Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Operatív Törzs

Érettségi védekezési minimum a járvány alatt

Tisztelt Operatív Törzs,

Az érettségi vizsga egy diák életében az egyik legfontosabb. Mivel én, a petíció kezdeményezője is érettségire készülő diák vagyok, nagyon fontos számomra az, hogy egyszerre legyen kiszámítható az érettségi vizsga menete, és legyen biztosítva a megfelelő védőfelszerelés. Nagyon kevesen teszik meg ezt a fontos vizsgát kétszer, így mindenkinek érdeke, hogy a vizsgázók a lehető legnagyobb nyugalomban és legkiszámíthatóbb felkészülési idővel tudjanak készülni a vizsgákra.

A COVID-19 világjárvány és válság sok számítást húzott keresztbe, nem szabad, hogy az érettségi is ezek közé tartozzon. A vizsgák hagyományos megrendezése viszont járványügyi veszélyeket von magával, amiket a következő javaslatokkal szeretnénk minimalizálni:
- A pedagógusokat azonnal oltsák be a COVID-19 vírus elleni vakcinával, vizsgát csak védett (betegségen átesett vagy oltást kapott) személy tarthasson.
- A diákoknak minden érettségi napon végezzenek el COVID-19 tesztet és csak negatív teszttel lehessen vizsgáznia a diáknak. Amennyiben a tesztje pozitív, a vizsgán ne vehessen részt.
- Legyen kötelező a maszkviselés a vizsgák alatt, minden résztvevőnek és felügyelő tanárnak
- Legyen biztosítva kézfertőtlenítő, gumi kesztyű és FFP2/KN95 minősítésű maszk, minden vizsgán résztvevőnek és felügyelőnek.
- A vizsgát (amennyiben az adminisztráció engedi) halasszák el későbbi időpontra, amikor a vírus terjedése lassuló tendenciát mutat és az átoltottság is eléri azt a szintet, ahol már a vírus terjedése nem okoz gondot.

Ezek azok a lépések, amelyek elvárhatóak lennének, ahhoz, hogy biztonságban megtarthassák a vizsgákat. Ezek a pontok a WHO ajánlása alapján készültek [https://www.who.int/news-room/q-a-detail/coronavirus-disease-covid-19-schools], amiben kifejtik azt is, hogy az iskolák nem jelentenek nagyobb veszélyt járványügyileg, mint az alapvető szükségleteket ellátó boltok (mint az élelmiszer boltok) nyitvatartása, viszont a negatív hatása az iskolák bezárása, a vizsgák nem hagyományos megrendezése komoly hátrányokat okoz a diákok, tanulók számára.

Miért fontos?

Az érettségi vizsga azon kevés jól kiszámítható, és előre tudható dolgok közé tartozik, amelyre a távoktatás mellett is fel lehetett készülni. Alapvetően a távoktatás egy sokkal kevésbé hatékony oktatási forma, mint a jelenléti oktatás, valamint többszörös hátránnyal érinti a szegényebb családokat, ugyanis nem csak az internet számla, annak hozzáférhetősége, és a megfelelő eszköz ára az, amely miatt a szegényebb családok nem tudnak hatékonyan részt venni az online oktatásban, hanem, mert ha egy család alapvető pénzhiánnyal rendelkezik akkor a tanuló nem otthon fog ülni, és bejelentkezni a táv-órára, hanem el fog menni dolgozni.

Így ezek a diákok csak az érettségi vizsgában bízhatnak, amik egy jól kiszámítható, és jó előre lefektetett követelmény rendszerrel dolgozik. Többek között emiatt nem javaslom sem az írásbeli, sem a szóbeli vizsgák eltörlését. Ez a két vizsga kiegészíti egymást, amennyiben csak az egyiket vagy a másikat tartjuk meg, az negatívan hat a felvételi pontszámokra, amely sok diák esetében az egyetlen egy reális kiugró pont osztályhelyzetéből, így meg kell adni minden lehetőséget, arra, hogy a lehető legtöbb esélyük legyen a sikeres felvételihez.

A célja ennek a petíciónak egy olyan egységes álláspont képzése, amely egyszerre elégíti ki a pedagógusok és járvány szakértők védekezési igényeit és a diákok tisztességes és hagyományos vizsgához való igényét. Szerintem káros az a narratíva, amely a járvány megoldásokat csak a látványos, jól hangzó, de valóságban hatástalan és egyenesen ártó intézkedésekben látja. A megfelelő szigor jogos is tud lenni egy járvány helyzetben, de ennek a szigornak nem szabad ártó szándékkal párosulnia. Ezek miatt fontos, hogy, mint kezdeményező érettségire készülő diák, hogy tudjam, mire, és hogyan készüljek.

Kategória

Links

Frissítések

2021-03-22 15:16:12 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2021-03-22 12:18:36 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2021-03-18 23:43:47 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2021-03-18 17:37:41 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2021-03-18 16:04:56 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2021-03-18 11:22:26 +0100

10 aláírás gyűlt össze.