Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Kovács Péter, a XVI. kerület polgármestere

Ne hagyjuk, hogy beépüljön a XVI. kerületi Csobaj-bánya!

Tisztelt polgármester úr!

A XVI. kerületi képviselőtestület fideszes többsége – önnel az élen – a 2024. február 21-ei ülésen úgy döntött, nem támogatja a Csobaj-bánya árverés alatt álló és más részére is kezdeményezett változtatási tilalom elrendelését. Helyette változatlanul hagyták és megerősítették e jelentős természeti értékekkel bíró terület jelenlegi besorolását – így oda továbbra is lehet szállodát, sportcsarnokot, de akár motocross-pályát is építeni.

Önök mindezt úgy kommunikálják, hogy megvédték a Csobaj-bányát...

A Csobaj-bánya azonban NEM épülhet be és NEM lehet magántulajdonban! Ahhoz, hogy időt nyerhessen a kerület a megszerzésére és hogy biztosítsa, ne történhessen jóvátehetetlen kár, követeljük, hogy a képviselőtestület:

• Rendeljen el változtatási tilalmat a Csobaj-bánya területére.

• A változtatási tilalom ideje alatt készíttessen olyan tervet az övezeti besorolás megváltoztatására, amely kizárja, hogy a Csobaj-bánya területére szálloda, sportcsarnok vagy bármilyen más épület kerüljön.

• A változtatási tilalom ideje alatt dolgozzon ki tervet arra, hogyan vehető önkormányzati tulajdonba a ma árverés alatt álló rész.

Miért fontos?

Az, hogy ma tudjuk, milyen kár érne minket azzal, ha teleépítené valaki a Csobaj-bányát, helyi, elkötelezett önkénteseknek köszönhető. A Mentsük meg a Csobaj-bányát csapata évek óta figyeli, óvja, kutatja, gondozza a területet. Az ő tevékenységük nyomán tudjuk, hogy az egykori bánya területén, az ún.cinkotai bányató körül száz fölötti állatfaj él, amelyekből 86 védett vagy fokozottan védett.

Amikor 2021 áprilisában a csoport tagjai arról értesültek, hogy a terület magánkézben lévő részének akkori többségi tulajdonosa betemetné a bányatavat és hozzákezdene az ingatlan beépítéséhez, kerületi szinten széleskörű egyetértés alakult ki abban a kérdésben, hogy ez a vizes élőhely megőrzendő érték. Egyetértés volt abban is, hogy egy esetleges feltöltés és beépítés nem szolgálná sem a természet, sem a helyi lakosság érdekeit.

A Csobaj-bánya védelme nemcsak a helyiek ügye: ez Budapest egyik fontos természeti értéke is.

A Csobaj-bányát meg kell védeni!

Budapest, Cinkotai bányató, 1164 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2024-03-14 14:43:35 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2024-03-09 18:59:04 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2024-03-06 16:01:09 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2024-03-06 14:19:28 +0100

10 aláírás gyűlt össze.