Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Novák Katalin köztársasági elnök

Novák Katalin legyen minden ember köztársasági elnöke!

Mi, alulírott roma, zsidó és LMBTQ közösségek és szövetségeseik arra kérjük Novák Katalin köztársasági elnököt: váljon mindenki köztársasági elnökévé. Védelmezze a kisebbségek jogait, ne adjon elnöki kegyelmet szélsőjobboldali terrorista csoportok tagjainak, és ne írjon alá kisebbségekkel szemben gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre alkalmas törvényeket, hanem küldje azokat vizsgálatra az Alkotmánybíróság elé vagy megfontolásra az Országgyűlésnek, ahogyan azt jó példaként tette a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény (panasztörvény) esetében.

Miért fontos?

Hiszünk abban, hogy a köztársasági elnök intézményét nem szabad kiüresíteni, és a köztársasági elnök feladata védelmezni az Alaptörvényben lefektetett elveket:
“AZ EMBER sérthetetlen és elidegeníthetetlen alapvető jogait tiszteletben kell tartani. Védelmük az állam elsőrendű kötelezettsége.”
“Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz.”
“Mindenkinek joga van a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz”
“Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák.”
“Mindenkinek joga van a gondolat, a lelkiismeret és a vallás szabadságához. “
“Mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez”
“Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához”
“A törvény előtt mindenki egyenlő.”

A Kárpát-medencét mindig is ezerféle ember lakta, ez alól a mai Magyarország sem kivétel. Mindannyiunknak mást jelent magyarnak lenni, egy dolog azonban közös bennünk: ebben az országban minden embernek elidegeníthetetlen joga teljes jogú állampolgárként, méltósággal, egyenlőségben és biztonságban élni.

A köztársasági elnök kiemelt feladata védelmezni azokat a sérülékeny kisebbségeket, akiknek mások a szólás-, vélemény- vagy gyülekezési szabadságát korlátoznák, s méltóságától fosztanák meg, személyes biztonságát fenyegetik, vagy akár az életére törnek.

Nekünk, roma, zsidó és LMBTQ közösségeknek történelmi tapasztalatunk van arról, milyen veszélyek és elmondhatatlan borzalmak előfutára lehet a sérülékeny kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltés és bűnbakképzés.

Erre hívja fel a figyelmet az Összefogás a gyűlölet ellen című kampányunk is: https://youtu.be/eCjkwlSCtXg
A kampányvideóban roma, zsidó, meleg és háború elől menekülő embereket láthatunk, akik József Attila Tedd a kezed című versét olvassák. A verset Molnár Piroska tolmácsolásában hallhatjuk:

Tedd a kezed
homlokomra,
mintha kezed
kezem volna.

Úgy őrizz, mint
ki gyilkolna,
mintha éltem
élted volna.

Úgy szeress, mint
ha jó volna,
mintha szívem
szíved volna.

Ezért kérjük Novák Katalin köztársasági elnököt: legyen minden ember köztársasági elnöke!

Ne részesítsen elnöki kegyelemben szélsőjobboldali terrorszervezetek tagjait, akik erőszakos gyűlölet-bűncselekményeket követtek el sérülékeny kisebbségek csoportjaival szemben.

Ne írjon alá a jövőben olyan törvényeket, amelyek alkalmasak lehetnek sérülékeny kisebbségekkel szembeni gyűlöletkeltésre vagy bűnbakképzésre.

Az év minden egyes napján végezze jelentős felelőssége teljes tudatában a munkáját: az ilyen törvényeket küldje vizsgálatra az Alkotmánybíróság elé vagy megfontolásra az Országgyűlésnek, ahogyan azt jó példaként tette a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvény (panasztörvény) esetében.

Szólaljon fel a sérülékeny kisebbségek védelmében: legyen egy józan hang ebben az egyre erőszakosabb világban: álljon ki a hatalom nélküliek, a gyengék, az elesettek, a kiszolgáltatottak mellett.

A petíciógyűjtés a CHAD: Countering Hate Speech and Hurtful Speech against Diversity: Roma, LGBTIQ, Jewish and Migrant Communities elnevezésű Európai Unió által támogatott projekt (projektszám: 101049309) keretében valósul meg.

A petíciót indították:
Budapest Pride
Haver Alapítvány
Phiren Amenca
Political Capital

Csatlakozó szervezetek:
Labrisz Leszbikus Egyesület
Cifra-LMBTQ Közösség
Magyar LMBT Szövetség
Magyar Aszexuális Közösség
Identitás Magazin
Szivárványcsaládokért Alapítvány
Partiscum Egyesület a Szegedi LMBT Közösségért
Akcja Demokracja
Zazim - Community Action
aHang
Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség
Atlasz LMBTQ Sportegyesület
Társaság a Szabadságjogokért
A Város Mindenkié
JCC - Bálint ház

További csatlakozó szervezetek jelentkezését szeretettel várjuk az [email protected] címre.

Kategória

Frissítések

2023-08-28 11:09:03 +0200

5,000 aláírás gyűlt össze.

2023-07-16 15:01:34 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2023-07-16 09:29:07 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2023-07-15 20:10:40 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2023-07-15 19:22:59 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2023-07-15 18:52:59 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2023-07-15 18:33:24 +0200

10 aláírás gyűlt össze.