Címzett: Dr. Varga Judit miniszter asszony részére - Igazságügyi Minisztérium Dr. Gulyás Gergely miniszter úr részére - Miniszterelnökség Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr részére - Emberi Erőforrások Minisztériuma

Valódi védelmet a hatalommal való visszaélés és zaklatás ellen!

Tisztelt Miniszter Asszony!
Tisztelt Miniszter Urak!
Kérjük, hogy tegyenek hatékony lépéseket a munkahelyi és iskolai zaklatás és hatalommal való visszaélés visszaszorításáért.
Amit kérünk:
Valódi vizsgálatot a zaklatási és más hatalommal való visszaélési ügyekben!
Jogi, orvosi és adminisztratív támogatást a visszaélések áldozatai számára!
Senkit ne érhessen hátrány amiatt, mert kiáll magáért vagy kollégájáért, iskolatársáért!

A magyar állam - első lépésként - a képviselőinek a munkahelyi zaklatást elítélő nyilatkozatai után az Erőszak és Zaklatás Elleni 2019. évi (190. sz.) ILO-egyezmény ratifikálásával fejezze ki, hogy kész a munkára, és hogy (amint azt az egyezmény kimondja):
- elismeri, hogy mindenkinek joga van erőszaktól és zaklatástól mentes munkahelyi környezethez;
- elismeri, hogy a munka világában tapasztalható erőszak és zaklatás az emberi jogok megsértésének vagy visszaélésnek minősülhet, és hogy az erőszak és a zaklatás fenyegetést jelent az esélyegyenlőségre, elfogadhatatlan és a tisztességes munkával összeegyeztethetetlen;
- elismeri, hogy a munka világában tapasztalható erőszak és zaklatás megterheli az érintett személy pszichológiai, fizikai és szexuális egészségét, méltóságát, valamint családi és társadalmi környezetét, és akadályozhatja – különösen a nők esetében – az érintett munkaerőpiaci hozzáférését, talpon maradását és előremenetelét.

A továbbiakban a megelőzés, az ügyek megfelelő kivizsgálása, az intézményi etikai kódexek és eljárásrendek kialakítása érdekében szükségesnek tartjuk, hogy legyen a területnek felelőse, valamint szorgalmazzuk, hogy minél hamarabb széles körű társadalmi egyeztetésre is sor kerüljön a kormányzati szektor, az intézmények és az érintetteket támogató szakmai szervezetek bevonásával.

Miért fontos?

Az elmúlt három évben a sajtóban kirobbant zaklatási ügyek kezelése azt mutatja, hogy az évtizedes szokásokon alapuló normák, az intézményi kultúra és a jogi környezet nem biztosítja a művészeti oktatási intézményekben tanulók és kulturális intézményekben dolgozó munkavállalók számára a biztonságos környezetet. A jelenség minden típusú közösségben jelen van, így a munkahelyen, templomban, iskolában, cserkészrajban, stb., ahol hatalmi függőség párosul egy ragadozó személyiséggel, aki ezzel a hatalmi helyzettel visszaél.
Szükséges, és mindenhol feltétlenül megalkotandó az alapvető minimum kritériumokat tartalmazó etikai kódex és a belső vizsgálatok eljárásrendje, de nem elégséges mindaddig, amíg a visszaélés a normális viselkedés, és aki kiáll, azt csak hátrány éri emiatt. Nem elég a nyilatkozatokban elítélni a zaklatást, miközben a konkrét ügyekben magukra hagyják a sérelmet szenvedetteket.

Az állam, mint a legnagyobb intézményfenntartó a zaklatás és a hátrányos megkülönböztetés elítéléséről szóló nyilatkozatokon kívül mindeddig nem tett lépéseket annak érdekében, hogy a hatalommal való visszaéléseket feltáró érintettek megfelelő védelmet kapjanak, az intézmények a fizikai és lelki egészséget biztosító munkahelyek legyenek.
Az elmúlt időszakban nyilvánosságot kapott esetek kezelése független kell legyen minden politikai felhangtól, az érintett munkavállalók és tanulók, vagy az intézmények politikai megítélése az ügyek kivizsgálása szempontjából nem lehet releváns, mégis sok esetben politikai támadásként tüntetik fel a megszólalásokat. Ezáltal a sérelmet szenvedettek nemcsak segítséget nem kapnak, de meg is bélyegzik őket.

Hogyan lesz kézbesítve

Elküldjük a petíciót a címzetteknek.