Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Budapest Főváros Közgyűlése, Karácsony Gergely főpolgármester

Petíció az óbudai Folyamőr utcai rét megmaradásáért

Petíció az óbudai Folyamőr utcai rét megmaradásáért

Tisztelt Főpolgármester Úr, tisztelt Közgyűlés!
Óbudán a Waterfront City lakópark építéséhez kapcsolódóan a beruházó BigGeorge Holding fejlesztéseket szeretne végezni a Folyamőr utcában található nagy kiterjedésű, üres területen.
Mi, a Folyamőr utca - Búvár utca - Akác köz által határolt területet használó helyi lakosok, kutyatulajdonosok tiltakozunk a BigGeorge ingatlanfejlesztő tervei ellen, melyek szerint a réten “fejlesztések” történnének, azaz “parkosítás” címszó alatt többek között aszfaltozott utakat, szánkódombot, és nyilvános vécét létesítenének.
Nem állunk ellen a kerület fejlesztésének, szépítésének, és megértjük, hogy a BigGeorge szeretné, ha az ingatlanfejlesztés során megvalósulnának olyan funkciók is, amelyek az újonnan beköltözők számára vonzóak. Ezért olyan alternatív javaslatokkal állunk elő, melyek főképp a meglévő, értékes területek fejlesztésére irányulnak.

Miért fontos?

Mi, a Folyamőr utca - Búvár utca - Akác köz által határolt területet használó helyi lakosok, kutyatulajdonosok tiltakozunk a BigGeorge ingatlanfejlesztő tervei ellen, melyek szerint a réten “fejlesztések” történnének, azaz “parkosítás” címszó alatt többek között aszfaltozott utakat, szánkódombot, és nyilvános vécét létesítenének.

A fent említett rét évtizedek óta szolgálja a kutyásokat a kerületben. A kutyák száma egyre nő, és a Waterfront City lakópark megnyitásával további, százas nagyságrendű kutya megjelenése várható a környéken. Budapest egész területén nagyon kevés az olyan hely, ahol szabadon lehetne engedni a kutyákat játszani, ekkora területen. Ez a terület olyan érték, amelynek elvesztése nagyon sok lakosnak fájna. Ahhoz képest, amennyi kutyás használja most a területet, a konfliktusok száma elenyésző. Szükség van olyan terekre, ahol szabadon, póráz nélkül találkozhatnak a kutyások, ezáltal a kutyák szocializációja javul, és a kutyások és nem kutyások közötti konfliktusok száma is csökken. A rétet sokan használják olyan családok is, akik szeretik az aktív kikapcsolódást, és gyakran kutyával, gyerekkel együtt jönnek le, sárkányt eregetni, focizni, tollasozni - számukra bármilyen szeparáció ellehetetlenítené a közös programot.

Ez a terület más számára nem akkora érték, hiszen egy hatalmas, napsütötte területen nem lehet nyáron, a kánikulában órákig tartózkodni, és a környéken számtalan árnyasabb, üldögélésre alkalmasabb terület található, akár a rét közvetlen közelében, melyek rendbe hozatala több előnnyel járna a lakosság számára.

Óbudának olyan értéke is van itt, amely láthatatlan: a rét alatt helyezkednek el az egykori római villa (Búvár-Folyamőr utcai villa) romjai, amelyet most földréteg fed. A villa műemléki védettsége miatt nem lehetett korábban fákat ültetni ezen a területen. Szeretnénk, ha a római kori műemlék megmaradna, és szeretnénk megtudni, hogy a műemléki szakemberekkel egyeztetve lett-e a fák ültetése, hiszen nyilvántartott régészeti területen minden 30 centiméternél mélyebben végzett munka földmunkának minősül, amelyet az örökségvédelmi törvény számos ponton szabályoz, és végzéséhez az örökségvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges, 30 centis gyökérrel pedig nem sok fa rendelkezik. Szeretnénk tudni, hogy műemlékvédelmi ügyekben kivel történt egyeztetés, a fák ültetését műemlékvédelmi szempontból ki engedélyezte a területen?

