Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Biatorbágy Város Önkormányzata, Páty Község Önkormányzata

Két település polgárai összefogásban tiltakoznak a környezetszennyezés ellen.

Tisztelt Biatorbágyi és Pátyi Polgármester Urak, Jegyző Urak, Főépítész Urak és Képviselő-testületek!

Kérjük

1. Biatorbágy Város Önkormányzatát:
Mivel a patakszennyezés elsődleges elszenvedője Biatorbágy, elvárjuk a Biatorbágy önkormányzatától, Biatorbágy település felelős vezetőitől, hogy az ügyben tegyék meg a szükséges és ismételt feljelentést, elindítsák a szükséges hatósági eljárásokat! Elvárjuk továbbá ezzel összefüggésben Biatorbágy önkormányzatától, hogy a Pátyon kiadott új fejlesztési területek szennyvíz befogadó nyilatkozatát minden lehetséges eszközzel vétózza meg, hogy a szennyvíztelep szükséges bővítéséig további rákötések Pátyon ne történhessenek a szennyvíz hálózatra!

2. Páty Község Önkormányzatát:
Elvárjuk a pátyi önkormányzattól, Páty Község felelős vezetőitől, hogy az utóbbi években kiadott 2 új lakóparki és 2 új ipari parki szennyvíz befogadó nyilatkozatot vonják vissza, illetve függesszék fel, míg a szükséges közmű kapacitás nem áll rendelkezésre! Továbbá elvárjuk a Páty település felelős vezetőitől azon személyek felelősségre vonását, akik a kialakult helyzetről tehetnek, és/vagy közreműködtek a környezetszennyezés eltussolásában, fenntartásában. Törvényességi aggályokat vet fel, ha a bemutatott bizonyítékok alapján felmerült bűncselekmény gyanú miatt nem történnek meg az érdemi, szükséges feljelentések.

3. A szennyezések megszüntetését:
Kérjük Páty és Biatorbágy település felelős vezetőit, valamint a területünk országgyűlési képviselőjét, hogy vessék latba kapcsolataikat és befolyásukat ahhoz, hogy az állam a szükséges forrásokkal – akár a havária alapból is - mielőbb járuljon hozzá a túlterhelt telep szükséges és elégséges mértékű bővítéséhez. A helyszínen biztosított a hely az építmény számára, az agglomerációs átsorolás megindult, minden alap adott az új telep gyors megépítéséhez. Összefogás, szándék és állami forrás szükséges csak hozzá.

Felelős, segítő együttműködésük reményében:

Biatorbágy - Páty, 2023. 05. 03.

Patrióta Városvédő Közéleti Egyesület, Biatorbágyi Tájvédő Kör, PáKÖR Civil Csoport

Miért fontos?

A Füzes-patak és környezete, azaz a lakókörnyezetünk szennyezése már sok éve zajlik rendszeresen, szinte napi szinten.

Biatorbágy Város Önkormányzata 2021-ben feljelentést tett az ügyben egy akkreditált vizsgálatot követően, ami egyértelműen megállapította, hogy a szennyezés forrása a Pátyi Szennyvíztisztító Telep. Ennek eredménye egy hatóság által előírt szennyezés-csökkentési terv lett, ami csak a gépészeti elemek felújítását célozta meg, a túlterhelt telep kapacitásnövelését nem. A felújítások elvégzése után az ügyet lezárta a katasztrófavédelem, a hivatalos kommunikáció szerint a kibocsátás megszűnt.

A gyakorlatban azonban a helyzet semmit nem javult.

Sokan láthattak ezt saját szemükkel a pataknál, számtalan videó, fénykép is készült az azóta is folyó látványos szennyezésekről. A telep nagymértékű túlterhelése és az ebből eredő súlyos környezetkárosítás továbbra is fennáll. Mindezt az interneten rendszeresen közreadott fotók és videók sorozata mellett a csatolt szakértői felülvizsgálati dokumentum is igazolja.

Miután Páty Község Önkormányzata azt sem ismeri el, hogy bármi probléma lenne a teleppel, és a biatorbágyi önkormányzat elzárkózott a további mérések finanszírozásától, a Patrióta Városvédő Közéleti Egyesület közösségi gyűjtést szervezett, és adományokból finanszírozta a kontrollvizsgálatot. (Ennek eredményét publikáljuk nemsokára.) Ami már bizonyított tény, de még nem ismerte el a szolgáltató és a tulajdonos pátyi önkormányzat sem: a Pátyi Szennyvíztisztító Telep a jelenlegi terhelést sem képes kezelni, jelentősen túlterheltnek tekinthető. Ezt súlyosbítva további rákötésekre adott engedélyt befogadó nyilatkozatok jóváhagyásával a pátyi önkormányzat, két új lakóparknak és két új ipari parknak, összesen több, mint 160 hektárnyi fejlesztési területre. Ha nem változtatunk ezen, és az új rákötések megtörténnek a közeljövőben, a jelenlegi káros anyag kibocsátás drasztikus növekedése várható már rövid távon.

A szennyezések megszűnése csak a telep kapacitásnövelésével, új telep építésével érhető el, ezért azt minél előbb meg kell kezdeni. Amíg viszont a problémát sem ismeri el a tulajdonos Páty Község Önkormányzata, és a szolgáltató DAKÖV Kft., addig a szennyezés további gyors ütemű súlyosbodása várható.

Biatorbágy, 2051 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Links

Frissítések

2023-05-15 18:11:45 +0200

1,000 aláírás gyűlt össze.

2023-05-10 08:31:39 +0200

500 aláírás gyűlt össze.

2023-05-06 23:42:04 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2023-05-06 20:03:31 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2023-05-06 18:49:56 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2023-05-06 18:08:55 +0200

10 aláírás gyűlt össze.

2023-05-06 17:05:58 +0200

https://www.youtube.com/watch?v=WUrxJAN8xOE