Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Kissné Szabó Katalin, Üllő polgármestere

Legyen minden gyermek számára elérhető óvoda Üllőn!

Tisztelt Kissné Szabó Katalin, Polgármesterasszony!

Tárgy: “Nefelejcs-óvoda” megvalósítása

Levelünknek már több éves előzménye van. Mint ahogyan Ön is tudja, kapcsolatban állunk több olyan Édesanyával, akik sérült gyermekeket nevelnek és beavatva életükbe szembesülünk újra és újra helyzetükkel: nem túlzás azt állítani, hogy ezen szülők szinte teljesen magukra vannak hagyva gyermekük jelenét és jövőjét illetően.
Ha van is próbálkozás arra a településünkön, hogy autista, sni-s és egyéb fejlődési rendellenességgel született gyermeket ellássa a helyi intézményi rendszer, valljuk be őszintén: kevés és se nem megfelelő, se nem elégséges. Mondjuk ki: ezek megoldások csak félmegoldások, azaz csak kicsit több, mint a semmi.

Tudjuk, hogy nem kis feladat, melyet kérünk és azzal is tisztában vagyunk, hogy ez rendszerszintű, országos probléma. Felfoghatjuk úgy, hogy “mi kicsik vagyunk ahhoz, hogy ezen a rendszeren változtassunk”, de hitvallásunk, civil szervezeti szemléletünk alapja, hogy építkezni, változtatni alulról szerveződve lehet.
Ezen a felfogáson mi nem kívánunk változtatni, inkább kérjük Önöket is arra, hogy felhagyva az évtizedes, berögzült szemlélettel, közelítsék meg ebből az álláspontból a jelen előterjesztést: egy olyan társadalomban kívánunk élni, melyben az önkormányzat megtesz mindent azért, hogy a polgárait megsegítse , melybe beletartozik az is, hogy egy adott kérdéskört megvizsgálva, utánajárva, a megoldásra törekedve fontolja azt meg.

A részletes kérésünket előterjesztésünkben olvashatja majd, jelen pillanatban szeretnénk Önnek megmutatni, hogy igény mutatkozik a Nefelejcs óvoda létrehozására.

Bár próbáltunk pontos adatokat kapni arról, hogy hány olyan család él Üllőn, akik sérült gyermeket nevelve óvodai ellátás előtt vagy éppen óvodai kötelezettségű korban járnak, használható információt nem kaptunk sem a Jegyzőasszonytól, sem a Pest megyei Pedagógiai Szakszolgálattól. Tudomásunk van legalább 5 olyan családról, akik éppen abban a helyzetben vannak, hogy nem találnak megfelelő intézményt gyermekeik ellátására, fejlesztésére.

Az Üllő Te Vagy egyesület a problémát felismerve arra a döntésre jutott, hogy képviselni fogja egy olyan kis csoport kialakítását meglévő óvodánkon belül/volt Gyöngyvirág téri óvoda épületében/egyéb ingatlanban óvodai intézmény létrehozását, mely be tudja fogadni az olyan gyermekeket, akik a szakvéleményük alapján kis csoportban nevelhetőek félig integráltan/szegregált intézményben láthatóak el vagy integrálhatóak ugyan, de a nagy létszámú csoportokban nem biztosított számukra az egészséges fejlődés, mind mentális, mind fizikai szempontból. Mindannyiunk kötelessége a halmozottan fogyatékos, középsúlyos értelmi fogyatékos, illetve autizmus spektrumzavarral küzdő gyermek ellátása helyben, hiszen a szülőktől nem elvárható, hogy több 10 km-re városunktól biztosítsák gyermekeiknek a szükséges fejlesztéseket.
Amellett, hogy napi rutin részeként az ingázás egy ép gyermeket is megvisel, anyagilag is nagyon megterhelő.

Nem kérdés az, hogy az Önkormányzatnak szükséges a város költségvetéséből erre a célra áldoznia. Természetesen meg kell találni azt a megoldást, mely a legköltséghatékonyabb módon oldaná meg a kivitelezését.

Tisztelettel kérjük a fenti kérdés megvizsgálását, a lakosság igényének figyelembevételével, a 2022 évi költségvetésbe tervezését,

Nagyné Prém Szilvia
Üllő Te Vagy egyesület

Csákvári Istvánné
Üllő Te Vagy egyesület

Fricsovszky-Tóth Péter
Üllő Te Vagy egyesület

Nagy Lajosné
Üllő Te Vagy egyesület

Miért fontos?

Kedves Üllőn élők!

Most Önökhöz fordulunk!
Szeretnénk demonstrálni (az érintettek maguk mondják el), hogy milyen érzés egy szülőnek maga a tényt elfogadni, azon túl pedig a hétköznapokban szembesülni azzal, hogy kiszolgáltatott helyzetben vannak: amikor mi, ha elérkezik az idő, gyermekünket a körzeti óvodába beiratjuk, beszoktatjuk, majd akár gyalog/biciklire pattanva vagy autóval szállítjuk az intézménybe, ezen szülők már az óvoda kapujában megtorpannak.

Szembesülnek azzal, hogy nincs helye gyermeküknek ott, ahol élnek, napi fél, 1 órát utaznak nehezített körülmények között, ha egyáltalán találnak olyan óvodát, mely befogadja őket.

Minden szülő számára a gyermeke a legfontosabb és a tehetetlenség érzése a legmaróbb ebben a küzdelemben.

Kérjük Önöket, hogy támogassák az érintett családokat vagy érintettként jelezze igényét, hogy minden család számára lehetőség nyíljon egyenlő feltételek megteremtésére.

Aláírásával ki tud állni embertársaiért, gyermekeikért, szót tud emelni a döntéshozók felé.

Kérjük írja alá petíciónkat!

Üllő, 2225 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-12-15 20:27:15 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-12-15 11:59:58 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-12-15 08:23:02 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-12-14 22:54:45 +0100

10 aláírás gyűlt össze.