Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Miniszterelnökség, Budapest Főváros Kormányhivatala Építési és Örökségvédelmi Főosztály, UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság

Ne bontsák tovább Budapest épített örökségét!

Tisztelt Miniszterelnökség, Budapest Főváros Kormányhivatal Építési és Örökségvédelmi Főosztálya, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága!

Tiltakozunk a világörökségi terület védőzónájába tartozó zsidó negyed épületeinek újabb bontási hulláma, a Kazinczy utca 55. (volt Wichmann kocsma) bontása, a Király utca 25., 27., 29. szám alatti műemléképületek bontási szándéka, a Király utca és a Kazinczy utca sarkán található park és játszótér beépítése ellen.

A nemzetközi és magyar törvények által védett területen az épületek bontása megengedhetetlen. A bontással járó beruházások figyelmen kívül hagyják az alapvető örökségvédelmi szempontokat. Az UNESCO 2005 óta ezért több ízben is missziót küldött Budapestre, legutóbb 2019-ben, először a történelmi zsidónegyed bontása, később már a világörökségi területeken tapasztalt, városképet zavaró nagyberuházások miatt is. Jelentésükben elmarasztalták a magyar államot a védett negyedekben tapasztalható, világörökségi elvárásoknak ellentmondó beruházások és a törvényben előírt Kezelési Terv hiánya miatt.

Kijelentették, hogy a világörökség védelme alatt álló területeken, beleértve a védőzónát is, az egyedi védettséggel nem rendelkező épületek is szerves részei az organikus városszövetnek, a beépítés jellegének, a negyed történetének és hangulati értékének, ezért óvni kell őket. Ilyen épület a Wichmann-kocsma is, mely a régi pesti zsidónegyed korai beépítési léptékét tükrözi, és emellett felöleli a negyed közel kétszáz éves történetét. Itt készítette Európában elsőként 1836-ban Schneider József a tükörképes magyar kártyát, itt működött később a Magyar Teozófiai Társaság, melynek szimbóluma a kapu kovácsoltvas rácsán ma is látható. A házat később Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnok vette meg, aki 1987-től itt működtette Szent Jupát néven a negyed első alternatív kocsmáját, amely az évtizedek során a negyed kultikus vendéglátóhelyévé vált.

A Király utca térfalát alkotó három egymás mellett álló műemlék épület (25., 27., 29.) külső és belső építészeti és városképi értékeit nem kell bizonygatni. A negyed legrégebbi lakóházaihoz fűződő történetek felsorolhatatlanok. A Király utca és Holló utca sarkán kialakított kis park, játszótér pedig az itt lakók, felnőttek és gyerekek számára létfontosságú.

Arra kérjük tehát a világörökséggel és örökségvédelemmel foglalkozó hatóságokat: a világörökséggel 2021. január elseje óta foglalkozó Miniszterelnökséget, a 2020 óta a budapesti kerületek helyett a bontási és építési engedélyeket kiadó Budapest Főváros Kormányhivatala Építési és Örökségvédelmi Főosztályát, valamint az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságát, kövessenek el mindent, hogy a régi pesti zsidónegyed területe ne váljon újra a rombolás terepévé. Feltétlenül vonják vissza a Kazinczy utca 55. szám alatti épület bontási engedélyét, ne járuljanak hozzá a Király utcai három műemlék lakóház bontásához, a környék egyetlen parkjának és játszóterének beépítéséhez, a védett negyed jellegének tönkretételéhez!

Budapest, 2021. január 13.

ÓVÁS! Egyesület

FRISSÍTÉS:

A kulturális örökség védelméért felelős Miniszterelnökséget vezető miniszter 2021.január 16-án azonnali hatállyal elrendelte az I. kerület Márvány utca 6-8. szám alatti (Márványmenyasszony étterem épületei) valamint a VII. kerület Kazinczy u. 55. szám alatti (Wichmann-kocsma) ingatlanok esetében a műemléki védettségi eljárás megindítását. Az eljárás befejezéséig, amit a Miniszterelnökség gyorsított ütemben fog lefolytatni, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni. Az ÓVÁS! Egyesület örömmel fogadta a hírt, és várjuk a további lépéseket az ügyben.

Miért fontos?

Hatalmas veszteség, ha mindannyiunk épített örökségét tönkretesszük. Ezek az emlékek később nem hozhatók vissza! Erzsébetváros már amúgy is a Belváros egyik legszennyezettebb levegőjű kerülete. A védett épületek helyére felhúzott sokemeletes beton- és üvegtornyok a terület szellőzését tovább nehezítik, növelik az autóforgalmat, és csökkentik a meglévő lakások benapozottságát. Rontják az egész környék élhetőségét, és örökre elpusztítják a kerület óriási turisztikai vonzerőt is jelentő történelmi hangulatát.

Hogyan lesz kézbesítve

Ha a kellő számú aláírás összegyűlt, elküldjük az érintetteknek.

Kategória

Links

Frissítések

2021-01-15 11:15:58 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-01-14 15:49:27 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2021-01-14 08:37:29 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-01-13 23:29:45 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-01-13 22:39:24 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-01-13 22:09:14 +0100

10 aláírás gyűlt össze.