Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Tisztelt Belügyminisztérium! Tisztelt Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága! Tisztelt Innovációs és Technológiai Minisztérium!

Legyen megfizethető a telefonálás a hazai börtönökben!

Évek óta iszonyú problémát okoz fogvatartottaknak és családjuknak a bv. telefonálás magas percdíja. Ha mobilszámot hív egy rab, az jelenleg 75 forintba kerül percenként, míg a szabad életben ez sokkal olcsóbb. Ha 20 percet telefonál egy rab, az 1500 forintba kerül.

A telefonáláshoz főszabályként mobilt kell használni a börtönben, amiért 35 ezer forintot kell befizetni letéti díjként. Azok a rossz anyagi helyzetű fogvatartottak, akiknek nincs bv. mobiljuk, a büntetés-végrehajtási intézetben elérhető fali telefonokat használhatják, korlátozott időtartamban, nagy nehézségek árán és ugyanolyan percdíjért, mint a bv. mobilt.

A drága telefonálás miatt a gyerekek nem tudnak beszélni a börtönben ülő édesanyjukkal vagy édesapjukkal. Pedig ők nem követtek el semmit. Nekik is szükségük van a szüleikre, akik egy idő után visszatérnek hozzájuk. Az anyák, feleségek megtörnek, a kapcsolatok tönkremennek, mert nem tudnak egymással beszélni.

Azért írok Önnek, mert (érintettként) elfogadhatatlannak tartom, hogy 75 forintos percdíjakkal tud csak telefonálni Magyarországon közel 18.000 fogvatartott és a családjuk.

Ahhoz, hogy a fogvatartott emberek szabadulásuk után sikeresen tudjanak visszailleszkedni a társadalomba, szükség van arra, hogy a szeretteikkel megfelelően tudják tartani a kapcsolatot. Ahhoz, hogy támogatni tudják egymást a rabok és a kint maradt családtagok, az kell, hogy beszélhessenek egymással, akár napi szinten. Ha azonban ilyen magas a telefonálás díja, akkor ezt sokan nem tudják megtenni. Ez esetben az érintettek anyagi helyzete még hátrányosabb helyzetbe hozza őket, ezzel megfosztva őket a kapcsolattartástól.

A problémát az alapvető jogok biztosa is vizsgálta nemrégiben. Jelentésében megállapította, hogy a "büntetés-végrehajtás alatt álló személyek telefonos kapcsolattartásának jelenleg hatályos szabályozása [...], különös tekintettel a készülékbirtoklásért fizetendő óvadékra, valamint az irányadó díjtételekre, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való alapvető jog sérelmét idézheti elő", az "Alaptörvény VI. cikkében meghatározott magánszférához való joggal összefüggésben visszásságot okoz". Az ombudsman - mások mellett - Önt kérte fel, hogy intézkedjen a helyzet megoldása érdekében.

Ezért szeretném, ha olcsóbb lenne a telefonálás percdíja, a készülékek visszahívhatók legyenek, és mindenki letéti díj nélkül kaphasson bv. mobilkészüléket. Így is nagyon nehéz sokszor a kapcsolattartás, de ha egy fogvatartott nem tud kapcsolatot tartani a hozzátartozóival, akkor nagyon nehéz a szabadulása után visszatalálnia a családjához. Ezért kérem Önt, hogy intézkedjen. Kérem, hogy támogassa a sikeres reintegrációt!

Miért fontos?

Fontos, hogy a telefonálás, ugyanúgy, mint más kapcsolattartási formák, minden fogvatartott számára elérhető legyen. Még azoknak is, akik szegények. Ezért szeretnénk, ha olcsóbb lenne a telefonálás percdíja, a készülékek visszahívhatók legyenek, és mindenki 35.000 forintos letéti díj nélkül kaphasson bv. mobilt. Ne a gyerekeinket büntessék azzal, hogy nem beszélhetnek a szüleikkel!

Az olcsóbb telefonálásra azért van szükség, mert a kapcsolattartás elengedhetetlen a sikeres reintegrációhoz. Ha egy rab nem tud kapcsolatot tartani a hozzátartozóival, akkor nagyon nehéz a szabadulása után visszailleszkednie a társadalomba. Ez pedig akár újabb bűnelkövetéshez is vezethet. A drága telefon nem csak a fogvatartottnak büntetés, hanem a gyerekeinek, szüleinek, házastársának is.

Kategória

Frissítések

2021-07-31 08:31:44 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-07-28 22:37:37 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2021-07-22 15:24:52 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2021-07-22 11:02:48 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2021-07-22 09:34:27 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-07-22 08:49:59 +0200

10 aláírás gyűlt össze.