Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke

Összefogás az Egészségügyért

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Egyetértünk a Kormány azon szándékával, hogy az egészségügyi rendszer hosszú évtizedek óta halmozódó problémáira megoldást adjon. Elérkezett az idő, hogy a tiszta, átlátható viszonyok kialakításával és a hálapénz rendszerének megszüntetésével párhuzamosan az egészségügy minden dolgozója megfelelő munkakörülmények között, megbecsülve tudja végezni munkáját egy olyan rendszerben, amely a páciensek mindenek felett álló érdekét helyezi előtérbe.
A benyújtott, majd rekord gyorsasággal elfogadott, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvényből azonban hiányzik egy nagyon fontos összetevő, amely nélkül egy ilyen horderejű törvény nem működhet jól hosszú távon: ez pedig az érintettek érdeke és véleménye.
Kérjük tehát Miniszterelnök Urat, hogy személyesen járjon közbe és kezdjen párbeszédet az egészségügy területén működő érdekvédelmi, szakmai szervezetekkel – de a magyar társadalom szélesebb rétegeivel is, hogy valódi, konszenzuson alapuló koncepció alapján történjen meg az egészségügy átalakítása.
Mi, egészségügyi dolgozók a lehetőségeinkhez képest ott állunk a frontvonalban, küzdünk nemcsak a jelenlegi vírussal, de a napi feladataink elvégzéséért. Azért, amire feltettük az életünket: a magyar emberek egészségéért. Úgy érezzük, hogy egy ilyen döntés meghozatalában – ha már rólunk szól – úgy méltó és igazságos, hogy mi is részt tudjunk venni.
Történelmi lehetőségünk van most közösen új fejezetet nyitni a magyar egészségügy könyvében. Ezért egy olyan fejezet megírásában kérjük Miniszterelnök Úr és a Kormány segítségét, ami nemcsak mi generációnk, de a minket követő generációk életére is pozitív hatással lesz. A felelősségünk óriási, de ugyanolyan óriási az a lehetőség is, amellyel most végre élni tudunk!
Kérjük tehát Miniszterelnök Urat és a Kormányt, hogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetek és a társadalom széles körű bevonásával pótolják a törvényben meglévő hiányosságokat, illetve módosítsák azt a megfelelő pontokon, amelyek a gyors törvényalkotás miatt az egészségügyben dolgozókat és szélesebb körben a társadalmat is hátrányosan érintik.

Tisztelettel és köszönettel:

Összefogás az Egészségügyért Akciószövetség tagjaiként

Magyar Orvosok Szakszervezete
Független Egészségügyi Szakszervezet
Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége
Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EDOSZ)
Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége

továbbá
Magyarország egészségügyi dolgozói és állampolgárai

Miért fontos?

Egy jól működő egészségügyi ellátási rendszer mindenkinek az érdeke, a társadalom és a gazdaság működésének alapfeltétele, és az egészségügy nem működik a benne dolgozók nélkül.
Jó ellátást igazán csak elégedett, kipihent, megbecsült dolgozók tudnak nyújtani.
Ez csak akkor képzelhető el, ha a dolgozók jó munkakörülmények között, megfelelő anyagi és társadalmi megbecsülésben dolgozhatnak.
Csak így tudják a betegek számára a maximumot nyújtani.

Az állami egészségügyi rendszer eddig is a végletekig leterhelten működött, tartalékokkal nem rendelkezik.
Már jelenleg is súlyos problémát jelent az, hogy nincs elég orvos, ápoló és egyéb szakember a rendszerben, miközben most a koronavírus járvány alatt minden erőforrásra szükség van és lesz!
Ebben a helyzetben az egészségügyi dolgozók a gyógyításra szeretnének fókuszálni, nem pedig a szabadságukért és az alapvető jogaikért akarnak küzdeni!
Most, a koronavírus járvány közepén egy nap alatt, egyeztetés nélkül meghozott törvény mégis erre kényszeríti őket, sokuknak nem hagy más lehetőséget, mint hogy súlyos választás elé állítsa őket, sokan fontolgatják máris az állami egészségügy vagy akár a pálya végleges elhagyását. Sokan a magánellátásban vagy egészen más területen fognak elhelyezkedni.
Ugyanakkor a dolgozók számának csökkenése számos helyen az ellátás megszűnését, kórházak, rendelőintézetek bezárását fogja eredményezni, sok helyen nem lesz elérhető közelségben orvos, ápoló – vagy csak és kizárólag a magánellátás keretében, amely sokak számára nem lesz megfizethető.
Az új jogviszony a munkavállalók teljes kiszolgáltatottságát okozza.
(Rövidebb és részletesebb elemzés a törvényről:
https://magyarorvosok.hu/cikk_tajekoztato-az-egeszsegugyi-szolgalati-jogviszonyrol-torveny-tartalmarol&category=H%C3%ADrek
https://magyarorvosok.hu/cikk_a-magyar-orvosok-szakszervezetenek-reszletesen-kifejtett-allaspontja-az-egeszsegugyi-szolgalati-jogviszonyol-szolo-torvennyel-kapcsolatban&category=H%C3%ADrek
https://mok.hu/hirek/mokhirek/a-mok-hivatalos-velemenye-az-egeszsegugyi-szolgalati-jogviszony-torvenyrol )

Minden egészségügyi és egészségügyben dolgozó 1+1 évre kirendelhető, illetve korlátlanul, határozatlan időre áthelyezhető bárhova békeidőben is, minden különösebb ok nélkül – ehhez elegendő mindössze 10 nappal előtte értesíteni őt. Az egészségügyi dolgozók nem katonák!

A betegek ezért bármikor azzal szembesülhetnek, hogy az őket gondozó orvost átvezénylik másik munkahelyre. Ez sérti a szabad orvosválasztáshoz való jogukat, illetve nehezíti a további gondozásukat, gyógyításukat.

A gyógyítás szabadsága nélkül nem képzelhető el az egészségügyi rendszer átalakítása, fejlesztése!
A gyógyító kapcsolat különleges, bizalmi kapcsolat, ahol a katonai narratívának nincsen helye, különösen nem békeidőben!

Kérjük tehát minden egészségügyi, és egészségügyben dolgozót, családjaikat és az egész társadalmat, hogy aláírásával támogassa küzdelmünket egy jobb, élhetőbb, hálapénzmentes egészségügyért – de az új szolgálati jogviszony belengetett béklyói helyett!

Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2020-11-12 15:52:30 +0100

20,000 aláírás gyűlt össze.

2020-10-18 12:14:43 +0200

10,000 aláírás gyűlt össze.

2020-10-16 10:25:57 +0200

5,000 aláírás gyűlt össze.

2020-10-15 17:28:43 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2020-10-15 16:50:11 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2020-10-15 16:03:25 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2020-10-15 15:40:25 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2020-10-15 14:29:43 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2020-10-15 13:27:02 +0200

10 aláírás gyűlt össze.