Megértjük, ha a Budapest Főváros Önkormányzata fejleszteni szeretne, hiszen minden olyan forrásnak örülni kell, amely nem az adófizetők pénzéből az adófizetők számára teremt értéket. Ennek ellenére szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a lakók akarata ellenére létrehozott beruházás az adott forrás elherdálása, hiszen, bár rengeteg pénzbe kerül, valódi értéket nem teremt.

Nem állunk ellen a kerület fejlesztésének, szépítésének, és megértjük, hogy a BigGeorge szeretné, ha az ingatlanfejlesztés során megvalósulnának olyan funkciók is, amelyek az újonnan beköltözők számára vonzóak. Éppen ezért vannak alternatív javaslataink, melyek főképp a meglévő, értékes területek fejlesztésére irányulnak, a Folyamőr rét érintetlenül hagyásával. Például a 125 méterre található Miklós téri játszótér nagyarányú fejlesztése, fásítása kiválthatná a korábbi játszótér terveit a Folyamőr réten, illetve a kétszáz méterre található Laktanya utcai futtató rendbe hozatalával a zárt kutyafuttatót kedvelők számára vonzó megoldás jöhetne létre. A közösségi tér létrehozására ideális a Folyamőr és Búvár utca házai között található elhanyagolt, fás terület, melynek kitakarításával, parkosításával, virágosításával az utcabútorok és a pingpongasztalok cseréjével vonzó, árnyas közösségi tér szolgálhatná a régi és új óbudai polgárokat. További források bevonásával a Matróz utcai terület, vagy akár a régen halasztódó Harrer sétány is fejleszthető lehetne. A Folyamőr utcai réten egyedül a BMX-pályát kellene felújítani, nagyon sok gyerek kerékpározik rajta, és nagyon rossz állapotban van. Nyilvános vécét kifejezetten nem szeretnénk, amennyiben a fejlesztések az ígéretek szerint a helyi lakosoknak készülnek, a nyilvános vécére nincs szükség, hiszen az átmenőforgalom, turistaforgalom azt nem indokolja, ráadásul az üzemeltetés extra költséget ró és kapacitást követel az Óbudai Városüzemeltetéstől, illetve, amennyiben a terület a Fővárosé, az egyébként is túlterhelt FKF-től.

A petíció aláírásával kijelentem, hogy szeretném, ha a Folyamőr utcai rét mostani állapota, funkciói változatlanok maradnának.

Hogyan lesz kézbesítve

A járványhelyzetre való tekintettel elküldöm emailben az aláírásokat, de a helyszínen tartandó két egyeztetés során személyesen is el fogom vinni őket.

Budapest, Folyamőr u., 1033 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória


Aláírás okai

  • Mint volt óbudai lakos elfogadhatatlannak tartom, hogy a lakóparkokat építők minden természeti értéket tönkre akarnak tenni.
  • Zuglóiként aláírtam, mert szeretem Óbudát, kérlek ti is írjátok alá, Zugló érdekében ezt: http://szabad.ahang.hu/petitions/lakossagi-es-szakmai-egyeztetest-a-zugloi-varoskozpontrol?bucket=&source=messenger-share-button&utm_campaign=&utm_medium=szabadahang&utm_source=szabadahang-messenger&share=a13fd0c1-7b6f-4889-91dc-bb8a5ecb36a9 Köszönöm!
  • Mert a III. kerületben dolgozom, (régen laktam is itt) és szomorú látni, ahogy eltűnnek az átlag ember számára is használható zöld területek a kerületben.

Frissítések

2021-11-25 21:46:05 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2021-11-22 17:40:33 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-11-22 16:49:03 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-11-22 15:52:17 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-11-22 14:38:26 +0100

10 aláírás gyűlt össze.