Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Hunyadi Balázs Pilismarót polgármestere, Pilismarót Képviselő-testülete

Nemet mondunk a sóderbányára a Dunakanyarban!

2022 májusában Pilismaróton megtartott időközi választáson, Hunyadi Balázs lett a polgármester, aki a kampánya alatt többször is hangoztatta, hogy „személy szerint nem szeretne sóderbányát nyitni”. Az új képviselő-testületnél október 03-án kezdeményeztük a terület védetté nyilvánítását, erre még nem kaptunk választ.

Újra előtérben a bánya!

Mindenki meglepetésére a napokban a Polgármester magánposztban jelentette be, hogy tárgyalásokat folytatnak a bányavállalkozóval. A Polgármester 2022. október 20-i posztjában a következőket írta:

„A falu iránt vállalt fent említett felelősség az, ami az ilyen kérdéseket más megvilágításba helyezi. Olyan perspektívába, ahol a jognak is meghatározó szerepe van. Egyrészt a már említett aláírt szerződés a vállalkozóval, másrészt a nemzetgazdasági stratégiai érdek a kitermelésre vonatkozóan. A gazdasági szempontok szintúgy meghatározóak.”

A Polgármester által említett „nemzetgazdasági stratégiai érdek” a pilismaróti sóderbánya ügyében nem létezik! A „gazdasági szempontok” nem fogadhatóak el!

A Polgármester hivatkozása egy Településrendezési szerződésre vonatkozik, amelynek megkötésekor nem vették figyelembe, hogy a településrendezési eszközök nem változtathatók meg a lakosság megkérdezése nélkül. A szerződés, a polgármester állításával szemben nem kötelezi az önkormányzatot a bányanyitásra!

Továbbá, a felelős döntés meghozatalához nem kértek költség-haszon elemzést, amely tartalmazza a tájképi érték, a kikapcsolódási helyszín, a szénmegkötés, az ingatlanok értékcsökkenése, az épületek rongálódása, a szántóföldek érték- és terméscsökkenése, a vízbázis esetleges szennyeződésének a problémáját is.

Gazdasági szempontok kontra környezet:

A bánya esetleges működése folytán kialakuló bányató veszélyforrás a két falu (Pilismarót, Dömös) ivóvízbázisára, hiszen a bánya teljes területe az ivóvízbázison fekszik!

A keletkező bányató 122 ha-os vízfelületének elszívó hatása, valamint a hőmérséklet emelkedéssel járó fokozott párolgása, csökkenti a talajvizet és kiszárítja a környező szántóföldeket.

Pilismarót medencében helyezkedik el. Fekvéséből kifolyólag ezen a területen a hang a többszörösére felerősödik, a Duna vize pedig tovább viszi a hangot. Ezért nemcsak Pilismarót, hanem a szemközti települések is folyamatos hanghatásnak lennének kitéve.

A szállítás közúton 40 db/nap 7,5-20 tonnás tehergépkocsin (zajhatás 90 db/autó), a vízi szállítás pedig naponta 13-16 megrakott uszályon történne. A dízel autók zaja, kipufogógáza károsan hat az emberi, állati pszichére és egészségre, a 11-es úton való közlekedés pedig mindkét irányba ellehetetlenülne.

A megnövekedett uszályforgalom intenzív hullámzása pusztítja az ikrákat, az állandóan zavaros víz pedig a fitoplanktonokat ami több vízi élőlény tápláléka pl. a halaké. A Nagy-Öböl jelenleg horgászparadicsom, de az uszályforgalom ezt is tönkretenné. A hullámzás elmossa a partokat, ellehetetleníti a vízi-sportokat és a fürdőzést is.

A Dunakanyar településeit évente több ezer ember látogatja! A bánya megnyitásával Pilismarót és az egész környék látogatottsága egyértelműen visszaesne. Hiszen ki kíváncsi egy hatalmas, poros, zajos holdbéli tájsebre a Dunakanyar kellős közepén?

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő-testület!

Az Önök felelőssége túlmutat Pilismarót határain! Nem tekinthetünk csak a szűkebb környezetünkre, hiszen tágabb hazánk a Dunakanyar. Mi, itt élők felelősek vagyunk egymásért és felelősek vagyunk ennek a tájnak a megőrzéséért! Ugyanúgy felelősek vagyunk a több ezer ide látogató, pihenni, kirándulni vágyó turistáért!

Továbbá az itt élő lakosoknak - a Duna mindkét partján - alapvető joguk az egészséges környezethez való jog, amit az ENSZ Közgyűlése idén az egyetemes emberi jogok közé emelt.

Ezt a jogot nem írhatja felül semmilyen hivatkozás egy rossz szerződésre, semmilyen vélt „nemzetgazdasági stratégiai érdek” vagy gazdasági haszon.
Amire fel szeretnénk még a hívni a figyelmüket, hogy a táj védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára történő megőrzése az állam és mindenki alaptörvényi kötelezettsége, hiszen a táj része a nemzeti vagyonnak, a nemzet közös örökségének. És a Dunakanyar, mint tájegység fokozottan ebbe a kategóriába tartozik!

A Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület továbbra is kiáll amellett, hogy a Dunakanyarban nincs helye egy külszíni fejtéses sóderbányának!

Tisztelettel kérjük Önöket, hogy zárják le a tárgyalást a bányavállalkozóval és Pilismarót fejlődését tereljék abba az irányba, ahol méltón viselhetjük a Polgármester úr által megnevezett "Dunakanyar kapuja" címet.
Kérjük döntsenek felelősen a bánya kérdésében, hiszen nem csak a saját, hanem a gyermekeink jövője is múlik az Önök döntésén!

Tisztelettel! Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület

Miért fontos?

Kérjük támogassa ügyünket az aláírásával, ha Ön is tiltakozik az ellen, hogy Pilismaróton, a Dunakanyarban külszíni fejtéses sóderbánya nyíljon.

Hogyan lesz kézbesítve

Az aláírások összegyűjtése után személyesen adjuk át a címzetteknek.

Kategória

Frissítések

2022-11-05 20:25:34 +0100

5,000 aláírás gyűlt össze.

2022-10-24 22:03:51 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2022-10-24 16:38:54 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2022-10-24 13:47:52 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2022-10-24 13:43:12 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2022-10-24 13:13:46 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2022-10-24 12:38:48 +0200

10 aláírás gyűlt össze.