Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Dr. Paphalmi Rita, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi Igazgatási Főosztály főosztályvezetője

Összefogás a mosonmagyaróvári kórház szülészeti osztályának újraindításáért

Tisztelt Dr. Paphalmi Rita!

Ezúton kérjük a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának mihamarabbi újraindítását az 59743-5/2020/EÜIG. számú határozat ezen osztályra vonatkozó részének hatályon kívül helyezésével.

Kérjük tisztelt főosztályvezető asszonyt, hogy tegye lehetővé a Mosonmagyaróvár és környékén élő kismamák, leendő anyák számára, hogy újra az őket megillető, biztonságos keretek között megközelíthető rendelőintézetben adhassanak életet gyermekeiknek.

Miért fontos?

A fent megnevezett határozat alapján az említett osztály a megnövekedett COVID ellátás miatt fellépő aneszteziológus szakorvosi hiány miatt kényszerült ideiglenes bezárásra és átirányításra a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházba.

Minden tiszteletünk az egészségügyben dolgozók világjárvány idején nyújtott emberfeletti teljesítményéért, valamint az egészségügy igazgatásáért felelős személyek munkájáért, azonban a vírus javuló tendenciáit tekintve úgy érezzük, hogy közel fél éves várakozás után eljött az idő, hogy összefogjunk és hallassuk a hangunk annak érdekében, hogy a minket illető, megfelelő ellátásban részesülhessünk.

Egy felelősségteljes leendő anya számára a legnagyobb feladatot az jelenti, hogy a lehető legbiztonságosabb körülményeket teremtse meg gyermeke világra hozása körül. Jelen helyzetben azonban az említett osztály átmeneti zárása miatt, egy környéken élő kismama a szülés megindulásakor, vagy bármilyen komplikáció fellépésekor a sokszor csak 5 perces út helyett közel 50 perces utat kell, hogy megtegyen a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórházig. Ezzel egyszerre veszélyeztetve önmaga, valamint születendő gyermeke életét. Tehát csupán egy ilyen esetet tekintve is egyszerre két emberélet a tét.

Az elmúlt fél év alatt több gyermekének életet adó kismamát ért olyan trauma az ideiglenes bezárás és átirányítás miatt, amely meghatározó negatív tapasztalatként bélyegezte meg szülővé válásának körülményeit. Valamint az ideiglenes zárásból és a hiteles információhiányból fakadó bizonytalanság jelenleg is sok környékbeli várandós nő mindennapjait nehezíti meg. Ezen túlmenően azok a várandós kismamák, akik szülésüket háborítatlan körülmények között szeretnék megélni, a háttérkórház rendelet szerint meghatározott távolsága miatt ellehetetlenítődnek ennek lehetőségétől.

Az ügyben e-mail útján kértünk hivatalos állásfoglalást a mosonmagyaróvári Karolina Kórház vezetőségétől, azonban az újranyitás lehetséges időpontjára nem kaptunk konkrét választ. Így a fent említett bizonytalanság, valamint a győri rendelőintézet megközelíthetőségéből fakadó megnövekedett teher és magasabb veszélyfaktor továbbra is fennáll.

Kérjük, hogy a fenti helyzet mihamarabbi normalizálódása érdekében tegyék lehetővé a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának újranyitását az ehhez kapcsolódó személyi és tárgyi feltételek megteremtésével, valamint hivatalos közlemény formájában tájékoztassanak minket ennek várható időpontjáról.

Köszönettel:
a Mosonmagyaróváron és környékén élő kismamák

Mosonmagyaróvár, 9200 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-05-27 16:41:52 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-05-27 13:19:57 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2021-05-27 11:57:27 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2021-05-27 11:42:55 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2021-05-27 11:35:02 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-05-27 11:27:59 +0200

10 aláírás gyűlt össze.