Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Budapest kerületi önkormányzatai

STOP AirBnB - A lakás nem szálloda!

Augusztus 1-én hatályba lépett az a törvény, amely felhatalmazta Budapest kerületi önkormányzatait, hogy rendeletben korlátozzák a lakások turisztikai célú hasznosítását.
Az önkormányzatoknak mostantól lehetősége van szabályozni, hogy egy lakást évente hány napra lehet magánszálláshelyként kiadni.

A rövidtávú, turisztikai célú lakáskiadásnak számos hátránya van a lakosságra nézve. Kellemetlenséget okoz a lakáshotelek közvetlen környezetében, csökkenti a szomszédok életminőségét és a társasházak megfelelő működtetését is ellehetetlenítheti. Mindemellett van egy kevésbé nyilvánvaló, de annál súlyosabb, budapestiek százezreit érintő hatása. A lakás turisztikai célú használata csökkenti az elérhető bérlakás-állományt, ezáltal nagy mértékben növeli a lakbéreket. A lakbérek emelkedése nemcsak a turizmus miatt népszerűbb belső kerületeket érintheti, hanem a bérlők onnan való kiszorulása következtében a külsőbb városrészeket is.
Álláspontunk szerint a lakhatás alapjog, nem árucikk. A lakások arra valók, hogy lakjanak bennük.

Ezért nyomatékosan kérjük az önkormányzatokat, hogy a lakások turisztikai célú hasznosítását legfeljebb évi 30 napig engedélyezzék.
A korlátozás még lehetőséget adna arra, hogy egy lakástulajdonos egy esetleges hosszabb utazás alkalmával, vagy nyáron a nem fővárosi és a tanév idején albérletben élő egyetemisták hazautazása idejére átmenetileg magánszálláshelyként üzemeltesse az ingatlanát, ugyanakkor hozzájárulna a fővárosi lakhatási válság enyhítéséhez.

Ha egyetértesz velünk, írd alá a petíciót, hogy az önkormányzati döntéshozók felelős döntést hozzanak a lakbérek csökkenése érdekében!

Miért fontos?

Közel lehetetlen megfizethető bérleményt vagy albérletet találni ma Budapesten. A lakbérszint az elmúlt években szélsőséges mértékben növekedett, és a városlakók széles rétegeinek vált megfizethetetlenné.
Az önkormányzatok most egy olyan felhatalmazást kaptak, amely lehetővé teszi számukra, hogy egy világszerte alkalmazott szabályozási eszközzel enyhítsenek a lakhatási válságon: a lakások turisztikai célú hasznosításának korlátozásával növeljék az elérhető bérlemények kínálatát és ezen keresztül hozzájáruljanak a lakbérek megfizethetőségéhez is.

A kerületi önkormányzatoknak abban kell döntést hozniuk, hogy rengeteg budapestinek javítva az életminőségén, előnyben részesítik-e a hosszútávra kiadott, megfizethető lakhatást. Ennek érdekében olyan szabályozást kell alkalmazni, amely legfeljebb az év egy kisebbik részében teszi csak lehetővé a lakások – lényegében – szállodaként való üzemeltetését.

Csatlakozó szervezetek:
Jövő Egyesület
Szikra Egyesület (korábbi Szabad Budapest Fórum)
Táncsics Radikális Balpárt
Utcáról Lakásba Egyesület
Zöld Front Ifjúsági Mozgalom

Budapest, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2020-09-08 15:14:59 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2020-08-27 17:24:17 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2020-08-26 21:09:23 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2020-08-26 07:14:42 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2020-08-25 13:11:16 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2020-08-25 09:37:35 +0200

10 aláírás gyűlt össze.