Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Szentendre Város Polgármesteréhez

NYÍLT LEVÉL A FERENCZY MÚZEUMI CENTRUMÉRT

Tisztelt Polgármester Úr!
Mi, a város kultúrájáért, művészetéért aggódó szentendrei polgárok a sajtóból értesültünk arról, hogy Szentendre jelenlegi vezetése a Ferenczy Múzeumi Centrum állami kézbe adásának kezdeményezésével felelőtlen és hibás döntést hozott az intézmény jövőjéről.
Értetlenül állunk a döntés előtt, amely minden szakmaiságot nélkülöz. Úgy véljük, hogy a város jelenlegi pénzügyi nehézségei nem indokolhatnak egy, a távoli jövőre nézve is felmérhetetlen hatású lépést.
Meggyőződésünk, hogy ez a döntés visszafordítható!
Meg kell akadályoznunk, hogy a Ferenczy Múzeumi Centrum – felbecsülhetetlen értéket képviselő műtárgy-, és épületállományával együtt – közvetlenül a Magyar Államhoz kerüljön. Az intézmény csak akkor maradhat Szentendre arculatának egyik legfontosabb alkotóeleme és egyben elsődleges formálója, ha tevékenysége hosszú távon is a város kulturális életének szerves részét képezi.
Ugyanakkor úgy véljük, hogy a kormány, és azon belül a szakminisztérium is felelősséggel tartozik a múzeumi feladatok ellátásához szükséges alapvető források biztosításáért, valamint a Ferenczy Múzeumi Centrum ingatlanainak méltatlanul leromlott állapotáért. A kialakult helyzetben szükség van az önkormányzat és a minisztérium közötti egyeztetésekre, és az ezekre épülő megállapodásokra. Az önkormányzat részéről pedig elengedhetetlen az eddig elmaradt szakmai párbeszéd megkezdése civil szereplőkkel és a szakmai érdekképviseletekkel!

Miért fontos?

Sötét felhők gyülekeznek a Ferenczy Múzeumi Centrum fölött. A sötétség sajnos a város jelenlegi vezetésének hozzá nem értéséből, és a szakmai, civil konzultációk teljes hiányából fakad. Városvezetőink ugyanis a
Ferenczy Múzeumi Centrumot - a MűvészetMalom épületének kivételével -
szeretnék visszaadni a Magyar Államnak, hogy a várost megszabadítsák
annak fenntartási terheitől. Téves, vagy rosszul megválasztott
lépésükkel évekre, évtizedekre vethetik vissza Szentendre kulturális
életét, szakmai megítélését! Ideje kikövetelnünk a választásokkor
megígért konzultációt mind a szakmai szervezetekkel, mind a város
lakóival, mind pedig a szakminisztériummal, hogy megmentsük a
szorongatott helyzetben lévő intézményt, Szentendre zászlóshajóját!

A SZENTENDREI ALKOTÓMŰVÉSZETI PLATFORM TAGJAI ARRA KÉRIK ÖNT, HOGY AMENNYIBEN A FENTIEKKEL EGYETÉRT, ALÁÍRÁSÁVAL TÁMOGASSA NYÍLT LEVELÜNKET!

Szentendre, 2000 Hungary

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2020-03-15 19:17:49 +0100

Szentendre kisváros, itt minden előbb utóbb kiderül. Mint például most az, hogy a Múzeum dolgozói megpróbáltak - még a város költségvetésének elfogadása előtt - egyeztetést kezdeményezni Szentendre városvezetésével, de nem találtak fogadtatásra. Miközben semmilyen hatástanulmány nem készült arról, hogy vajon az intézmény állami kézbe adásával mit veszíthet Szentendre? Ön szerint rendben van ez így?

2020-03-15 09:08:19 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2020-03-14 19:56:13 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2020-03-14 19:07:38 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2020-03-14 18:48:46 +0100

10 aláírás gyűlt össze.