Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Borbély Lénárd, Csepel polgármestere

Ne legyenek kegyetlenek, állítsák le Elemér és beteg édesanyja kilakoltatását!

Tisztelt Borbély Lénárd polgármester úr, mint a végrehajtást kérő csepeli önkormányzat vezetőjét kérjük Önt állítsa le a holnap reggelre tervezett kilakoltatást!
Elemér és édesanyja utcára kerülése a jelenlegi súlyos járványhelyzetben közvetlenül veszélyezteti az életüket.
Ezúton is felhívjuk a figyelmét, hogy az ENSZ lakásügyi különmegbízottja és a hajléktalansággal foglalkozó szervezetek európai ernyőszervezete egyaránt magától értetődőnek tekinti, hogy a kilakoltatások a jelenlegi helyzetben alapvető járványügyi és népegészségügyi érdekeket sértenek, és így a járványügyi védekezés elengedhetetlen eleme a kilakoltatások teljeskörű felfüggesztése.
Ahhoz, hogy egy átmenetileg nehéz helyzetbe került család megtarthassa az otthonát, és biztonságban vészelhesse át a járvány második hullámát most csak az Önök jószándékára volna szükség.

Kérjük Önöket ne legyenek kegyetlenek és függesszék fel a lakáskiürítés végrehajtását!

Miért fontos?

A téli kilakoltatási moratórium előtt 12 nappal, egy világjárvány kellős közepén készül hajléktalanná tenni egy idős beteg hölgyet és fiát Csepel Önkormányzata.

Elemér 2004 óta lakik ápolásra szoruló édesanyjával önkormányzati tulajdonú csepeli bérlakásukban. 2014-től kezdődően önhibájukon kívül nagyobb összegű lakbértartozásuk keletkezett. Az önkormányzat a bérleti szerződésüket felmondta, a család azóta jogcím nélkül él a lakásban. Tavaly nyáron már kerültek kilakoltatás közeli helyzetbe, akkor azonban sikerült a hajléktalanná válásukat megakadályozni, a hátralék rendezésére részletfizetési megállapodást kötöttek a vagyonkezelővel. Igaz, a tárgyhavi lakbér mellett nem mindig tudták a megállapodásban meghatározott részletet teljesíteni, de annak kétharmadát még azt követően is törlesztették, hogy Elemér 20 éves folyamatos munkaviszonya a járványhelyzet alatt, idén májusban megszűnt. Aktív munkakeresésének köszönhetően hamar sikerült munkát találnia, november 2-ától újra közalkalmazottként dolgozik.
A Város Mindenkié csoport az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett az illetékes csepeli alpolgármesterrel majd miután a döntést az önkormányzat a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. hatáskörébe utalta, annak vezetőjével. A tegnapi napon ő arról tájékoztatotta csoportunkat, hogy a lakáskiürítési eljárást nem áll módjukban leállítani. Álláspontjuk szerint, mivel a nemzeti vagyonnal gazdálkodnak, nem elég, hogy elméleti lehetőségük lenne rá, hogy az eljárást szüneteltessék, indok is kellene, hogy mi alapján szüneteltessék.
Annál vajon mi lehet erősebb indok, minthogy ne tegyenek utcára egy családot világjárvány idején?!
A vagyonkezelő hivatkozott a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvényre is, mely szerint a nemzeti vagyonnal való gazdálkodás során nekik a tulajdonos érdekét kell képviselniük. Az AVM álláspontja szerint az önkormányzati vagyonnal történő felelős gazdálkodás is a kilakoltatás felfüggesztését, lakhatásuk megőrzését tenné indokolttá. Amennyiben a család elveszíti az otthonát, a családfenntartó férfi várhatóan rövid időn belül elveszíti a munkáját is, a fennálló tartozásuk jó eséllyel örökre behajthatatlanná válik. Ezzel szemben az elmúlt időszakban bizonyították, hogy lakhatásuk költségeiről, hátralékuk törlesztéséről képesek gondoskodni.

Kategória

Frissítések

2021-04-28 10:21:34 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2020-11-02 15:17:10 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2020-11-02 12:43:42 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2020-11-02 11:27:07 +0100

10 aláírás gyűlt össze.