Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Magyar Állam; Budapest Főváros Önkormányzata; XV. Kerület Önkormányzata

Védjük meg a Szilas-tó Természetvédelmi területét!

Az alábbi Nyílt Levéllel fordulunk a döntéshozókhoz. Segítő kezet kérünk tőlük mindenki érdekében.
Várjuk megtisztelő válaszukat.

Mentsük meg a Szilas-tó Természetvédelmi Területet!
Az észak-pesti régió egykor kiterjedt turjánvidékének egyik utolsó szigete is veszélybe került. A Szilas-tó Természetvédelmi Területen a nedves és száraz élőhelyek sora változatos növény- és állatvilágnak ad otthont. Sok itt a védett és fokozottan védett állat- és növényfaj, mindamellett, hogy maga az élőhely is egyedülálló. A turjánvidék emiatt kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. Természetvédelmi szempontból elhibázott hatósági döntések eredményeként most mégis tarvágással pusztítják el erdőit és vizes élőhelyeit.
Olyan egyedülálló láp található itt, mely országosan is kiemelt értéket képvisel. A mocsári halak közül a széles kárász és a réti csík legtisztább genetikai állományai maradtak itt fenn egy hajdan lefűződött Duna ágban, amely ma turjános formájában pompázik. A terület az Ökológiai Hálózat magterülete és itt csodálhatjuk meg Budapest egyetlen vízimalmát is.
A fővárosi környezeti nevelés egyik leglátogatottabb terephelyszíne ez a terület, ahová egész évben érkeznek óvodás- és diákcsoportok, hogy kapcsolatba kerülhessenek a Budapesten már csak elvétve előforduló természetes élőhelyekkel, és megismerhessék az itt élő őshonos növény és állatfajokat.
Alulírottak tiltakozunk a természeti és környezeti értékek semmibevétele, a Természet Védelméről szóló törvény céljaival ellentétes területhasználat, és lakóhelyünk elsilányítása ellen. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a tarvágással érintett Szilas-tó Természetvédelmi Területen jelenleg is számos törvény által védett természeti érték kerül veszélybe.
Követeljük, hogy a vágási engedélyt haladéktalanul vonják vissza és az erdőtervből töröljék a faanyagtermelő rendeltetést.
Felszólítjuk az illetékes természetvédelmi hatóságokat, hogy mérjék fel a természetvédelmi területen történt károkozást és tegyenek gyakorlati lépéseket ennek a természetvédelmi szempontból kiemelkedő értékű élőhelyegyüttesnek a megmentéséért, megőrzéséért.
A Fővárosi Önkormányzattól elvárjuk, hogy lépjenek fel a rekreációs szempontból is jelentős, az élhető budapesti környezet megőrzése miatt pedig kiemelt fontosságú rákospalotai turjánvidék megmentése érdekében, a Budapest Zöldinfrastruktúra Koncepciójában (2017) és a Fővárosi Területfejlesztési Programban (2021-2027) megfogalmazott céloknak megfelelően.
Várjuk a parlamenti pártok felszólalását és kiállását a rákospalotai turjánvidék megóvásáért.
A Rákospalotai Önkormányzatot kérjük, hogy nyújtson segítő kezet Rákospalota értékeinek megtartásáért folytatott küzdelmünkben.
A Magyar Állam természetvédelmi okokra hivatkozva kisajátíthatja a területet, amiben egyébként tulajdonrésze van, és kártalaníthatja a többi tulajdonost. Együtt, összefogásban megmenthetjük ezt a gyöngyszemet.
Budapest, 2021. február 10.

Egyetértésben az alábbi szervezetekkel:
Tavirózsa Környezet- és Természetvédő egyesület

További információk: http://kriska.web.elte.hu/turjanos/

Nyílt levelünket az alábbi személyeknek küldjük el válaszukat várva:
Dr. Áder János Magyarország köztársasági elnöke
Parlamenti pártok elnökei
Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere
Hajdu László országgyűlési képviselő
Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott, Pest Megyei Kormányhivatal
Dr. Vörös Viktor főosztályvezető, Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály
Füri András igazgató, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Bardóczi Sándor Budapest főtájépítésze
Handl Tamás igazgató, Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság
Cserdiné Németh Angéla Rákospalota polgármestere
Vitézy Dávid vezérigazgató, Budapest Fejlesztési Központ
Lillik György erdőgazdálkodó

Miért fontos?

