Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Szeged Megyei Jogú Város polgármestere és önkormányzati képviselő testülete

Szigorú védelmet Szeged épített örökségének!

Szeged épített öröksége évtizedek óta drámaian hanyatlik, az elmúlt évtized gazdasági fellendülése pedig soha nem látott mértékben felgyorsította helyi értékeink eltűnését. Pusztul a polgárság eklektikus építészete és a letűnt paraszti világ napsugaras házai.

Ezek az épületek nem csupán a múlt relikviái, hanem Szeged egyedi, megismételhetetlen arculatának zálogai.
Szeged gazdag építészete az egyik ok, amiért jó ebben a városban élni, amiért turisták jönnek ide, és ami a Szegedi Tudományegyetemet választó fiataloknak is vonzó környezet. Az ipari fejlődéssel feltehetően az ingatlanpiacon a korábbiaknál is nagyobb fejlődés indul be, még több épület tűnhet el, az eklektikus épületek is arra a sorsra jutnak, mint a napsugaras házak, melyből már alig maradt mutatóba.

A szegedi lakosság, civilek, építészek többször jelezték már, hogy szükséges volna jogi-szabályzási eszközökkel megakadályozni, hogy a befektetőknek, építési vállalkozóknak a régi épületek lerombolása legyen az egyszerűbb és anyagilag jól megtérülő választás. A jelenlegi védelem nem elegendő, a manipulációkat, a szabályok kijátszását pedig nem előzi meg következetes fellépés, érdemi szankciók. Szükségesnek tartjuk új szabályozással szigorú védelmet, forrásteremtéssel pedig motivációt teremteni az épületeink megőrzéséhez. Olyan szabályokra van szükség, ami ösztönzi a régi épületek karbantartását, megfelelő feltételekkel modernizálását, de nem teszi lehetővé elpusztításukat.
Ezért a petícióban arra kérjük Szeged jelenlegi, valamint az ősztől hivatalba lépő polgármesterét és képviselőit, hogy 2024-ben az épített örökség védelmét jelenleg nem megfelelően szolgáló helyi építési szabályzat és településképi rendeletek módosításaival hozzanak olyan szigorú szabályokat, amelyek megmentik polgári és paraszti épületeinket, megőrzik Szeged egyedi arculatát a gyermekeink és unokáink számára. 

Miért fontos?

Az örökség és műemlékvédelem az egész országban nehéz helyzetben van. A gazdasági érdekek rövid távon szemben állnak a régi épületek megőrzésével. Ugyanakkor vannak példák arra, hogy szigorú helyi szabályzatokkal lehet tenni az épített örökség, a város/ tájegység arculatának megőrzéséért.

A petíció aláírása apró tett, de mutatja az elköteleződést a város értékei mellett.

Kérjük, írd alá te is!
Szeged, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2024-06-01 20:59:20 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2024-05-25 11:34:30 +0200

10 aláírás gyűlt össze.