Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Petíció Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter részére

Követeljük a sikeres budaörsi iskolaigazgatók újabb ötéves kinevezését!

Alulírottak tiltakozunk, amiért a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és a Herman Ottó Általános Iskola jelenlegi vezetőinek – Árendás Péternek, és Turcsik Viktornak – az újabb öt évre benyújtott igazgatói pályázatát elutasította az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Tette ezt úgy, hogy a két intézményvezető a városvezetés, a tankerület, a tantestületek, a szülői közösségek és a diákok egyhangú és egyértelmű támogatását élvezi, ráadásul más pályázó nem is volt. Az iskolák kiemelkedő szakmai munkát végeznek, az Illyés jelenleg az ország 9. legjobb középiskolája, a most érettségizettek tanulmányi átlaga 4,82 lett év végén.
Felszólítjuk a minisztériumot, vonja vissza a szakmailag megalapozatlan, a budaörsieket mélyen felháborító, az oktatási intézmények számára sérelmes és káros döntését, és támogassa az intézményvezetők újabb öt évre történő kinevezését!

Írd alá a petíciót, ha budaörsi vagy és támogatod az ügyünket, és akkor is, ha nem vagy budaörsi, de nem szeretnéd, ha a Te környékeden, városodban is hasonló történne! Írd alá továbbá, ha Te sem értesz egyet a kormány oktatási intézkedéseivel és nem akarod, hogy az állam egyedüliként rendelkezzen a gyermekek oktatásáról, a maradék szabadságodat is elvéve!

Miért fontos?

Háttér:
Az elmúlt hetekben az oktatás fekete napjait éltük. A kormány elfogadta azt a köznevelési törvénymódosítást, amellyel egyszerre csorbította a szülők, a családok, a pedagógusok jogait, lehetetlenítette el a tanulócsoportok működését és taszította bizonytalanságba az alternatív iskolákat. Állami kézbe vont fontos, egyedi és szakmai döntéseket, megkérdőjelezve a gyermekekkel foglalkozó óvodapedagógusok, fejlesztőszakemberek, tanárok kompetenciáját, elvéve döntési jogosítványaikat, az igazgatók kinevezése ügyében pedig megfosztotta a tantestületeket, a szülőket és a diákságot is véleményezési joguktól.
Ebbe a támadássorozatba illeszkedik az is, ami Budaörsön történt. A Herman Ottó Általános Iskola, és az Illyés Gyula Gimnázium igazgatói hosszú évek óta Budaörs megbecsült pedagógusai, intézményvezetői. Irányításuk alatt váltak az iskolák haladó szellemű, magas színvonalú, emberséges, elfogadó és összetartó, kitűnő eredményeket produkáló oktatási-nevelési központokká. Igazgatói pályázatukat a városvezetés, a tankerület, a tantestületek, az iskolaszék és a diákok egyhangú és egyértelmű támogatása ellenére nem találta megfelelőnek a minisztérium. Ötéves kinevezés helyett mindkét igazgatónak csak egy-egy évre adtak megbízatást. Ez az egy év természetesen csak arra jó, hogy így bizonytalanságban tartsa és zsarolhatóvá tegye a minisztérium az iskolák vezetőit.
Tarthatatlan, hogy a minisztérium önkényesen határozza meg – mindenféle egyeztetés és a munkájuk ismerete nélkül – az intézményvezetők és ezzel sok ezer gyermek és felnőtt sorsát, szembe menve a helyiek akaratával.
Határozottan kérjük az igazgatók kinevezésével kapcsolatos elutasító döntés visszavonását, az intézményi demokrácia helyreállítását az iskolákban!
Kiállunk Turcsik Viktor és Árendás Péter igazgatók mellett; aláírásunkkal pedig nyomatékosan jelezzük a kormány felé, hogy a város kizárólag velük képzeli el a két budaörsi oktatási intézmény jövőjét!

Budaörs

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2019-07-25 23:11:29 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2019-07-25 15:26:37 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2019-07-25 12:06:30 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2019-07-25 11:28:10 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2019-07-25 10:55:43 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2019-07-25 10:31:16 +0200

10 aláírás gyűlt össze.