Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Innovációs és Kultúrális Minisztérium

Már nem fér bele a költségtérítéses egyetemi képzés?

Mivel a családi költségvetések jelentős átalakítást igényelnek a kormány 2022 júliusi intézkedései miatt (KATA változásai, rezsi csökkentés csökkentése) arra kérjük a Minisztérium döntéshozóit, hogy adjanak nagyobb szabadságot a családoknak, hogy eldönthessék, a megváltozott körülmények melett melyik egyetemi képzést tudják finanszírozni gyermekük számára.

Ehhez elegendő lehet néhány módosítás a jelenlegi szabályokon:
1. Ne csak az első helyre iratkozhasson be a jelentkező, ahova a pontszámai alapján felveszik, hanem választhasson hátrébb sorolt, de pl. alacsonyabb költségű, vagy akár államilag támogatott képzést is.
2. A pótfevételi eljárásban ne csak azok vehessenek részt, akiket nem vettek fel sehova, hanem azok is, akiknek újra kell tervezniük továbbtanulásukat a megváltozott gazdasági körülmények miatt.
Jelenleg sajnos annak a jelentkezőnek, akit felvesznek egy olyan szakra, amit már nem tud finanszírozni a családja, vagy a diákhitel marad vagy az, hogy nem iratkozik be, elvesztve így 1 évet.

Ennél több lehetőséget, nagyobb szabadságot, rugalmasságot kérünk, a fiatalok jövőjével kapcsolatos döntésnél, mint ahogy a váratlan helyzetekhez korábban is alkalmazkodtak a döntéshozók pl. a Covid időszak alatt a szóbelik elmaradása, vagy a nyelvvizsga követelmény felfüggesztése esetében.

Miért fontos?

HaTe is olyan családban élsz, ahol jelentősen újra kell tervezni a kiadásokat, meg kell fontolni, milyen költségek, tervek férnek bele a jövő évben, de szeretnéd, ha az érettségiző gyermeked elkezdhetne egy képzést, vagy te magad jelentkeztél egyetemre, de most szeretnél változtatni, csatlakozz kérlek a petícióhoz!

Kategória

Frissítések

2022-08-13 11:04:36 +0200

10 aláírás gyűlt össze.