Ugrás a fő tartalomra

Címzett: A Közlekedéspolitikáért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkárai

Legyen kötelező a KRESZ vizsga kerékpárosoknak

Tisztelt Helyettes Államtitkár Urak!

Kérem egy szakemberekből álló bizottsággal vizsgálják meg annak lehetőségét, hogy Magyarország területén csak KRESZ vizsgával lehessen kerékpárral a közúti közlekedésben résztvenni, és ha lehet ennek megfelelően módosítsák a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozását.

A kérést indokolja, hogy a kerékpárosok és a többi közlekedő között egyre nagyobb a feszültség, és ez sok esetben balesetveszélyes helyzetet idéz elő. Sok esetben a kerékpárosok nem tartják be a sebesség határokat, a jobbra tartás és a kanyarodás szabályait, nem ismerik a közlekedési táblák jelentését és egyre többször szembesülök azzal, hogy a gyalogátkelőhelyeket sem használják szabályszerűen, ami a járókelők testiépségét is veszélyezteti.
A problémák forrása, hogy Magyarországon nincsenek korlátozva a kerékpárosok. Bárki felszállhat egyre és részt vehet a közúti közlekedésben, anélkül, hogy KRESZ ismeretekkel rendelkezne, márpedig a közlekedés egy veszélyes üzem. A vizsga tétel biztonságosabbá tenné a közlekedést és enyhítené az autósok és a kerékpárosok közötti ellenszenvet, hiszen így egyenlő ismeretekkel haladnának az utakon.

A fenti indokokkal és a petícióval kérvényezem a kerékpárosok számára a kresz vizsga kötelezővé tételét.

Tisztelettel,
Mátrai Szabolcs

Miért fontos?

A főváros vezetése az elmúlt hónapokban több kezdeményezést tett Budapest kerékpárbarát várossá válása érdekében. Mindez újra felszínre hozta az ellentéteket a kerékpárosok és a közlekedés többi részt vevője között.

A várost járva nap mint nap szembesülhetünk azzal, hogy a kerékpárosok áthajtanak a piroson, nem tartják be a jobbra tartás és a kanyarodás szabályait és nem ismerik a rájuk vonatkozó táblák jelentését és a sebességhatárokat.
A kötelező kerékpáros KRESZ vizsga ötlete akkor pattant ki a fejemből amikor egy kerékpárutat keresztezve mentem a villamos felé. Szabályosan a felfestett és kitáblázott gyalogátkelőhelyen mentem át az úton négy másik emberrel együtt, de egyetlen egy kerékpáros sem állt meg, és az egyikük még kiabállni is kezdett a gyalogosokkal.
A másik eset Balatonfüreden történt, ahol egy rendezvény miatt ideiglenesen lezárták a kerékpár útnak egy 100 méteres szakaszát, amit ki is tábláztak, de a szabályokkal ellentétben a többség nem tolta a biciklijét, hanem a sétálók között szlalomozva tekert tovább, ami rendkívül veszélyes.

Ezek alapján úgy ítéltem meg, hogy sok biciklis a legalapvetőbb KRESZ szabályokat sem ismeri, és ezzel a saját és embertársaik testi épségét veszélyeztetik, felelősségbiztosítás nélkül. Hiszen Magyarországon bárki (12 év felett) kerékpárra szállhat, komolyabb korlátozás nélkül.

A közlekedés egy veszélyes üzem!
Megfelelő ismeretek nélkül ne vegyen részt benne senki!

Kötelező online kerékpáros KRESZ vizsgával a közlekedés biztonságosabbá tehető és az évek óta tartó konfliktus a biciklisek és az autósok között végre csökkenthető lesz, hiszen így egyenlő ismeretekkel vehetnek majd részt a közlekedésben.

Hungary

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-06-12 07:47:19 +0200

10 aláírás gyűlt össze.