Ugrás a fő tartalomra

Címzett: BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT

TISZTA ÚJLIPÓTVÁROST! PETÍCIÓ ÚJLIPÓTVÁROS KÖZTISZTASÁGÁÉRT

Jelen petíció célja, hogy felhívja a figyelmet Újlipótváros  köztisztaságának tarthatatlan állapotára, a társadalmi normák, a nyugodt, békés élettér és lakókörnyezet védelmének fontosságára. Célja továbbá eljuttatni a döntéshozók felé, hogy a jelen köztisztasági állapot hatékony és folyamatos beavatkozást valamint stratégia szintű gondolkodást kíván.  

Újlipótváros a belváros része, az üzletek miatt jellemzően sűrű átmenő gyalogosforgalommal, sok nem helyi lakos  jelenlétével a városrészben, ami komoly kihívás elé állítja mind a társasházakat, mind  az Önkormányzatot. 

Költözésre kényszerülő belvárosi lakók, hanyatló forgalomról beszámoló szolgáltatók és döbbenetüket megfogalmazó turisták rendszeres panaszai mutatnak rá, hogy már nem csupán a szubjektív tisztaságérzet romlásáról van szó. 

Mi a probléma? 

 1. A társasházi takarítási kötelezettség elmaradása, és annak nem betartatása  
 2. Nem társasházi épületek előtti járdaszakaszok elégtelen tisztántartása, rendezettsége
 3. Emberi vizelet, ürülék az utcákon a nyilvános wc hiánya miatt 
 4. Szemetes utcák és nem ürített kukák 
 5. Kutyapiszok, kutyavizelet az utcákon
 6. Vizes mosás hiánya 

Petíciónk célja, egyben a lakosság elvárása, hogy az Önkormányzat hatékony beavatkozással, fokozott szankcionálással, ezek gyakorlati foganatosításával érjen el valódi változást az alábbi kérdésekben
 
Mit szeretnénk?
 1. Példát véve a szomszédos kerületekről az önkormányzat segítsen a társasházaknak a takarítási feladatok ellátásában, az alábbi tevékenységekkel:dedikáltan hetente egyszer vizes mosóval takarítsa végig Újlipótváros nagy gyalogosforgalommal rendelkező vagy kutyasétáltató helynek használt járda szakaszait! 
 2. A kereskedelmi egységeket, ahol azonnal fogyasztható termékeket értékesítenek, kötelezzék saját kézi szemetes kihelyezésére az ajtajuk elé, hogy az ott fogyasztott élelmiszer csomagolását a fogyasztó el tudja dobni. A szemeteseket zárás után kérjük kötelezően üríteni. Érdemes lenne az egységes arculat kialakítása végett egységes szemeteseket beszereztetni a kereskedőkkel. 
 3. A kiülő résszel rendelkező vendéglátó egységeket kötelezze arra, hogy az előttük található járdaszakaszt folyamatosan, vizes, és ha szükséges vegyszeres mosással tisztán tartsák. 
 4. Köztisztasági forródrót kialakítása. 
 5. Kutyatulajdonosokat szólítsa fel a kutyapiszok azonnali eltakarítására, az Önkormányzat éljen az edukáció (fertőzésveszélyről szóló szóróanyagok, online tájékoztatók, reklámok, stb.), és a szankcionálás eszközével  (mind helyi lakosok, mind az itt áthaladó kutyagazdák esetében). 

A köztisztaság közügy, megfelelő állapota mindannyiunk közös érdeke, a petíció pártpolitikától független, létrejöttében politikai szereplők nem vettek részt.  

Miért fontos?

Petíciónk célja, egyben a lakosság elvárása, hogy az Önkormányzat hatékony beavatkozással, fokozott szankcionálással, ezek gyakorlati foganatosításával érjen el valódi változást. 
Budapest, Újlipótváros, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Frissítések

2024-07-09 10:10:24 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2024-06-24 13:15:10 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2024-06-21 21:46:53 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2024-06-21 13:45:15 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2024-06-21 11:54:02 +0200

10 aláírás gyűlt össze.