Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Minden természeti és épített örökségünket féltő embert.

MENTSÜK MEG A FERTŐ-PARTOT

Orbán Viktor miniszterelnök
Magyarország Kormánya
dr. Fodor Tamás polgármester Sopron MJV
Sopron MJV Közgyűlése

A „Sopron- Fertő térség kiemelt turisztikai fejlesztési térség 1862/2016 (VII.27.) Kormány határozat” alapján elindult a Fertő tavi vízitelep komplex fejlesztése.
Ennek előkészítése címén több mint 270 ezer négyzetméteren learatták a nádat és kivágtak 260 fát, valamint közel 55 ezer négyzetméter fás bokros területen végrehajtották a cserjeirtást és a gyökértelenítést. Ez a természet rombolás elhamarkodott volt, hiszen ennek végrehajtására szóló szerződés megkötésekor a megrendelő Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. már tudta, hogy a fejlesztés első ütemére nem jelentkezett kivitelező, így a munkálatokat a mai napig nem kezdték meg. Éppen ezért jelenleg még módosíthatók a csak papíron létező tervek.
Petícióinkkal nem a fejlesztés ellen kívánunk fellépni, hiszen ráfér a modernizálás a Rákosi-öbölre, de nem a gigantomán, természeti és épített örökségünket veszélyeztető építkezés.
Amit nem akarunk:
Ne épüljön meg a 100 szobás 4* 11,5m magas luxus szálloda, amely nem illik a tájba és jelentős környezeti terhelést jelentene.
Ne épüljön meg az Ökocentrum. Ironikus, hogy a tó biodiverzitását egy zárt helyen kívánják bemutatni, méterekkel annak kézzelfogható valóságától.
Ne épüljön meg a tervekben szereplő módon és nagyságrendben a kikötő.
Ne a tervező diktáljon Sopron MJV közgyűlésének, hogy milyen további módosítások (szigorítás enyhítés) szükségesek még, az egyre durvább beépítettséghez.

Célunk:
A tervek felülvizsgálata, egy széles körű és valóságos társadalmi és szakmai érdekegyeztetést követően. Maximálisan figyelembe véve a tavat használók a helyben élő és dolgozó, vállalkozó emberek érdekeit, szakmai és a tó természetét ismerő tapasztalatait, nem utolsó sorban a Világörökségi és Natura 2000 természetvédelmi terület sajátosságait és környezetvédelmi szükségleteit. A beruházás átláthatóságának biztosítása, civil kontroll.
A terület történelmének, és a táj képének meghatározó részét képező „cölöpházak” megőrzése. A fejlesztési pénzből a mólórendszer felújítása, a leégett házak tűzvédelmi szempontból maximális biztonságot jelentő újjáépítésének támogatása, ill. a meglévők tűzbiztossá tételének támogatása.
A tervezett beruházás örökre meghatározza a Fertő-part sorsát. Ne hagyjuk, hogy a buldózerpolitika tönkre tegye ezt a természeti kincset!

Miért fontos?

A Fertő-part fejlesztése évek óta szükséges lenne. A jelenlegi tervek, viszont tejesen megsemmisítik a part hangulatát. Nem garantálja a helyi vállakozóknak, hogy a felújított parton is folytathatják tevékenységüket, nem garantálja a hajósóknak, horgászoknak hogy továbbra is bérelhetnek helyet. A cölöpházak lebontásával a partszakasz autentikus hangulata semmisül meg örökre.
A jelenlegi felújítási tervek félő, hogy csak bizonyos rétegek számára teszi lehetővé a szolgáltatásokat, ezáltal fennáll a veszélye, hogy a helybeliek kiszorulnak.

Fertő tó, Sopron

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2019-08-20 10:59:25 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2019-07-11 23:19:40 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2019-07-11 21:18:33 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2019-07-11 20:16:22 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2019-07-11 18:29:33 +0200

10 aláírás gyűlt össze.