Elindítunk egy petíciót a XV. kerületi természetvédelmi terület megóvására!
Nagyon fontos ez a hely Budapest számára a klímaváltozás és a biodiverzitás szempontjából. XV. kerületi Szilas-patak menti erdő és az abban foglalt Nevesincs-tó területét szeretnénk megvédeni, akár kibővíteni. Olyan egyedül álló vizes élőhely található itt ,mely országosan is hatalmas értéket képvisel.

A mocsári halak közül: széles kárász és a réti csík legtisztább genetikai állománya maradt itt fenn ebben a lefűződő Duna ágban,amely ma turjánosok formájában pompázik.A biodiverzitás csúcsa ez a terület az itt fészkelő vízi madarakkal, melyek közül megtalálható törpe vízicsibe,guvat,de még számos más faj egészen a jégmadárig. A vízisikló összes faja, a békákon át a mocsári teknősig. Ez a terület egy nagyon fontos ökológiai folyosó része. Hal vándorlási útvonal volt és lényeges táplálkozó hely.Budapest egyetlen vízimalmával a Liwa-vízimalomalommal együtt. A 22 hektáros erdő,tó a forrásaival, és a vízimalom vízgyűjtő területe ökológiai rendszerként működik.Bár nagyon nagy rombolás történt, 22 hektárból 9-et kivágtak.

A tó élővilágát hatalmas kár érte. A halak ívóhelye és vízimadarak fészkelőhelye a nádasba döntött fákkal veszélybe került.
A természeti egyensúly fenntartása nélkülözhetetlen az utókor számára. Ezek a parányi vizes élőhelyek akadályozzák a föld klímaváltozását, mivel mindig párologtatnak, ezáltal hűtik a környezetüket. Az egyik legrégebbi véderdő Budapesten, alapvető hogy megvédjük. A döntéshozók kezében van egy nagyon fontos kulcs, mégpedig az, hogy erdő soha ne legyen beépíthető.Az éppen aktuális politikai vezetés ne sorolja át építési vagy ipari területté. Nem kérünk több adóbevételt csak friss levegőt és védelmet a természetnek. Támogasd te is ,hogy megmaradjon természetes élőhelynek amilyen már nagyon régen.

Ha bővebben szeretnél tájékozodni akkor itt megteheted: https://telex.hu/belfold/2021/01/26/xv-kerulet-szilas-to-nevesincs-to-fakitermeles-erdo-termeszetvedelmi-terulet-natura-2000
Budapest, Budapest XV. kerülete, 1152 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Links

Frissítések

2021-03-12 23:40:27 +0100

A Nyílt levelünkre kapott válasz Dr. Nagy István agrárminiszter úrtól.
Köszönet az eddig válaszokért az illetékeseknek.
http://kriska.web.elte.hu/turjanos/

2021-03-10 17:41:59 +0100

A Szilas-tó Természetvédelmi Területet mentőcsapatának válasza dr Matlák Gábor levelére. http://kriska.web.elte.hu/turjanos/vlaszok.html

2021-03-10 17:38:36 +0100

A dr Matlák Gábor a XV. kerületi környezetvédelmért felelős alpolgármester válasza a a Nyílt levelünkre. http://kriska.web.elte.hu/turjanos/vlaszok.html

2021-02-23 06:24:37 +0100

A Miniszterelnöki Kabinetiroda válasza a nyílt levelünkre.
http://kriska.web.elte.hu/turjanos/valasz1.pdf

2021-02-12 09:29:24 +0100

A kampány weblapja sok érdekességgel!
http://kriska.web.elte.hu/turjanos/

2021-02-08 21:05:35 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-01-31 15:32:11 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2021-01-30 05:11:08 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-01-29 21:41:55 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-01-29 20:45:58 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-01-29 20:12:24 +0100

10 aláírás gyűlt össze.