Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt és Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelölt

Szociális szakemberek kiállása a legszegényebbekkel szembeni gyűlöletkeltés ellen

Hajléktalan emberekkel dolgozó szociális szakemberek kiállása a gyűlöletkeltés ellen

Szomorúan követtük, ahogy az elmúlt hetekben visszatért a politikába a „hajléktalanozás”. 

Vitézy Dávid több alkalommal a hajléktalan embereket megbélyegző, a hajléktalanságot a bűnözéssel, a nők elleni erőszakkal és a garázdasággal összemosó nyilatkozatot tett közzé. Minden vitán, és legutóbb egy Ungár Péterrel közösen, hétfő reggel tartott sajtótájékoztatón, valamint a járművekre kihelyezett plakátokkal is azt a hazugságot sulykolta, hogy a „hajléktalanok” miatt nincsenek biztonságban. Fizetett hirdetésben uszított a „hajléktalanok” ellen egy rendetlen villamosmegállóról készült képpel, miközben mi tudjuk, hogy a hajléktalan emberek nagyon sokat dolgoznak a budapesti közterületek takarításán a köztisztasági cégek munkásaiként.  Szentkirályi Alexandra ezeknek a kampányüzeteknek egy részét szóról szóra átvette, és szintén több videóban keltett indulatokat a hajléktalan emberekkel szemben. Arról azonban nem beszéltek, hogy főpolgármesterként mit tennének annak érdekében, hogy a hajléktalan embereknek is legyen hol lakniuk.

Nem értjük, hogy miért kell a hajléktalanságot összemosni általában a tömegközlekedésen randalírozókkal. Ha valaki randalírozik, szállítsák le a villamosról, de mi köze van ennek ahhoz, hogy van-e hol laknia? A legtöbb hajléktalan ügyfelünk ilyesmit biztosan nem csinál. Ha csinálna sem azért, mert hajléktalan. Viszont csinál egy csomó olyan ember, akinek van hol laknia. Ha valaki rendet szeretne, akkor a rendetlenkedőkről beszéljen, és ne a hajléktalan embereket állítsa pellengérre. Ha pedig a hajléktalan emberekről beszél, akkor azt mondja el, hogy mit tenne azért, hogy ők is lakhassanak valahol.

Miért fontos?

Hajléktalan ügyfeleinket gyakran éri hátrányos megkülönböztetés és megalázó bánásmód, és visszatérően előfordulnak gyűlöletbűncselekmények is velük szemben. A politikusoknak nagy felelőssége van a hajléktalanságról szóló közbeszéd alakításában és nekünk szociális szakembereknek meg felelősségünk van abban, hogy kiálljunk azokért az elesett, rászoruló embertársainkért, akikért nap mint nap dolgozunk. 

Nem azzal vitatkozunk, hogy ne lehetne nagyobb rend vagy tisztaság a tömegközlekedésben. Nem is azzal, ha a politikusok olyan javaslatokat fogalmaznak meg, amelyek szerintük javítanák a biztonságot és az utasok biztonságérzetét a buszokon és a villamosokon. Ezeket a javaslatokat viszont el lehet mondani anélkül is, hogy, közben az indulatok céltáblájává teszünk kiszolgáltatott embereket, akiknek anélkül is van elég gondoljuk, hogy a politikusok a fejük felett az ellenük való indulatkeltéssel próbálnak meg szavazatokat szerezni. 

Szentkirályi Alexandrát és Vitézy Dávidot arra kérjük: hagyják abba a gyűlöletkeltést, és ne nyerészkedjenek mások nincstelenségén - se a kampányban, se később a Fővárosi Közgyűlésben.

Aláírásoddal támogasd te is a kezdeményezésünket, álljunk ki közösen a haszonszerzésből elkövetett gyűlöletkeltés ellen!

A közös kiállást elindító szociális szakemberek:

Szegedi Dezső szociális munkás

Rácz Katinka szociális munkás

Hegyi Armand szociális munkás 

Bakosi Tamás, szociális munkás

Bihari György, szociális szakember

Halászi Júlia, szociális munkás

Papp Rita, szociális munkás

Stanczel Adél, szociálpolitikus, szupervízor

Kártyás Irén, szociális munkás

Virág Tamás, szociális munkás

Fialla Marianna, szociális munkás

Klug Ivett, szociális munkás

Gombos Miklós, szociális munkás

Székács István, szociális munkás

Hajdu Csilla, szociális munkás

Kepe Róbert, szociális munkás

Dallos Judit, szociális szakember

Ország Dóra, szociális munkás

Meleg Sándor, szociális munkás

Tápi Eszter, szociális munkás

Kiszely Tibor,  szociális munkás

Mihály Bulcsú, szociális munkás, oktató

Kategória

Frissítések

2024-06-07 10:03:25 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2024-06-06 16:26:08 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2024-06-06 13:00:53 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2024-06-06 11:10:08 +0200

10 aláírás gyűlt össze.