Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Siófok Város Önkormányzata, Képviselő-testülete, Jegyzője

Stop Metropolis Sokk!

Petíciónkat mi civil polgárok azért indítottuk, hogy megakadályozzuk egy értékeket pusztító, öncélú, környezetét romboló beruházás megvalósulását az Aranyparton, Siófok-Szabadifürdőn!

Tiltakozunk az ellen, hogy 9 és 10 szintes 140 lakást magába foglaló ikertornyot építsenek az Aranyparton a parti sávban és emiatt a közcélra épült Galerius szolgáltató központ lebontásra kerüljön!

Tiltakozunk az ellen, hogy a megvalósult Siófok-Szabadifürdői Galerius üdülőközpont területfejlesztési koncepciót a polgármester támogató döntésével a beruházó visszaélésszerűen megváltoztassa!

Mit kérünk?

Azt kérjük, hogy a szolgáltató központ befejezése megtörténjen az önkormányzat korábbi döntésének és a közérdeknek megfelelően, a szolgáltatások köre Siófok-Szabadifürdő városrészen ezáltal bővüljön.

Miért fontos?

A Galerius Üdülőközpont Projekt (Siófok-Szabadifürdő, Szent László utca 183-187.) egy jól átgondolt területfejlesztési koncepció részeként került megtervezésre és kialakításra, melynek szerves része a Galerius Élményfürdő, valamint a Galerius Szolgáltató és Kereskedelmi Központ és négy Társasház, melyek mind azonos építészeti stílusban, átgondolt arányrendszerben kerültek megtervezése és megépítésre, a terület egységes jellegét és közösségi használatát erősítve.

A projekt a tavalyi évben fejeződött be az utolsó 4. társasház megépítésével.
Ezáltal, a településrészre méltán lehetne büszke Siófok és az önkormányzat.
Igazi mintapéldája lehetne ez a terület az értéket generáló helyi területfejlesztési gondolkodásnak, ami nem csak az öncélú lakóparkok építését erőlteti a Balaton-parton, hanem közösségi érdekek mentén, a lakosságnak és az itt nyaralóknak, látogatóknak színvonalas szolgáltatást is nyújthatna.

A projekt közös koncepcióban valósult meg a siófoki önkormányzattal egy 2004. évben született döntés alapján. A döntés szerint az önkormányzat vállalta a Galerius Fürdő felépítését, a beruházónak pedig vállalnia kellett 4 társasház és a szolgáltató központ épület-csoport felépítését, az önkormányzat által jóváhagyott egységes tervek alapján. Az önkormányzat célja egy alváros-központ létrehozása volt ezen városrész fejlesztése érdekében.

Ezt az önkormányzati döntést, a hozzá kapcsolódó szerződést és projekt megállapodást senki nem helyezte hatályon kívül!

Időközben a beruházók személyében ugyan változások történtek, de az önkormányzat által jóváhagyott és szerződésében kikötött területfejlesztési tervek jogutódlással hatályban maradtak.
A hatályos szerződésben kikötöttek alapján került sor az utolsó társasház megépítésére.

Most a polgármester támogatását élvezve, ez a befektetői kör az SB-Pelso Kft. a hatályos megállapodásokat figyelmen kívül hagyva, túlterjeszkedve jogkörén, a projekt keretén belül megépült épület-csoport egyik elemét a szolgáltató központot lebontaná és a környezetét tönkretevő, az eredeti koncepciót felrúgó, attól teljesen eltérő, plusz 140 lakást eredményező, ikertorony építésbe kezdene a területen, a szolgáltató központ üzemeltetése helyett.

Mi a gond a tervezett beruházással?
A 140 lakás telepítésének terve teljesen figyelmen kívül hagyja azt a városfejlesztési koncepciót, mely a területre szolgáltató központ telepítését írta elő, így a településrész infrastruktúra fejlesztése - parkolási lehetőségek bővülése, bevásárlási, kikapcsolódási, kulturális lehetőségek kialakítása - helyett újabb 140 lakás beépítése 2 brutális méretű toronyépületben, semmiképp sem szolgálhatja a környék lakóinak és az itt nyaralóknak érdekeit, igényeit, a terület eredeti rendeltetési céljával teljesen ellentétes.
A Balaton-part ezen része a környezetromboló tervezett beruházás miatt látványában és használhatóságában is tönkre menne, hiszen a beépítettség már most elérte a maximumot, jelenleg Siófok Aranypartjának ez a legsűrűbben beépített része!
Siófok, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-05-11 08:30:21 +0200

5,000 aláírás gyűlt össze.

2020-10-21 11:07:59 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2020-10-18 12:14:23 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2020-10-11 19:13:25 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2020-10-10 20:10:22 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2020-10-09 21:15:19 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2020-10-09 18:28:14 +0200

10 aláírás gyűlt össze.