Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Pokorni Zoltán polgármester, Budapest Főváros XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat

Óvjuk meg a Hegyvidéket a további beépítéstől!

Ez a kampány véget ért.

Tisztelt Pokorni Zoltán polgármester úr!

Kérjük, ne hozzon olyan rendeletet a XII. kerület új Kerületi Építési Szabályzatáról, amely bevallottan „az egyes konkrét fejlesztési szándékok támogatása érdekében szükséges, amelyek a jelenlegi jogszabályi környezetben nem valósíthatók meg”. (Részlet a tervezet indoklásából).

Kérjük Polgármester Urat, ne helyezze a beruházók, ingatlanfejlesztők érdekeit a kerület, sőt, egész Buda lakosságának és a környezet védelmének érdeke elé, ráadásul úgy, hogy a tervezetet alátámasztó vizsgálati dokumentációt nem tették közzé, azzal, hogy az „átdolgozás alatt áll”.

Kérjük, a részletes hatásvizsgálati dokumentációt hozzák nyilvánosságra, majd annak alapján adjanak még egy lehetőséget a környezet védelméért aggódóknak az észrevételezésre!

Az utánunk jövő nemzedékek nevében is köszönjük!

Miért fontos?

Új Kerületi Építési Szabályzat készül Budapest XII. kerületében, az egész főváros egyik legértékesebb zöldterületével bíró városrészben.

A Hegyvidéket "Budapest tüdejének" is nevezik, az utóbbi években-évtizedekben azonban sajnos itt is megjelentek a hatalmas ingatlanberuházások, a zöldterület folyamatosan csökken. A most elkészített tervezethez a jogszabály által előírt alátámasztó dokumentációt nem hozták nyilvánosságra azzal az indoklással, hogy "átdolgozás alatt áll".

A tervezet indoklása azt tartalmazza, hogy az új szabályzat „az egyes konkrét fejlesztési szándékok támogatása érdekében szükséges, amelyek a jelenlegi jogszabályi környezetben nem valósíthatók meg”, ami arra utal, hogy a kerület vezetése a beruházók érdekeit a helyi lakosság és a környezet védelme elé helyezi. Konkrét példa: az egykori Tündérhegyi Pszichiátria („Preisich Szanatórium”) telkén, amelyen az eddigi szabályok szerint lakóépületet nem lehetett létesíteni, az új szabályozás nyújtotta kiskapuval mindjárt 1800 négyzetméternyi lakóépületkénti beépítés válna lehetővé!
Ugyanígy válik akár lakóparkként is beépíthetővé a Mártonhegyi út és a Költő utca között elterülő nagy telekcsoport is.

Úgy gondoljuk, a klímavészhelyzet idején nem engedhető meg, hogy a zöldterületek helyét újabb és újabb lakóparkok vegyék át, miközben már az eddigi beépítések is komoly környezeti terhelést és közlekedési gondokat okoznak.

Budapest, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-01-06 14:09:07 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2020-11-30 14:13:31 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2020-11-30 09:56:53 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2020-11-30 04:33:42 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2020-11-29 22:23:33 +0100

10 aláírás gyűlt össze.