Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Magyarország kormánya

Vegye végre komolyan a kormány a fogyatékos emberek jogait!

Követeljük a magyar kormánytól, hogy vegye végre komolyan a fogyatékos emberek jogait!

Nem elég, ha a civil szervezetek, elkötelezett segítők vagy egy-egy kerületben vagy városban a helyi önkormányzat próbál segíteni, ehhez valódi állami elköteleződésre és érdemi lépésekre van szükség.

Az otthonápolók még mindig nagyon nehéz helyzetben vannak. Noha civil nyomásra történtek előrelépések, a Fidesz-kormány évek óta nem hajlandó a felnőtt hozzátartozójukat otthon ápoló emberek díját olyan szintre emelni, amely elegendő a megélhetéshez. Józsefvárosi szervezetként büszkék vagyunk rá, hogy a Józsefvárosi Önkormányzat ápolási támogatást vezetett be, ami független az ápolt családtag korától. Ez azonban még mindig messze nem elegendő és azoknak nem oldja meg a problémáját, akik nem Józsefvárosban élnek, nekik az állam segítségére van szükségük.

A fogyatékos embereket jóval inkább sújtja a lakhatási szegénység, mint nem fogyatékos társaikat, az egész országban alig van akadálymentes önkormányzati bérlakás. Józsefvárosban a kerületi lakáspolitika része az önkormányzati lakások akadálymentesítése, amely enyhíteni tud ugyan ezen a helyzeten, de a probléma érdemi megoldásához ez nem elég. Olyan állami lakhatási programra van szükség, ami kiemelten kezeli a fogyatékos emberek szükségleteit.

A kormány még mindig nem veszi elég komolyan a fogyatékos emberek igényeit. Vannak ugyan stratégiák és törvények is, amelyek átfogóan és érdemben javítanák a fogyatékos emberek életét, de ezeket sokszor nem ültetik át a gyakorlatba vagy nem tartják be. Bár Józsefvárosban is még nagyon sok a teendő, a helyi önkormányzat komolyan veszi ezt a feladatot: fogyatékosügyi referens felel a területért és az önkormányzat esélyegyenlőségi tervet fogadott el annak érdekében, hogy helyben pótolják, amit a kormány rendre elmulaszt.

A fogyatékos emberek nehézségeit nem tudja egyetlen önkormányzat érdemben megoldani, de még a sok elkötelezett civil szervezet és segítő sem. A probléma megoldásához valódi politikai akarat kell országos szinten.

Követeljük a felnőtteket otthon ápolók megbecsülését és olyan állami lakhatási programot, amely valóban enyhít a fogyatékkal élők lakhatási gondjain.

Miért fontos?

Elkötelezett civileknek hosszú érdekérvényesítő kampánnyal sikerült elérnie a kormánynál, hogy az megemelje az otthonápolási díj megalázóan alacsony összegét, ugyanakkor az nem terjed ki a felnőtt családtagjukat ápolókra, így ők továbbra is nagyon alacsony összegből kényszerülnek élni, ami egyenesen vezet megoldhatatlan lakhatási problémákhoz is. A kormány nem tolhatja le magáról a felelősséget, azonnal lépnie kell!

Kategória

Frissítések

2024-04-02 13:16:12 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2024-03-28 17:24:29 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2024-03-23 10:22:39 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2024-03-22 05:33:42 +0100

10 aláírás gyűlt össze.