Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Lázár János építési és közlekedési miniszter

Legyen a Pázmány Campus a Lipóton, NE a Magyar Rádió helyén!

A terjeszkedő Pázmány Campus-szal kapcsolatban az a javaslatom, hogy hagyják békén a Magyar Rádiót, és vigyék föl a Campust a Lipótra. (Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet).

Ez (a Parlament után) Budapest második legnagyobb épülete és egy csomó melléképülete is van. Ez a hely tökéletesen megfelel egy egyetem igényeinek. Vannak kis termek, nagy termek, tanári szobának, könyvtárnak, irodáknak, kollégiumnak, szolgálati lakásnak alkalmas terek, épültek. Sőt még kápolnája és saját fürdője is. Van konyhája, mosodája és teljes gépészeti infrastruktúrája. Nyilván 17 év után minden lepusztult, de amennyiből a Rádiós beruházás kerülne, annyiból pont fel lehet újítani ezt is. Sőt, az alapok sokkal alkalmasabbak az egyetem céljaira.

Gyönyörű, hatalmas parkban áll, ami lehetővé teszi az elmélyült tanulást. Ugyanakkor – amit a piliscsabai campus megszűnésének a rovására írtak, hogy teljesen elzárt volt minden lakott területtől – itt nem érvényes, hiszen kb. 10-15 percre van a Széll Kálmán tér, ahol minden van, de még 10 perc és a metroval tényleg be lehet érni a város közepére. Szóval, minden igényt kielégít, és kiált a hasznosításért!

Ez az értékes telken levő, csodálatos épület 2007 óta üresen áll, és rohad szét. Tulajdonjoga a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőre szállt, akik nem kezdtek vele semmit. 2020-ban egy közpénzen létesülő, fizetős, nemzetközi elitgimnázium létrehozását jelentette be a kormány, és a 41 hektáros, 35 építményből álló állami tulajdonú területből 18,2 hektárt a Közép-Európai Oktatási Alapítvány vagyonkezelésébe adott át. Az iskolát 2023-ban tervezték átadni. Azóta - tudtommal - egy kapavágás sem történt.

Kérem a Miniszter Urat és a döntéshozókat, vegyék komolyan ezt a javaslatot, és  állítsák le és gondolják újra a Rádió felújításának a tervezését, mielőtt még egy kulturális műemléket elveszít gyönyörű fővárosunk.  


Miért fontos?

Még időben vagyunk, hogy leállítsák és újragondolják a Rádió felújításának a tervezését. Két legyet üthetünk egy csapásra:  mentsük meg műemlékként (esetleg más kulturális célra) a Rádiót és ne zúdítsunk még néhány ezer egyetemistát az egyébként is zsúfolt belvárosra, valamint mentsük meg a teljes pusztulástól a főváros egy több, mint 150 éves emblematikus helyszínét, és ennél jobb helye keresve se lehet a Pázmány Campusnak. Mindenki jól jár. 
Lipót, 9233 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2024-07-02 09:43:41 +0200

10 aláírás gyűlt össze.