Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Nagy Róbert Attila, NIF Zrt. vezérigazgató és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere

Petíció a kecskeméti Dózsa György úti tölgyfák védelmében

Együttműködésüket kérjük egy kecskemétiek számára fontos környezetvédelmi ügyben.

A Dózsa György úti tölgyfák kivágását a Zöld Küldetés Egyesület és a Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztalban együttműködő partnerei, továbbá a Kecskeméti Városszépítő Egyesület a leghatározottabban elítélik!

Kérjük a kivitelezőt, hogy a természeti értékeink tiszteletben tartásával végezze az 52. számú főút Kecskemét belterületi négynyomúsításának a munkáját, és tegyen meg mindent az útszéli fák megtartásáért!
Kérjük, hogy Kecskemét városa indítványozza beruházó felé az érintett területek újratervezését!

Miért fontos?

Az Izsáki út négysávosítását illetően sok tekintetben vannak aggályaink a szükségességére vonatkozóan is. Kifejezetten sajnáljuk, hogy nem a kerékpáros közlekedést ösztönző beruházások okán zajlanak fejlesztések. Mégis elfogadtuk a többség igényét, és fájó szívvel ugyan, de azokkal a területekkel kapcsolatban, ahol új sávok készülnek és kevésbé értékes fák vannak, nem emeltük fel a hangunkat.

Ott viszont nem tudunk elfogadni értelmetlen pusztítást, ahol eleve rendelkezésre áll a négysávos úttest.

A kérdéses tölgyek ügyében tudatosan kezdte meg a Kecskeméti Városszépítő Egyesület évekkel ezelőtt a védelembe vételt, hiszen közterületen alig található néhány tölgyfa, ilyen méretű és korú pedig sajnos még kevesebb van. A három fa szolgáltatási értékét sem éri el az a 90 ezer fa, csemete és cserje, amit a Zöld Küldetés Egyesületünk az elmúlt három év során elültetett. A három tölgyfa szolgáltatás kiesését csak évek alatt tudjuk pótolni. Ha nem vigyázunk a nagy értékű fáinkra, totális szélmalomharcot vívunk minden ültetésünkkor.

Felfoghatatlan számunkra, hogy nem a fa védelme az elsődleges mindennel szemben. A gyalogátkelőhely előtti kihajtási lehetőség sem véletlenül lett megszüntetve már évekkel ezelőtt, aminek vissza állítását szintén nem értjük.
Tudomásunk szerint a tervezési szakasztól kezdve az igény a fa megtartására kifejezetten előtérben volt a kecskeméti önkormányzat részéről. Elszomorítónak tartjuk, hogy a kivitelező nem tesz meg mindent a helyi igények érdekében.
Önöknek ez egy kivágandó fa, de nekünk, kecskemétieknek a létünk, és a megmaradásunk alapjait jelentik ezek a fák.

Fáink nélkül itt nem lesz élet!

Kérésünk összhangban van Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzatának és több támogató helyi civil szervezetnek a környezetvédelmi érdekével.

A Zöld Küldetés Egyesület évek óta együttműködik Kecskemét város klímavédelmi felkészítésében a helyi önkormányzattal. Településünk a klímaváltozás negatív hatásaitól az ország legjobban veszélyeztetett nagyvárosa. A helyi polgárok és a városvezetők megértették, hogy elengedhetetlen megtenni mindent a lakók egészségének védelme érdekében.

Társadalmi összefogás jellemző a városunkra, ha a zöldfelületeink védelméről van szó, amit az alábbi példák is alátámasztanak.
• A Centrum áruház 6000 nm burkolat felújításánál sikerült elérni a kivitelezési munkálatok alatt a zöldfelület 10 százalékkal történő megnövelését a szilárdburkolat kárára, melyet közösségi finanszírozással és összefogással valósítottunk meg.
• Az önkormányzati tulajdonú erdők tarvágásos végfelhasználatát tiltakozásunkra a város beszüntette, helyette folyamatos erdőborítás melletti erdőkezelési módszerek alkalmazása mellett döntött.
• Kiemelt figyelmet fordítunk a csapadékvíz megtartásra, ennek szellemében elkészült az első olyan utca az országban, ahol esőkertekkel oldjuk meg a teljes felújított utca szakasz csapadékvíz kezelését. Egyéb közterületeken is építünk csapadék vízkezelésre esőkerteket.
• A lakosság kérésére az önkormányzat lemondott a Katona József Nemzeti Színház melletti parkot leromboló fejlesztésről, mert az ellentétes volt a környezet és klímavédelmi stratégiai dokumentumaink iránymutatásával.
• A Széchenyivárosban, a Bajza József utcába tervezett építkezést az önkormányzat visszavonta, mert a helyi családok nagyon ragaszkodtak az általuk létrehozott és gondozott parkhoz.

Mivel nem ismerik részletesen a környezeti helyi viszonyokat, ezért kérjük, hogy konzultáljanak a kecskeméti önkormányzattal és a helyben érintett lakókkal.

A drasztikus felmelegedés, szárazodás hatására Kecskemét város zöldfelületei egyre rosszabb állapotot mutatnak, a fák egészségi állapota romlik.
Évről évre egyre nagyobb mértékben pusztulnak ki fáink és a cserjés állományú vegetáció. A frissen ültetett növények megtartása egyre nehezebb küzdelem. Fontos, hogy a szívvel-lélekkel dolgozó önkéntesek örökbe fogadtak területeket és azt hetente elképesztő munkával ápolják. Leállt a teljes kis vízkör működése, amit a csapadékhiány ilyen mértéke mutat meg.
Egyre jelentősebb a csapadékhiány Kecskeméten.
Ezért nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket, hogy nem mindegy, mennyi nagy fa található a városban, amelyek segítik a csapadékképződést és csökkentik a hőszigethatást, illetve még a gyökérzetük is eléri a talajban lévő tápláló vizet.

Kérésünk több civil szervezet támogatásával fogalmaztuk meg.

Városi Civil Kerekasztal – Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal tagjai:
Zöld Küldetés Egyesület
Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete
Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület
SZILVA Egyesület – Szívvel a Vacsiközért Egyesület
MÁK – Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért
KINCS Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete
Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület
Muzsikál az Erdő Alapítvány

Kecskeméti Városszépítő Egyesület

Kecskemét, Dózsa György út, 6000 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2022-09-15 17:52:29 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2022-09-14 09:18:28 +0200

10 aláírás gyűlt össze.