Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Tóth József, XIII. kerületi polgármester; Fürjes Balázs, államtitkár

Tiltakozunk a Szegedi úti felüljáró megépítése ellen

Tisztelt Polgármester úr!

Felháborodással olvastuk, hogy az eddigi, a helyi lakosok érdekeit figyelembe vevő nyilatkozatok és ígéretek ellenére a XIII. kerületi önkormányzat az Ön előterjesztésére a törvényben biztosított közmeghallgatás megtartása nélkül megszavazta a Szegedi úti felüljáró megépítését.
A felüljáró terve a letűnt hatvanas-hetvenes években született, mely korban a motorizáció erőszakkal való elterjesztése volt a cél, az élhető környezet, a gyalogos-kerékpáros érdekek háttérbe szorultak. Így alakultak ki az ún. "városi autópályák", mint a kétszer háromsávos Rákóczi út, mely tönkretette az egyik legnagyobb sugárutunkat.

A Szegedi úti felüljáró az M3-as forgalmának kétharmadát, óránként akár 2000 gépjárművet vezetne kétszer két sávon az eddig csendes lakóövezetnek számító Szegedi útra és környékére.

Mi, mint a környék élhetőségét szívünkön viselő lakók, tiltakozunk az akaratunkat semmibe vevő eljárás ellen. Követeljük az önkormányzatnak már átadott, de előlünk eltitkolt koncepcióterv nyilvánosságra hozatalát, valamint a képviselőtestületi döntés visszavonását.

Miért fontos?

A tervezett Szegedi úti felüljáró az M3 forgalmának nagy részét a kerület csendes lakóövezetébe vezeti, a Szegedi úti fasor harmadát kivágják, a környék élhetetlenné válik. Az önkormányzat a terveket nem egyeztetette az érintettekel.

Google Térkép:
https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1gWOp1OkfxuNYwfFnWCqfDN2gAfCJVWvY&usp=sharing

A tervezett felüljáró
- az M3-Róbert Károly krt. forgalmát a Szegedi útra (2000 autó/óra) 2x2 sávon + villamos,
- az M3 belváros felé tartó forgalmát a Dévényi útra 2x1 sáv+ buszsávon vezeti el.
- a Szegedi úti fasor harmada kivágásra kerül.
- a környék a forgalom miatt élhetetlenné válik.
Budapest, XIII. kerület, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Links

Frissítések

2022-03-29 16:51:51 +0200

Március 25-én Csiga Gergely alpolgármester válaszolt petíciónkra. Terjedelme miatt itt nem tudom közölni, a lényeg az alábbi:

- Csak akkor támogatják a tervek elkészítését, ha az előterjesztés 10 pontja együttesen teljesül

- A híd nyomvonalát az eredetitől északra húzták el, ill. vizsgálják, hogy az M3-nak ne legyen közvetlen kapcsolata a felüljáróval, és 2x1 sáv kerüljön kialakításra [a nyomvonal azóta mégis délebbre került, az M3 kapcsolat megszüntetése és a 2x1 sáv nem lett még leírva egyik dokumentumban sem]

- Közbenjárásukra valósult meg a helyszíni bejárás, a lakossági kérdőíves vizsgálat, ill, a fórum. [Ezek kötelező elemek a tervezésnél. A BFK közadatigénylésre sem adta még ki a kérdőív részletes eredményeit és a terveket sem.]

- A Városliget autómentesítése nem járhat azzal, hogy az átmenő forgalmat a XIII. és XIV. kerületbe vezessék, a két kerület közötti kapcsolatok javítását kell szolgálnia. [úgy legyen]

2022-03-10 16:25:24 +0100

Átadtuk a petíciót

A mai nappal megküldtük a XIII. kerületi polgármester részére a petíciót, melyet immár 338 helyi lakos írt alá.

A petíció aktualitását sajnos továbbra is mutatja, hogy a BFK az online bemutatón elhangzottak szerint már nem tekinti magára nézve kötelezőnek a XIII. kerület határozatában is kért, a lakóháztól távolabb vezető nyomvonal terveztetését, illetve a BFK vezetője a szintén ezen a fórumon tett ígérete ellenére nem adta ki közérdekű adatigénylés ellenére sem a Koncepciótervet. Ezért a BFK ellen közadatigénylési pert indítunk.

A polgármester és az alpolgármester biztosított minket arról, hogy bármilyen információt kapnak a beruházásról, azt megosztják velünk, illetve a tervezés során érvényesítik a XIII. kerület határozatában is megemlített szempontokat - itt megjegyezték, hogy az aluljárós megoldás továbbra is napirendben van. Állításuk szerint ennél többet nem tehetnek.

2022-02-16 12:16:09 +0100

Online fórumon mutatja be a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) február 21-én hétfőn a Városliget környezetének közlekedésfejlesztéséhez kapcsolódó tanulmányterveket. Az eseményen résztvevők közvetlenül a tervezőknek és a BFK munkatársainak tehetnek fel kérdéseket a koncepciókkal kapcsolatban élőszóban és írásban.
Az online fórum 17:30-kor kezdődik. A csatlakozáshoz szükséges link a www.automentesvarosliget.hu/forum oldalon, az esemény napján lesz elérhető.
Előzetes regisztráció nem szükséges.

2022-01-17 14:34:16 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2022-01-16 12:56:37 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2022-01-15 20:08:53 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2022-01-15 18:11:34 +0100

10 aláírás gyűlt össze.