Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Lázár János építési és közlekedési miniszter

Kérjük vissza a levelezős hallgatók utazási kedvezményét!

Photo by Laszlo Biro on Unsplash
Tisztelt Lázár János Miniszter Úr!

A panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló 2023. évi XXV. törvény értelmében közérdekű bejelentéssel szeretnék élni az alábbiakkal kapcsolatban:

A március 1-jén életbe lépett, az Építési és Közlekedési Minisztérium által kidolgozott, az egész országra érvényes új tömegközlekedési tarifarendszer, mely a szabályok átláthatóbbá tételével és számos új kedvezmény bevezetésével az utazóközönség széles tömegének tette lényegesen egyszerűbbé és megfizethetőbbé a helyközi közösségi közlekedés szolgáltatásait. Azonban szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy van egy társadalmi csoport, mely a tarifareform egyik, és talán egyetlen nagy vesztese. Ez nem más, mint az egyetemi levelezős hallgatók.

Az egyetemi levelezős hallgatók számára az egyetemi lét sok más szempont mellett pénzügyileg is legalább a nappali munkarendes hallgatókkal megegyező nehézségű, sőt a jellemzően több elfoglaltsággal járó életkörülményeik (pl.: család, gyermekek, munkahely) miatt talán még nehezebb is. Sokan helyközi közösségi közlekedést használva akár több száz kilométert is utazva jutnak el egyetemükre, mely utazások során bizony nem mindegy, hogy teljes vagy kedvezményes árú jegyet kell megváltaniuk.

Mindezek miatt számomra, levelezős hallgató számára rendkívül kedvezőtlen döntés volt az új tarifarendszerben a levelezős diákigazolvánnyal igénybe vehető utazási kedvezmények megszüntetése.

Szeretnék érdeklődni, hogy mi alapozta meg a kedvezmény megszüntetését?

Közérdekű bejelentésemben szeretnék javaslattal is élni, mégpedig azzal, hogy az új tarifarendszert szíveskedjenek kiegészíteni legalább a március 1-ét megelőzően alkalmazott mértékű levelezős diákigazolvánnyal igénybe vehető utazási kedvezményekkel!

Több tízezer levelezős hallgatótársam nevében is kérem javaslatom elfogadását és szíves segítségét!

Miért fontos?

Kedves Hallgatótársaim!

Mint ahogy talán sokatok értesült már róla, a helyközi közösségi közlekedésben az új tarifarendszer bevezetésével megszűnt a levelezős hallgatók számára biztosított utazási kedvezmény:

https://eduline.hu/felsooktatas/20240305_kimaradhattak_a_levelezo_munkarendu_hallgatok_az_uj_tarifarendszerbol_MAV_VOLAN

A döntés sajnálatos, sokan havonta több 100 kilométert utazunk helyközi közlekedéssel az egyetemre, melyek során sokat jelentett az 50%-os utazási kedvezmény. Joghallgatóként azonban nem szeretnék tétlenül belenyugodni a történtekbe, ezért az alábbi levelet írtam Lázár János miniszter úrnak, kérve, hogy kerüljön visszaállításra a korábbi kedvezményes utazási lehetőség.

Szeretném Mindannyiótok segítségét kérni, ugyanis az lenne az ideális, ha minél többen elküldenék ezt a levelet a minisztériumnak. A levél tartalmának kimásolásával, nevetek aláírásával kérlek Titeket, küldjétek el az alábbi email címre:
[email protected]

Valamint írjátok alá a petíciót!

Köszönöm előre is a segítségeteket!

Horváth Bence
levelezős joghallgató

Kategória

Frissítések

2024-03-11 19:53:49 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2024-03-06 18:03:53 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2024-03-06 13:02:43 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2024-03-06 12:37:30 +0100

10 aláírás gyűlt össze.