Ugrás a fő tartalomra

Címzett: dr. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, Magyarország kormánya, Országgyűlési képviselők

Tiszta vizet a poharainkba!

Tiszta vizet a poharainkba!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Kormány!
Tisztelt Országgyűlési Képviselők!

Az ország minden lakosa által használt két alapszolgáltatás (ivóvíz- és szennyvíz szolgáltatás) vészesen romló minőségére szeretnénk felhívni a figyelmet.
Évek óta súlyos problémát jelent az ivóvízvezeték-hálózat leamortizálódott állapota több településen, így pl. Gyálon és Vecsésen, de országos kitekintés alapján ez nem csak helyi probléma.

Több tanulmány is figyelmeztet, hogy a víziközmű rendszerek állapota egyre rosszabb a rekonstrukciók elmaradása miatt. A lakosság legjobban az ivóvízvezeték-hálózat és a vízkezelő művek állapotának romlását érzékeli országszerte.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. már 2018-ban is jelezte „A hazai víziközmű-szolgáltatás aktuális helyzete” c. tanulmányában, hogy az ivóvízellátó rendszerek közel 56%-a túlnyomóan kockázatos, míg 30%-a kockázatosnak minősül.
Így összesen az ivóvízvezeték-hálózat 86%-a kockázatos.

A felújítások és rekonstrukciók az ágazat forráshiánya miatt elmaradnak. Következmény: az avulási folyamatok gyorsulása, szaporodó csőtörések, növekvő vízveszteségek. Az ivóvíz-szolgáltatás minősége kerül veszélybe.

A csőtörések számának alakulása országosan, a víz-, és szennyvíz hálózaton a 2012-2018 közötti időszakban megduplázódott.

A szolgáltatókra nehezedő terhek: KÖZMŰADÓ, az ÁRAK BEFAGYASZTÁSA, MAGAS ÁFA-TARTALOM, SZAKEMBERHIÁNY (alacsony keresetek okán nem vonzó életpálya) miatt egyre nagyobb erőfeszítésekkel tudják ellátni feladatukat.
Vajon meddig? Mi lesz, ha már nem?

Az ágazati probléma már felhasználói szinten is egyre gyakrabban érzékelhető.
A víz alapvető élelmiszerünk, az emberi élet szempontjából nélkülözhetetlen.

Víz nélkül nincs élet!

Az Európai Bizottság elfogadta azt az európai polgári kezdeményezést, miszerint
„Minden embernek joga van a vízhez és a megfelelő higiénés körülményekhez!
A víz közjó, nem árucikk!”

A koronavírus okozta veszélyhelyzet is igazolta, hogy milyen nagy szükség van a tiszta ivóvízre és a megfelelő szennyvízkezelésre .

Az elmúlt másfél év pandémiás helyzetében az egészségmegőrzés, vírusmegelőzés, az ország gazdasági működése, újraindulása, a víziközmű dolgozók hivatástudatának, megkülönböztetett erőfeszítéseinek is köszönhető.

Elvárjuk, hogy legyen az országban hosszú távon is biztonságos és folyamatos víziközmű-szolgáltatás.

Magyarország állampolgáraiként kérjük, hogy a kormány gondoskodjon a minőségi víziközmű-szolgáltatások biztosításáról és annak költségeinek megtérítéséről.

A fentebb részletezett körülmények okán, az alábbi intézkedéseket várjuk Önöktől a helyzet javítása érdekében:

- Közművezeték-adó fejlesztési tartalékba helyezése, a beszedett adó teljes összegének visszaforgatása ellátás arányosan a víziközmű ágazatba, az ivóvízhálózat és csatornahálózat fejlesztése céljából.

- Az ivóvízellátás és szennyvízkezelési tevékenység után fizetett fogyasztói díjak áfa tartalmának csökkentése, a fogyasztói árak változatlan megtartása mellett, az ivóvízhálózat és szennyvízhálózat fejlesztésére és a munkaerő megtartását segítő bérfejlesztés céljára.

- Amennyiben szükséges, további források biztosítása a víziközmű ágazat biztonságos és minőségi szolgáltatása érdekében.

- A fenti, általunk megjelölt forrásokból minden víziközmű szolgáltató arányosan részesüljön, függetlenül a tulajdonosi háttértől.

- Készüljön el a csőhálózat cseréjének ütemezési és finanszírozási terve költségviselő megnevezéssel települési és országos szinten, és ez legyen átlátható, nyilvános és megvalósítható.

- A települési fejlesztési tervekben kötelezően jelenjen meg a közműhálózat állapotának komplex, állapotfelmérésen alapuló, fejlesztési tervezése, ennek rendszeres felülvizsgálata.

- A helyi önrendelkezés fenntartása, megerősítése a víziközmű szolgáltatás esetében.

Tisztelettel kérjük a gyors intézkedésüket!

Eleven Vecsés
Eleven Gyál
Civil Kotta
CivilKalász
Göd-ÉRT
Pomázi Civil Szövetség
Angyali-szigeti Civilek Egyesülete
Üllő Te Vagy
PAD for environmental justice
Közösen a Városunkért Egyesület
Alföldvíz Szakszervezet
Fővárosi Vízművek ZRT. Munkahelyi Szakszervezet
Bácsvíz Szakszervezet
Vasivíz Szakszervezet
Autonóm Területi Szakszervezet

Miért fontos?

A hazai ivóvízvezeték-hálózat 86%-a kockázatosnak minősül.
Magyarország állampolgáraiként kérjük, hogy a kormány gondoskodjon a minőségi víziközmű-szolgáltatások biztosításáról és annak költségeinek megtérítéséről.

A felújítások és rekonstrukciók az ágazat forráshiánya miatt elmaradnak. Következmény: az avulási folyamatok gyorsulása, szaporodó csőtörések, növekvő vízveszteségek. Az ivóvíz-szolgáltatás minősége kerül veszélybe.
Az ágazati probléma már felhasználói szinten is egyre gyakrabban érzékelhető.
A víz alapvető élelmiszerünk, az emberi élet szempontjából nélkülözhetetlen.

Ha szeretnétek civil vagy szakszervezeti közösségként, esetleg Önkormányzatként csatlakozni a Víz Koalícióhoz vagy csak támogatnátok a kezdeményezést, akkor az alábbi űrlapot kérjük töltsétek ki.
https://forms.gle/6rnBsfqh8ULpzu6X6

Hogyan lesz kézbesítve

Személyesen kívánjuk átadni a Miniszterelnök Úrnak!


Aláírás okai

  • Egyetértek a kezdeményezéssel.
  • Mert egy országnak alapvetően kell biztosítania a tiszta ivóvízet lakosainak. Az ivóvíz ellátásban dolgoztam és láttam, hogy zsigereli ki ezt az ágazatot a Fidesz.
  • Mert érintett vagyok.

Frissítések

2021-11-20 14:28:27 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-11-20 12:23:06 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2021-11-20 11:24:02 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-11-20 11:00:22 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-11-20 10:47:53 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-11-20 10:37:21 +0100

10 aláírás gyűlt össze.