Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Fülöp Attila, gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár

Ne engedjük, hogy 20 család utcára kerüljön!

Felszólítjuk Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, hogy cselekedjen azonnal annak a 20 családnak az érdekében, akiknek 2023. június 15. napjával megszűnik a lakhatása a Menedékház Alapítvány Családok Átmeneti Otthonában.

Amennyiben nem történik változás, az Alapítvány 15 éves működését lesz kénytelen befejezni a megnövekedett rezsiköltségek miatt. Az intézményben élő 20 család a fővárosi ellátás több mint 10%-át jelenti, és jelenleg nem látható, hogy hol és hogyan fognak tudni élni június 15-e után, hiszen az ellátórendszer jelenleg is túlterhelt.

A rászoruló családok ellátása állami feladat, ezért megengedhetetlen, hogy akár csak egy család is utcára kerüljön. Az Alapítvány minden erőfeszítése ellenére nem talált megoldást a családok lakhatásának biztosítására, ezért arra szólítjuk fel Fülöp Attilát, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy a családok és az Alapítvány működése megfelelő helyre tudjon költözni, biztosítson egy állami vagy önkormányzati épületet az ellátásra.

Az Alapítvány szakmai igazgatója 2022 augusztusában e-mailben már kereste Fülöp Attila, államtitkárt, de levelére nem érkezett válasz. A levél egy részlete:

"Kérem szíves tájékoztatását azzal kapcsolatban, hogy amennyiben kompenzálják a szociális területet, miként érvényesíthető majd az abban az esetben, ha a szociális ellátónak nincs közvetlen szerződése az energia szolgáltatóval, mert bérelt ingatlanban végezzük a közfeladatot. Van külön mérőórája az épületeknek (a tulajdonos számlázza azt, elkülönítve a bérleti díjaktól).

A fenti információk fényében és hiányában továbbá, arról tájékoztatjuk a Belügyminisztériumot, hogy a Menedékház Alapítvány az első emelt díjas energia számlákat már nem fogja tudni kifizetni (az eddig is kiélezett költségvetésünk miatt), emiatt nem tudjuk majd a vállalt közfeladatot ellátni. Várhatóan a Magyar Államkincstár által átutalt közfeladat ellátási normatív támogatás a téli időszakban a gázfogyasztásunkat sem fedezi majd. Emiatt arra fogunk kényszerülni, hogy intézményeink működésének felfüggesztését kérjük néhány héten belül. Meleg víz és fűtés nélkül nem tudjuk ügyfeleink számára a szolgáltatásokat biztosítani. A működés felfüggesztése a bérelt ingatlanok elvesztését is eredményezi várhatóan.

Kérjük szíves tájékoztatásukat azzal kapcsolatban is, hogy mik a további teendőnk a zökkenőmentes ellátás fenntartása terén, a fentiek információk fényében?"

A válaszát továbbra is várja az Alapítvány.

Miért fontos?

A Menedékház Alapítvány posztja a bezárásról, változtatás nélkül:

"Kedves Barátaink, Ismerőseink, Támogatóink!

Sajnos rossz hírekkel jövünk: az elmúlt hónapok - gyakorlatilag a szeptember óta tartó időszak - mindennapos túlélési küzdelemről és állandósult létbizonytalanságról szólt a Menedékház Alapítványnál.
Sajnos az egekbe szökő gázárak okán hatalmas bajba kerültünk, akkorába, amin sajnos mindig lelkes és nagylelkű támogatóink serege sem tudott volna segíteni.
Megpróbáltunk mindent, minden ajtón bekopogtunk, ahol kellett dörömböltünk, de az elmúlt hetekben be kellett látnunk, hogy ehhez kevesek leszünk, ez a krízis túlnő rajtunk, így az alapítvány kuratóriuma nehéz szívvel meghozta azt a szomorú döntést, mely szerint a Családok Átmeneti Otthona 2023. június 15. napjával befejezi közel 15 éves működését.
Rettenetesen szomorúnak találjuk azt, hogy épp azt a szolgáltatást kell befejeznünk, ahol folyamatos várólisták vannak, amelyre a legnagyobb és folyamatos szükség mutatkozik, és ahol a leginkább rászoruló, szinte nincstelen családokat láttunk el. A nálunk élő 20 család a fővárosi ellátás több mint 10%-át jelenti, és jelenleg nem látható, hogy hol és hogyan fogjuk tudni elhelyezni őket.
2022 szeptembere óta kongatjuk a vészharangot, a szélrózsa minden irányába írtunk már levelet, a nyilvánossághoz is fordultunk, de egyedül a Fővárosi Önkormányzat volt az, aki a segítségünkre sietett, így nekik köszönhetően legalább ezt a telet túl tudtuk vészelni. A XI. kerületi Önkormányzat ugyan reagált a levelünkre, de érdemi segítséget nem nyújtott, míg a Szociális és Családügyekért Felelős Államtitkárságtól még csak válaszra sem méltattak minket az elmúlt több mint fél évben.
Természetesen mi sem így terveztük. Megszakad a szívünk azokért a családokért, akik ezzel elveszítik átmeneti otthonuk, azokért a kollégákért, akik elhivatottságuk és szakmai tudások áldozták fel ezen családok megmentésének oltárán.
De sajnos eljött az a pillanat, amikor felelősségünk teljes tudatában nem tehetünk mást, mint hogy visszaadjuk a ránk bízott feladatot, ugyanis erőnk, erőforrásaink és lehetőségeink végére értünk.
A hajléktalanokat ellátó intézmény finanszírozását egyelőre meg tudjuk oldani, de sajnos ott is nagyon szorul a hurok a nyakunk körül. Néhány irányból még várunk visszajelzést, néhány helyről még remélünk támogatást, és akkor talán - talán - azt az intézményt nem kell a nyáron bezárnunk. Az ott élő emberek megnyugtató elhelyezése tényleg szinte lehetetlen feladatot róna ránk és a teljes fővárosi ellátórendszerre.
Köszönjük mindenkinek, aki valaha is támogattak minket, a munkánkat, sok szép emlék volt és marad, nyugodt és tiszta lelkiismerettel zárjuk majd le a Menedékház Alapítvány egyik legfontosabb fejezetét. Nem rajtunk múlott."

Budapest, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Links

Frissítések

2023-04-03 15:34:18 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2023-04-02 18:43:59 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2023-04-02 11:29:08 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2023-04-02 11:14:47 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2023-04-02 11:10:00 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2023-04-02 11:06:58 +0200

10 aláírás gyűlt össze.