Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata

Kérjük az üveggyűjtő konténerek visszahelyezését a Flórián tér környékére

Tisztelt Önkormányzat, tisztelt Polgármester Úr!

Kérjük, hogy a kerület korábbi döntését felülbírálva kérje az FKF-től a megszüntetett óbudai szelektív gyűjtőszigeteken az üveggyűjtők visszaállítását.

Az eltörő üvegek zaja és a rendetlen közterület elleni lakossági tiltakozás hatására az önkormányzata az elmúlt időszakban az FKF-től több Flórián tér-környéki hulladéksziget felszámolását kérte (Bécsi út 289. előtti, a Szőlő utcai és a Vihar utcai és Szentendrei út 2.), ezzel ezt a városrészt szelektív üveggyűjtési lehetőség nélkül hagyta. (A területen található 4 Spar üzletben van lehetőség egyedül egy kiskapacitású gyűjtőbe üveget elhelyezni, nyitvatartási időben, ezek egyes címektől több mint 1 km-re is lehetnek.) Meggyőződésem, hogy a rend és nyugalom zaj- és vandálvédelmi megoldásokkal fenntartható a szelektív gyűjtés fenntartása mellett is.

A szelektíven gyűjtött, majd újrafelhasznált hulladékok arányának növelése a körkörös gazdasághoz [Humusz, 2014] közeledésünk fontos tényezője. Nem várhatjuk el mindenkitől, különösen az idős, nehezen mozgó embertársainktól, hogy a tőlük távol eső vagy nehezen megközelíthető helyszínekre elvigyék a viszonylag nehéz üveghulladékot.
Kérjük, ne hagyják hogy ez az értékes alapanyag a szemétlerakóban végezze.

Tisztelettel:
Takács Zsolt

[Humusz, 2014] humusz.hu/kukabuvar/korkoros-gazdasag-uj-osveny-nulla-hulladek-fele

Miért fontos?

A III. kerület központi lakótelepének környezettudatos lakói a közelmúltban arra eszméltek, hogy az önkormányzat kérésére az FKF megszüntette a közelben található utolsó szelektív hulladékgyűjtő szigetet is, ezzel a területet szelektív üveggyűjtési lehetőség nélkül hagyva.*

A szelektíven gyűjtött, majd újrafelhasznált hulladékok arányának növelése a körkörös gazdasághoz [Humusz, 2014] közeledésünk fontos tényezője. Sajnos jelenleg hazánkban használják fel újra a legkevesebb erre alkalmas hulladékot, [Greenfo, 2018] és ezt a lerakóhelyek számának csökkentése még tovább fogja rontani.

Az eltörő üvegek zaja és a rendetlen közterület elleni lakossági tiltakozás hatására Óbuda-Békásmegyer önkormányzata az elmúlt időszakban az FKF-től a Bécsi út 289. előtti, a Szőlő utcai és a Vihar utcai és Szentendrei úti hulladékgyűjtő szigetek megszüntetését kérte az FKF-től. A papír- és műanyaghulladék begyűjtése a házhozmenő hulladékgyűjtéssel a legtöbb otthonban megoldott, ám az üveghulladék szempontjából az önkormányzat döntése Óbudának ezt a részét szelektív üveggyűjtési lehetőség nélkül hagyta.*

Alulírottak kérjük a kerület önkormányzatát, hogy korábbi döntését felülbírálva kérje az FKF-től a gyűjtőszigetek zajvédő és rongálásvédő megoldással (süllyesztés, zajvédő fal, kamera stb.), gyakoribb takarítással, illetve lakóingatlanoktól távolabbi visszaállítását.

A megfelelő zajvédelemmel ellátva a korábban zajra panaszkodók érdeke sem sérül, a környék környezettudatos lakóinak pedig nem kell több kilométer távolságra elvinniük az üveghulladékot.

Kérem az önkormányzatot, hogy ne tekintse úgy, hogy a környék több százezer lakójának üveghulladék-kezelése csak a szomszédos 4 Spar üzlet feladata, és ne büntesse a hulladékát felelősen kezelni akarókat azzal, hogy a jóval távolabbra eső Testvérhegyi úti hulladékudvarba kelljen elszállítaniuk a háztartási üveghulladékot. Kérem az önkormányzatot, hogy vegye ki részét engedéllyel és konstruktív megoldásokkal az üveghulladékok minél szélesebb körben történő gyűjtésének lehetővé tételében!

Fontos, hogy szelektív gyűjtés hiányában az üveg - ami veszélyes hulladék, de jól újrahasznosítható alapanyag is egyben - jó eséllyel a lerakókban végzni, ami a hulladékkezelési elvek [Hulladékpiramis] szerint a lehető legrosszabb lehetőség!

Nem várhatjuk el mindenkitől, különösen az idős, nehezen mozgó embertársainktól, hogy a tőlük távol eső vagy nehezen megközelíthető helyszínekre elvigyék a viszonylag nehéz üveghulladékot. Tudatos vásárlással jelenleg nem kerülhető el egyszerűen és teljesen az egyutas üveggöngyöleg keletkezése. Jó megoldás a visszaváltható üvegben forgalmazott termékek előnyben részesítése, ezt egyéni döntéseink során is figyelembe vesszük, de kérjük a döntéshozóktól is a visszaváltható csomagolási megoldások támogatását, mert egy betétdíjas üveg használata kb. 40 azonos térfogatú PET-palackot vált ki! [Hulladekboltermek]

Addig is, amíg nagymennyiségű üveghulladék keletkezik, ne hagyjuk, hogy a lerakókban végezze! Kérjük az önkormányzatot a [Hulladékpiramis] elveinek szem előtt tartására, hogy az újrahasznosítható hulladék ne deponálásra, hanem újrafeldolgozásra kerüljön!

* A területen található 4 Spar üzletben van lehetőség egyedül egy kiskapacitású gyűjtőbe üveget elhelyezni, nyitvatartási időben, ezek egyes címektől több mint 1 km-re is lehetnek.

[Humusz, 2014] humusz.hu/kukabuvar/korkoros-gazdasag-uj-osveny-nulla-hulladek-fele

[Greenfo, 2018] greenfo.hu/hir/sikerult-leamortizalni-a-szelektiv-ujrahasznositast-is/

[Hulladekboltermek] kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekfajtak/uveghulladek/

[Hulladékpiramis] kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekhierarchia/
Budapest, Óbuda

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2020-02-06 09:49:41 +0100

Szelektív hulladékszigetekkel kapcsolatos lakossági fórumot tartunk február 10-én (hétfőn).
Időpont: 17:30-18:30
Helyszín: Óbudai Kulturális Központ (1032 Bp. San Marco u. 81. https://kulturkozpont.hu/kapcsolat/), 11. terem
Gyere el, és beszéljük meg együtt, milyen lenne az ideális hulladékgyűjtés a kerületben!
Szervezők:
Zábó Attila, +36 20 410 4426, III. kerület, 3. egyéni választókerületi képviselő
Takács Zsolt, +36 20 316 0434, petíciógazda

2020-01-13 12:32:24 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2020-01-12 09:37:17 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2020-01-11 22:40:31 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2020-01-10 14:02:04 +0100

10 aláírás gyűlt össze.