Címzett: Magyarország kormánya

Széles körű koronavírus-tesztelést és -szűrést Magyarországon!

Alulírottak az egészségügyi és szociális dolgozók és a lakosság egészsége védelme érdekében követeljük:

1. az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók rendszeres és teljes körű koronavírus tesztelését.

Nemzetközi adatok szerint az egészségügyi dolgozók 15-20%-a fertőződik meg. Az egészségügyisek legalább tízszeres eséllyel kapják meg a fertőzést. Ezért kiemelten fontos az ő védelmük, de fontos szempont az is, hogy tömeges megbetegedésük, karanténba helyezésük esetén nem lesz, aki ellássa a betegeket. Az egészségügyi dolgozók tesztelése a lakosság védelmét is szolgálja, hiszen az egészségügyi dolgozók tesztelés hiányában a legveszélyeztetettebb csoport, a krónikus megbetegedésekben szenvedők között tudják terjeszteni a járványt.
A szociális ellátásban dolgozók jellemzően COVID-19 szempontjából veszélyeztetett személyekkel foglalkoznak, ezért az ellátó rendszer fenntartása és az ellátottak védelme érdekében szűrésük elengedhetetlen.

2. A lakosság körében mindazok tesztelését, akiknek COVID-19 fertőzésre utaló tüneteik vannak, akkor is, ha nem az összes tünetet mutatják egyszerre.

A betegség korai felismerése és kezelése javítja a betegek túlélési esélyeit, csökkenti a szakemberek és az ellátó rendszer, főleg a kórházak leterheltségét. Az igazolt betegek elkülönítésével megelőzhető a továbbfertőződés.

3. Az igazoltan COVID-19 fertőzött személyek közvetlen környezetének tesztelését.
Ezzel megállítható vagy visszaszorítható a járvány terjedése.

4. Megfelelő időzítéssel a lakosság minél szélesebb körű tesztelését, ellenanyag vizsgálattal.

Az ellenanyag alapú, vagyis immunológiai tesztek képesek kimutatni, hogy ki az, aki már átesett a fertőzésen, azaz minimális kockázat mellett visszatérhet munkájához. A lakosság reprezentatív részét felölelő vizsgálat eredményei alapján lehet felelős döntéseket hozni a szükséges korlátozásokról!

Miért fontos?

A jelenlegi protokoll szerint Magyarországon csak azokat tesztelik COVID-19-re, akiknek a tünetei már olyan súlyosak, hogy kórházi kezelésre szorulnak. A teszt ez esetben csupán a diagnózis megerősítését szolgálja, de a kevésbé súlyos betegeket és a panaszmentes fertőzötteket nem szűri, így ők akadálytalanul terjeszthetik a vírust. A WHO, a Magyar Orvosi Kamara, továbbá nemzetközi tapasztalatok egyaránt a széleskörű tesztelést szorgalmazzák, ami jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy minél kevesebben haljanak bele a fertőzésbe, és minél hamarabb meg lehessen szüntetni a kijárási megszorításokat. Hosszú távon mind egészségvédelmi, mind gazdasági szempontból a kiterjedt tesztelés megéri.

Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos
Hadházy Ákos, független parlamenti képviselő
Oriold Károly, pszichiáter, Lélekben Otthon Alapítvány
Kunetz Zsigmond, orvos
Hargitai Angéla, orvos
Révész Renáta Liliána, gyásztanácsadó