Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Belügyminisztérium

Követeljük a technikai és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők bérrendezését!

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) időszerűnek és szükségesnek tartotta a pedagógusok körében végrehajtott bértömeg-emelést. Az azonban méltatlan, hogy a technikai dolgozók, valamint a nevelést és oktatást közvetlenül segítők nem kaptak béremelést. Ezen munkakörben alkalmazott kollégáink munkájának anyagi elismerését is elengedhetetlennek tartjuk!

Mind a technikai, mind a NOKS munkakörben alkalmazottak munkája számos módon járul hozzá a gyermekek fejlődéséhez és fejlesztéséhez. Nélkülük a nevelési és oktatási intézmények sem működnének. A kormány azonban eddig felháborító cinizmussal kezelte helyzetüket. Éppen ezért a PSZ levélküldő kampányt hirdet, amelyben szeretné felhívni az oktatásirányítás figyelmét a technikai és a NOKS-os kollégák méltatlan helyzetére és munkájuk anyagi elismerésének fontosságára!

Arra kérjük pedagógus és nem pedagógus végzettségű kollégáinkat is, hogy aláírásukkal támogassák levélküldő kampányunkat! Ne hagyjuk, hogy a bértömeg-emelés miatt kialakult bérfeszültségek megosszanak minket! Álljunk ki együtt az oktatásban nélkülözhetetlen technikai és NOKS dolgozók béremeléséért is! Mutassuk meg, hogy az oszd meg és uralkodj politikája ellenére az oktatásban dolgozók továbbra is szolidárisak egymással!

Kérjük a szülők, diákok és civilek támogatását, részvételét levélküldő kampányunkban. Köszönjük, hogy ezzel is kifejezik, az oktatás jobbá tétele nemcsak az oktatásban dolgozók, hanem minden állampolgár közös ügye!

Miért fontos?

Küldd el te is a leveledet a Belügyminisztériumnak:

Tisztelt Pintér Sándor belügyminiszter úr!

A pedagógusok bértömeg-emelése időszerű és az oktatás működése szempontjából szükségszerű volt.

A nem pedagógus végzettségű nevelő és oktató munkát közvetlenül segítők (NOKS) és a technikai alkalmazottak azonban nem kaptak béremelést, amely bérfeszültséget okoz. A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek, az óvodai dajkák áldozatos munkája nélkülözhetetlen az óvodák, iskolák mindennapjaiban. Ők azok, akikre nemcsak a pedagógusok és a gyermekek, diákok számíthatnak, hanem az intézmények vezetői is, hiszen sokszor a pedagógushiányt is az ő munkaterheik növelésével orvosolják. Az óvoda- és iskolatitkárok kulcsfontosságú szerepet töltenek be az oktatási intézmények működésében. További példaként említhetjük a rendszergazdákat is, az ő munkájuk is nélkülözhetetlen az iskolák és óvodák digitális infrastruktúrájának fenntartásához, nélkülük a gyermekek digitális kompetenciáinak fejlesztése sem valósulhatna meg a tanórákon. Az olvasás gyermekekkel való megszerettetése a modern korban sok esetben nagy kihívás. Az iskolai könyvtárosok munkájának köszönhetően a tanulók könnyen találhatnak érdeklődésüknek megfelelő olvasnivalót az iskolai könyvtárakban, valamint segítséget kapnak a tananyag feldolgozásához is. A portások, karbantartók, kertészek és takarítók munkája eredményeképpen a gyermekek biztonságos, rendezett körülmények között tanulhatnak az intézményekben. A laboránsok munkája nélkül a természettudományos órákon nehezebben lehetne kísérleteket végezni, a diákok természettudományos kompetenciáját fejleszteni. Gyógytestnevelők nélkül az arra szoruló gyermekek nem részesülnének a mozgáskoordinációjuk fejlődéséhez nélkülözhetetlen támogatásban.

Az ilyen szakemberekből már most is hatalmas hiány van, és félő, hogy a kialakult bérfeszültség miatt még többen hagyhatják el a pályát.

Felháborítónak tartom, hogy a technikai és nem pedagógus végzettségű NOKS munkakörben alkalmazottak nélkülözhetetlen munkáját nem becsülik meg anyagilag. Az ő bérük a garantált bérminimumhoz közeli összeg, ám ez az elvégzett munkájukhoz képest méltatlanul alacsony.

Kérem a köznevelésért is felelős belügyminisztert, hogy az említett oktatásban dolgozóknak is mielőbb dolgozzanak ki és hajtsanak végre olyan bérfejlesztést, amellyel anyagilag is elismerik a gyermekek érdekében végzett nélkülözhetetlen munkájukat!

Kategória

Frissítések

2024-03-08 22:02:35 +0100

5,000 aláírás gyűlt össze.

2024-02-11 08:32:19 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2024-02-10 17:04:47 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2024-02-09 17:41:53 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2024-02-09 16:07:14 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2024-02-09 15:13:31 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2024-02-09 14:01:13 +0100

10 aláírás gyűlt össze.