Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Magyarország Kormánya

NŐ a hangunk! Tiszteletet és támogatást a szülésnél!

*** Segíts eljuttatni a petíció hírét az ország minden pontjára: támogasd a kampányt az adományoddal, hogy telematricázhassuk az országot! https://tamogass.ahang.hu/masallapotot ***

A “NŐ a hangunk!” közös kiállás célja felhívni a figyelmet arra, hogy a magyarországi szülészeti ellátórendszer jelenlegi formájában elavult gyakorlatokra épít, nem biztonságos, és nem szolgálja sem a családok, sem a benne dolgozók érdekeit.

Mi, a “NŐ a hangunk!” összefogás résztvevői a jelenért és a jövőért érzett felelősségtől vezérelve követeljük az alábbiakat:

~Emberi jogokat a szülőszobára! Támogatást az informált döntéshez, az ellátásra vonatkozó döntéseink tiszteletben tartását!

~Az indokolatlan beavatkozások megszüntetését! Szokásjog helyett tudományos bizonyítékokat! Ne szenvedjen egy anya sem azért, mert “így szoktuk”!

~Családi vajúdó-, szülő- és gyermekágyas szobákat! A közös vajúdók azonnali felszámolását, a család egységének támogatását!

~A vajúdás alatt a nő teljes szabadságát! Legyen vége a mozgás, evés-ivás, testhelyzetválasztás korlátozásának!

~Támogató kommunikációt megalázás és megfélemlítés helyett! A nehéz helyzetek, veszteség tiszteletteljes kezelésére legyenek felkészítve a szakemberek!

~A nő és a család szabad és tájékozott döntésének támogatását a szülés körüli veszteségek, komplikációk esetén is! A család méltó búcsújának támogatását minden helyzetben!

~Engedélykérést minden érintés előtt! Senki sem nyúlhat egy nőnek sem a hüvelyébe, sem a melleihez a beleegyezése nélkül csak azért, mert kórházban van.

~Bántalmazástól és megszégyenítéstől mentes nőgyógyászati és szülészeti ellátást! A testhatáraink és döntéseink tiszteletben tartását! A szülészeti erőszak megszüntetését, szembenézést és szankcionálást!

~Szabad kísérőválasztást, több segítő kezet az ellátásba! Ne kelljen választani az apa és a dúla/barátnő/nagymama jelenléte között! Egy anya se maradjon támogató segítség nélkül a szülés után, császármetszés esetén se!

~Valódi lehetőséget császármetszés utáni hüvelyi szülésre, akár több császármetszés után is! Pontos és érthető tájékoztatást, érzelmi támogatást, kísérő beengedését a műtétre! A kiemelés után a bőrkontaktus, kötődés, aranyóra támogatását! Gyengéd császármetszést!

~A gyermekjogok betartását, a szeparáció megszüntetését a gyermekágyas és a koraszülött osztályokon! Anya és babája összetartoznak. Senkinek sincs joga anyát és gyermekét akaratuk ellenére, szükségtelenül elválasztani!

~Hatékony szoptatástámogatást! Valódi segítségnyújtást, korszerű ismeretek átadását az anyáknak támogató kommunikáció mellett! Jól képzett szoptatási segítőket minden kórházba!

~Tb-finanszírozott otthonszülést! Születésházakat, hogy ne csak a kórház és az otthon között lehessen választani! Ambuláns szülést, a korai hazabocsátás rendszerszintű támogatását!

~Egységes, kiszámítható, korszerű, testi-lelki egészséget támogató, a jogaikat tiszteletben tartó ellátást minden nőnek és kisbabának, szüljön a nő bárhol és bárkivel!

~Az ellátás színvonalának emeléséhez elengedhetetlenek a következők:

~A nők tapasztalatainak megismerése, működő visszajelző és minőségbiztosítási rendszer. A nők mint legfőbb érintettek bevonása a testüket és az ellátásukat érintő minden kérdésbe.

~A 25 éve született egészségügyi törvény és a betegjogok betartása. A törvényben biztosított jogok megsértése esetén valós hatáskörrel felruházott felügyeleti szerv és érvényesíthető szankciók.

~Szakmai felügyelet valós hatáskörrel. Kötelező adatszolgáltatás minden szülészeti beavatkozásról, eljárásról, az adatok elérhetősége a családok számára.

~Szemléletváltás! A nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan a hazai gyakorlat folyamatos monitorozása, felülvizsgálata, megújítása.

