalmazott szelektív biológiai lárvagyérítéssel.

A kémiai gyérítés után a növények levelein és virágain megtapad a méreg, ezért az irtást követően még sokáig meg tudja betegíteni a méheket és más beporzó rovarokat is, melyek elengedhetetlenek az élelmiszernövényeink szempontjából. De olyan rovarok is a szúnyogirtás áldozatává válnak, melyek táplálékforrásként szolgálnak például a fecskék és más gerinces állatok számára. Továbbá halált jelent számos más ízeltlábú, például a korai fejlődési stádiumban lévő pókok, illetve olyan rovarok, mint a katicabogarak, fátyolkák, darazsak fajaira is. A vegyszer a vízi élőlényekre – algákra, gerinctelenekre, halakra – is extrém módon toxikus.

A deltamethrin, amely a piretroidok családjába tartozik, lebomlási terméke gyakrabban mutatható ki gyermekek, mint felnőttek vizeletében, ami arra utalhat, hogy a fejlődésben lévő gyermekek a felnőttekhez képest kisebb dózisban érzékenyebbek a szer hatásaira. Egy 2015-ös amerikai vizsgálat során több mint hatszáz iskoláskorú gyermek adatait elemezték. Azok a gyerekek, akiknek a vizeletében piretroid-maradványokat találtak, kétszer nagyobb eséllyel voltak ADHD-sok. A szer az ADHD tünetei közül elsősorban a hiperaktív tünetek esélyét fokozta, a figyelemhiányt kevésbé, és fiúk esetében kifejezettebb volt a hatása, mint lányok esetében. [1]

Viszont léteznek olyan hatékony alternatívák, melyek a környezetre és az emberi egészségre nézve is kíméletesek. A Magyar Tudományos Akadémia megoldásként az egész jelenlegi rendszer átalakítását javasolja. [2]

Az egyik választható környezetkímélő megoldás a biológiai védekezés: egy talajlakó baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak azokba a pangó vizekbe, ahol a szúnyogok tenyésznek. A csípőszúnyog lárvája ennek hatására, miután az anyag az emésztőrendszerébe kerül, elpusztul. A biológiai irtás a kifejlett szúnyogok ellen nem használható, de rendkívül hasznos az utánpótlás csökkentésében, a szúnyogártalom megelőzésben.

Egy másik lehetőség a környezettudatos szúnyoggyérítés, ami a természetes ellenségek bevetésén alapul, azaz a szúnyogokat fogyasztó, eltűnt állatok - békák, madarak, denevérek visszacsalogatása, hogy ők végezzék dolgukat.

A biológiai beavatkozás Nyugat-Európában bevett módszer, Németországban 1972 óta alkalmazzák, de hazánkban azonban csak nemrég kezdték el szakszerűen alkalmazni, pl.: Pécs M. J. Város Önkormányzata az idei évtől határozott lépéseket tett a biológiai szúnyoggyérítés irányába. A munka a szúnyogtenyésző helyek feltérképezésével indult el, melynek előkészítéséhez és a lehető leghatékonyabb használatához csúcstechnológiás drónokat és spanyol szakértelmet hívtak segítségül. [3] [4] [5]

A mellékelt cikkek, szakértői vélemények alátámasztják, hogy a biológiai szúnyoggyérítés ma még nem megy egyik pillanatról a másikra, többéves kutatómunka előzi meg, így a vegyszeres kémiai irtást nem lehet azonnal elfelejteni. A szúnyogtenyésző helyek teljes körű feltérképezése akár több évig is eltarthat, ezért elképzelhető, hogy a költségek az első pár évben nagyobbak, mintha csak a légi és/vagy földi vegyszeres irtásra költene a város, a harmadik évtől viszont a kémiai permetezés akár 20%-ra is visszaszorulhat.

Dr. Kemenesi Gábor biológus, a szúnyogalkatúak szakértője szerint a biológiai gyérítés olcsóbb és hatékonyabb módszer, az utóbbi állítását egy egyszerű példával szemléltette: “Egy pohár vízből kikel ezer szúnyog, szétrajzik ezerfelé, ahol elvileg ismét petét rak. Mi az egyszerűbb: lepermetezni ezt az ezer helyszínt, vagy még a pohár vízben elpusztítani őket?” [5]

Az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek úgy, hogy elállnak a kémiai szúnyoggyérítés megrendelésétől. Bízunk benne, hogy Önök is fontolóra veszik a szúnyogok elleni védekezés alternatív módszereire való áttérést, mely minden szempontból kedvező eredményt ígér.

A sikeres együttműködés reményében tisztelettel üdvözli Önt:

Pap Mária
halásztelki lakos

Miért fontos?

Mindannyiunk egészsége és jólléte függ a közvetlen környezet és a természet állapotától. Meg kell óvnunk a levegőnk, termőtalajunk, vizeink és élelmiszereink tisztaságát. Közös felelősségünk, hogy ezeket örökül hagyjuk gyermekeinkre és unokáinkra.

A petíció aláírói a kémiai szúnyoggyérítés visszaszorítását, és a környezettudatos, illetve a biológiai irtás alkalmazását támogatják!

Felhasznált cikkek, hivatkozások:
[1] https://divany.hu/szuloseg/2016/07/04/figyelemzavart_okozhat_a_kemiai_szunyogirtas_a_gyerekeknel/
[2] https://mta.hu/tudomany_hirei/a-szunyogallomany-monitorozasanak-es-celzott-gyeritesenek-jarvanyugyi-fontossaga-a-magyar-tudomanyos-akademia-felhivasa-es-megoldasi-javaslata-a-donteshozok-szamara-2018-109136
[3] https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/elkezdtek-pecsen-is-a-szunyogok-biologiai-gyeriteset-3781459/
[4] https://biokom.hu/indul-a-biologiai-szunyogirtas-elokeszitese-pecsen/
[5] https://www.pecsma.hu/pecs-aktual/reszkessetek-verszivok-dronokkal-kutatjak-fel-a-pecsi-szunyogtenyeszohelyeket/
[6] https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/10362

Egyéb:
https://magyarmezogazdasag.hu/2021/02/24/dramaian-pusztulnak-az-edesvizi-halak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458051/pdf/12940_2015_Article_30.pdf
https://kockazatos.hu/anyag/deltamethrin
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25630971/
https://www.youtube.com/watch?v=c6JKuB2_-1k
https://qubit.hu/2020/08/13/komoly-veszelyekkel-jar-a-kemiai-szunyogirtas-raadasul-alig-tudunk-valamit-a-rovarokrol-amiket-irtunk
https://www.mme.hu/a_szunyogirtas_termeszetvedelmi_kockazatai_es_biologiai_megoldasai

Hogyan lesz kézbesítve

Személyesen lesz átadva.

Halásztelek, 2314 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-08-23 12:01:08 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2021-08-22 16:38:53 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-08-21 21:53:49 +0200

10 aláírás gyűlt össze.