Címzett: Orbán Viktor

Kérjen bocsánatot Orbán az afrikaiaktól

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ön a nizzai Notre-Dame bazilikában elkövetett gyilkosság másnapján a Kossuth Rádióban többek között azt mondta, hogy az afrikaiak jövője Afrikában van, és „ha egyszer beengeded őket, együtt kell velük élned” és ha beengednénk az afrikaikakat, akkor elkerülhetetlenné válna, hogy "temetésre járjunk".

A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság az Európa Tanács tagállamai kormányaihoz címzett ajánlásában olvasható meghatározás alapján a „rasszizmus” fogalmán azt a meggyőződést kell érteni, amely szerint „(...) a faj, a bőrszín, a nyelv, a vallás, az állampolgárság vagy a nemzeti vagy etnikai származás igazolja valamely személynek vagy személyek csoportjának a lealacsonyítását”. (www.coe.int/ecri) A meghatározás alapján megállapítható, hogy az Ön az Afrikából Európába érkezőkről (menekültekről, bevándorlókról) a közszolgálati rádió élő adásában, nagy általánosságban, mint potenciális terroristákról beszélt. Az ilyen megnyilatkozás továbbá megfelel a Btk. 332. § szakaszának b) pontját:
"Közösség elleni uszítás
332. § * Aki nagy nyilvánosság előtt
a) a magyar nemzet ellen,
b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport, illetve annak tagja ellen, vagy
c) a lakosság egyes csoportjai, illetve azok tagjai ellen - különösen fogyatékosságra, nemi identitásra, szexuális irányultságra tekintettel -
erőszakra vagy gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Mivel arra nem számíthatunk, hogy a közeljövőben Önt büntetőeljárás alá vonják Magyarországon, a fentiek alapján követeljük, hogy a Kossuth Rádióban kérjen bocsánatot az afrikaiktól, külön kitérve a Magyarországon velünk élő, Afrikából érkezett honfitársainkra.

Miért fontos?

A nyílt vagy burkolt rasszizmus (beleértve az antiszemitizmust is) és gyülöletbeszéd jelentősen mérgezi a hazai közbeszédet. Ennek egyik forrása a Fidesz prominensei és az általuk felhasznált média.
A mások elleni gyűlöletkeltés nemcsak kétségbevonja embertársaink emberi mivoltát, hanem eltereli a figyelmet a társadalmunkat feszítő gondokról is, ezáltal a problémák orvoslása helyett mindannyiunk számára sokféle szempontból veszteséget okoz.