Címzett: A kormány

Függesszék fel az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettségét

Tisztelt Miniszterelnök úr!
Az Önök által elfogadott 2019. évi CXXII. törvény alapján, fizetési kötelezettség áll fenn az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez a jogosultsági feltétel megszűnését követően, továbbá ha a fizetési kötelezettséget nem teljesítik és a hátralék meghaladja a járulék havi összegének hatszorosát (48.000 Ft), nemhogy csak nem lehet igénybe venni térítésmentesen az egészségügyi szolgáltatást, de a tajszámot is érvénytelenítik mindaddig, amíg a tartozás kifizetésre nem kerül...
Arra kérem Önt, hogy aki már a lassan egy éve tartó pandémia következtében elvesztette munkáját és azt sem tudja mikor lesz újra jogviszonya, ami lehetővé teszi számára, hogy ismételten igénybe tudja venni az egészségügyi ellátásokat, ezt a törvényt függessze fel és tegye lehetővé az ingyenes ellátást a tajszám érvénytelenítése nélkül.

Miért fontos?

Úgy gondolom, hogy a lassan már egy éve tartó járvány miatt több tízezreket, sőt több százezreket nagyon is hátrányosan érint az a törvénymódosítás, ami 2020. július 1-jétől lépett érvénybe. E szerint, akinek munkaviszonya megszűnik, havonta egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, amit az idén január 1-től 8.000 Ft-ra emeltek. Abban az esetben, ha a fizetési kötelezettséget nem teljesíti és a hátralék meghaladja a havi díj hatszorosát vagyis a 48.000 Ft-ot, érvénytelenítik a tajszámát mind addig, amíg a tartozás nem kerül kifizetésre. Most, hogy a pandémia következtében rengeteg ember elvesztette a munkáját és jövedelmét, ezzel a törvénnyel az egészségügyi ellátáshoz való jogaikat is elveszítik. Amikor azt sem lehet tudni, hogy valaki mikor fog ismét munkát találni, hogy képzeli a kormány, hogy ennek a törvénynek eleget tegyen??
Ha már a kormány semmiféle segítséget nem ad az anyagi nehézségbe került embereknek, ha az önkormányzatoktól pénzt von el szolidaritási hozzájárulás címén, akkor miért nem mond le ugyanúgy a szolidaritás címén erről a járulékról, függeszti fel ezt a törvényt és teszi lehetővé az ingyenes egészségügyi ellátást a tajszám érvénytelenítése nélkül??