~Az érvényes országos szakmai irányelvek szerinti működés, a családbarát szülészeti irányelv betartása és betartatása. A lejárt vagy hiányzó protokollok pótlása és lecserélése korszerű irányelvekre az érvényben lévő nemzetközi szakmai állásfoglalásokkal összhangban, különös tekintettel a méltóságteljes bánásmód támogatására és a szülészeti erőszak megszüntetésére.

~A legfrissebb kutatások, evidenciák beemelése az oktatásba, korszerű tudásátadás a jövő szakemberei számára, különös tekintettel a megfelelő, ártalmaktól mentes, támogató kommunikációra.

~Az önálló szülésznői várandósgondozás és szüléskísérés gyakorlatba emelése. A bábai modell kiépítése a kórházakban, az egy anya - egy szülésznő arány megteremtése.

~Az alacsony rizikójú várandósságokért és szülésekért felelős önálló, független szülésznői szakkollégium felállítása.

~Az intézeten kívüli szülésnél dolgozó szakemberek megbecsülése, a rendelet felülvizsgálata.

~Elegendő számú szakember, megfelelő munkakörülmények, szupervízió, fizetésemelés és vonzó életpályamodell kialakítása a szülésznőknek, csecsemőápolóknak.

Miért fontos?

A szülészeti ellátás minőségének kérdése hosszú távon az egész társadalmat érinti, a szülés és születés közös ügyünk. Az életkezdet és az életvég kérdéseiben, ha akarjuk, ha nem, mind érintettek vagyunk.
Csatlakozz petíciónkhoz,
… ha nem hagynak úgy szülni, ahogy szeretnél,
… ha ebbe(n) a rendszerbe(n) nem szeretnél gyermeket szülni,
... ha szeretnél még gyermeket, de nem mersz belevágni, mert nem nyújt biztonságot a jelenlegi ellátórendszer,
… ha örülsz, hogy van gyereked, de nem szívesen emlékszel vissza a születésére,
… ha úgy érzed, becsapott a rendszer, vagy netán sebeket ejtett rajtad,
… ha átvágtak,
… ha azon gondolkodsz, hogy az édesanyádnak milyen lehetett,
… ha a lányodnak jobbat szeretnél,
… ha apaként sem szívesen emlékszel vissza arra, ahogy bántak veled, vagy arra, aminek tanúja voltál,
… ha minden csodálatos volt, és azt szeretnéd, másoknak is az legyen,
… ha veled minden rendben volt, de együtt érzel azokkal, akik mást tapasztaltak,
… ha nem volt minden rendben veletek, de azt gondolod, hogy az életmentés sem járhat együtt a tájékoztatás hiányával és az embertelen bánásmóddal,
… ha szakemberként nem tudod a legjobb tudásodat, a legjobb ellátást adni a nőknek és gyermekeiknek, mert a rendszer nem engedi,
… ha belefáradtál a túlhajszoltságba, a személytelen, futószalagszerű munkába,
… ha valakinek a fia, apja vagy!

Hiába tudjuk, hogy a szülés, születés minősége a rövid és hosszú távú egészség megőrzésében, az élet minőségében alapvető szerepet játszik, az ellátás a jelenlegi állapotában gyakran veszélyezteti a nők, gyermekek, családok és a benne dolgozók testi-lelki egészségét. Sok nő számára továbbra is a félelem a legmeghatározóbb érzés, ha a szülésre gondol.

Aláírásunkkal fejezzük ki együtt a pozitív változás igényét, és azt, hogy a szülészeti erőszak és az elavult gyakorlatok helyett a tisztelet, a támogatás és a tudományos bizonyíték az, amire az ellátásban szükségünk van!
Kiállásunkat addig nem hagyjuk abba, ameddig minden anya és baba származásától, lehetőségeitől és erőforrásaitól függetlenül tiszteletteljes ellátásban nem részesül.

Hisszük, hogy csak a mélyreható, a rendszert alapjaitól átvizsgáló, az oktatás és az ellátás minőségét javító intézkedések hozhatnak valódi és pozitív változást, de ezek is csak akkor, ha megtörténik a nők - mint legfőbb érintettek - bevonása a testükről és az ellátásukról szóló döntések meghozatalába.

Kategória

Links

Frissítések

2022-05-15 12:34:38 +0200

10,000 aláírás gyűlt össze.

2022-05-07 20:30:02 +0200

5,000 aláírás gyűlt össze.

2022-05-01 05:55:27 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2022-04-30 14:56:49 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2022-04-30 07:30:59 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2022-04-29 23:38:36 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2022-04-29 22:43:00 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2022-04-29 22:22:30 +0200

10 aláírás gyűlt össze.