Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Magyarország Kormánya, EMMI, Dr. Kásler Miklós Miniszter Úr

Ne fizessenek egészségügyi szolgáltatási járulékot az álláskeresők!

Miért kell fizetniük az álláskeresőknek egészségügyi szolgáltatási járulékot, ha nincs bevételük?
Ne kelljen fizetniük addig egészségügyi szolgáltatási járulékot az álláskeresőknek, amíg nincs bevételük!

Az idén 8 ezer forintra felemelt járulékot nehezen, vagy egyáltalán nem tudják fizetni. Különösen most a járvány idején, amikor nehezen találnak lehetőséget, főként azok a vállalkozók (katás egyéni vállalkozók), akiknek szünetel a tevékenységük.

Miért fontos?

Idén 8 ezer forintra emelték az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét. Ennek előteremtése igen nehéz az olyan embereknek, akik munka, állás nélkül maradtak a járvány idején, ami egy éve tart.

A regisztrált álláskeresők csupán 3 hónapig kapnak támogatást, addig van rendezve a jogviszonyuk, -már akinek.
Több álláskereső egyáltalán nem kapott semmiféle segítséget, nem fizettek számukra álláskeresési járadékot - még 3 hónapra sem - mert például nem rendelkeztek a szükséges jogosultsági idővel, nem volt rendezve a munkaviszonyuk, egyéni vállalkozók voltak, vagy be sem jelentkeztek a foglalkoztatási hivatalhoz, mert úgy gondolták, egyénileg keresnek állást. Ez nem is olyan egyszerű ebben az időszakban, megszűntek ugyanis munkahelyek, szünetel nagyon sok vállalkozás például a turizmusban, vendéglátásban vagy a művészet területén.

Ami ezután jön: a feketeleves

Minden regisztrált álláskereső maga fizeti a havonta jelentkező 8 ezer forintot. Ha tudja vagy kap otthonról segítséget. Van, aki szociális támogatásra jogosult, de sajnos nem mindenki "rászoruló", mert a családjában az egy főre jutó havi bevétel több mint a törvényileg szabályozott 34.200 forint. Velük mi lesz? Elmaradnak a járulékfizetéssel. Először 1-2 hónapig nem rendezik, aztán hirtelen 6 hónapos vagy annál több hónapos tartozásuk lesz.

Több tízezer ember nem rendezte tartozását a NAV felé, veszélyben az ingyenes egészségügyi ellátásuk, utólag fizethetnek az orvosi ellátásért - olvasható a hírekben. Arról azonban nincs szó, milyen segítséget kaphatnak, kapnak fél év elteltével, vagy ha sürgősségi ellátásra szorulnak, miből fizetik ki a felmerülő igen magas költségeket.

Fontos lenne, hogy őket se hagyják az út szélén! Mindenkinek joga van a szükséges egészségügyi ellátáshoz! Erről szól korábbi petíciónk:
https://szabad.ahang.hu/petitions/ami-jar-az-jar-mindenki-kapja-meg-a-szukseges-orvosi-ellatast

Arra kérjük az illetékeseket, főként Dr. Kásler Miklóst, hogy vegyék figyelembe petíciónkat és hozzanak számunkra megfelelő döntést azzal, hogy ne fizessenek egészségügyi szolgáltatási járulékot az álláskeresők, amíg munkát keresnek, nincs bevételük.

Hogyan lesz kézbesítve

Online vagy személyesen, sajtótájékoztató keretében eljuttatni a címzettnek.

Kategória

Frissítések

2021-02-17 21:16:11 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-02-17 12:37:42 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-02-17 09:25:19 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-02-15 15:35:11 +0100

10 aláírás gyűlt össze.