Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata Képviselő-testülete

Éjféli zárórát Erzsébetvárosban! Jogunk van a pihenéshez!

Otthonunk, Erzsébetváros….

Budapest más kerületeitől eltérő módon, egyedül itt tarthatnak nyitva reggelig a vendéglátóhelyek. Ennek következtében hosszú évek óta a fővárosi éjszakai élet és a megnövekedett turistaforgalom egy szűk területre, a Bulinegyed néven elhíresült Belső-Erzsébetvárosra koncentrálódik.

A hivatalosan lakóövezetnek számító kerületrész gyakorlatilag egész évben, éjjel-nappal vigalmi és szórakozónegyedként működik, mindez állandó tömeggel, szeméttel, egészségkárosító zajterheléssel, garázdasággal, prostitúcióval, kábítószerterjesztéssel jár együtt, amit döntően a több mint 200 vendéglátó egység éjszakai jelenléte vonz ide és közvetve a teljes kerületre hatással van
A kerületi Önkormányzat előző vezetése 10 éven át kontroll és szabályozás nélkül segítette az igénytelen kocsmaturizmus térnyerését, majd a korlátlan nyitvatartás Belső-Erzsébetvárosra korlátozásával 2013-tól akadálytalanul szaporodnak és települtek ide a szomszédos kerületekben nem tolerált, nagy tömegeket vonzó szórakozóhely-komplexumok, amelyek ellenőrizetlenül, a zajvédelmi és egyéb előírásokat megszegve üzemelhetnek reggelig.

2019-ben a helyzet rendezésére tett ígéretei miatt szavaztunk a jelenlegi, új kerületvezetésre, amely vállalásait mindeddig nem teljesítette. Mára Budapest e történelmi városrésze a bulituristák legénybúcsúztatóinak fő színhelye lett, ahol részeg fiatalemberek üvöltve vonulnak és ürítenek az utcákon fényes nappal és ugyanezt folytatják a társasházakban lévő szálláshelyeken is - mert nálunk megtehetik. Ez minden, csak nem a vizionált kulturális negyed.

Mi, Belső-Erzsébetvárosban élő emberek is szeretnénk otthonunknak érezni a VII. kerületet, ahol lakásainkban éjszaka alhatunk és nappal is zavartalanul dolgozhatunk pihenhetünk, gyermekeink pedig nyugodt, tiszta, egészséges környezetben nőhetnek fel. Nekünk is ugyanolyan alkotmányos jogunk van a pihenéshez, a testi és lelki egészséghez, az egészséges környezethez, mint azokban a kerületekben élőknek, ahol az Önkormányzatok figyelembe veszik lakosságuk szükségleteit.
Nem fogadjuk el a „Költözz el!” cinikus érvelést, sem azt, hogy mások önkívületig részegedése és az ebből profitálók bevétele prioritást élvezzen a helyi lakosság egészségének szempontjával szemben. Úgy véljük, a vendéglátóhelyek üzleti érdeke, a vállalkozás joga nem élvezhet feltétlen elsőbbséget.

Az Önkormányzat és a Jegyző nem élnek a hatáskörükben rendelkezésükre álló lehetőségekkel a vendéglátóhelyek ellenőrzésére és működésük szabályozására. A rendészeti jelenlét sem kielégítő. Helyzetünk javítása érdekében a helyi népszavazás lehetőségével is élni fogunk a záróra kérdésében.

Célunk: hogy a helyi képviselőtestület szüntesse meg a vendéglátással foglalkozó üzletek területi elhelyezkedése alapján eltérő nyitvatartási rendjét, módosítsa az erre vonatkozó 25/2020. (VI.25.) önkormányzati rendeletet, a szállodák kivételével a vendéglátóhelyek 24 és 6 óra között egységesen legyenek zárva egész Erzsébetvárosban, ugyanúgy, mint a főváros többi kerületében.

Kérjük, aláírásával támogassa petíciónkat a vendéglátóhelyek 24-6 óra közötti zárvatartásról és ossza meg ismerőseivel is, ha egyetért velünk!
Köszönjük!

Miért fontos?

Nem csak helyi problémáról van szó, sok település lakói kerülhetnek hasonló helyzetbe!

Az overtourism – túlturizmus - a tömegturizmus egyik negatív jelensége, amikor egy adott területre, olyan nagy tömegben érkeznek turisták, hogy ellátásuk és kiszolgálásuk már csak a helyi lakosok kárára, életminőségük rovására és az épített és természeti környezet rombolásával valósítható meg.

Ezzel a problémával küzd Velence, Barcelona, Párizs és számtalan hely a világban, ahol a nemzetközi idegenforgalom kiemelt célpontjai találhatók és ahol egy ideje korlátozó intézkedésekkel próbálják ellensúlyozni az odalátogatók számát és a túlturistásodás nemkívánatos következményeit. Szabályozás nélkül ezek a területek élhetetlenné válnak.

Magyarország sok településén megtörténhet az, ami velünk, Ezsébetvárosban: túlzott mértékben elszaporodnak a szállás- és vendéglátóhelyek és a szórakozónegyed szabályozatlan, anarchikus formában megvalósuló üzemmódja ártalmas stresszforrás az itt élők számára, akiknek ezáltal folyamatosan és súlyosan sérül a pihenéshez és a testi és lelki egészséghez való joga.

Az évek során született bírósági, kúriai ítéletek és a lakossági panaszainkra érkezett ombudsmani válaszok egyaránt azt az álláspontot képviselik, hogy az Önkormányzatok és a Jegyzők saját hatáskörükben is rendelkeznek azokkal az eszközökkel és felhatalmazással, melyekkel hatékonyan teljesíthetik ellenőrző és szabályozó feladataikat, a lakosság és a vállalkozások érdekeinek megfelelő összehangolásával helyi szinten is sikeresen kezelhetőek az ilyen jellegű problémák. Amikor azonban ez elmarad, nem hozzák meg a szükséges intézkedéseket, akkor az erzsébetvárosihoz hasonló állapotok alakulhatnak ki bárhol.

Legyen szolidáris a lakossági érdekérvényesítés ügyével, aláírásával támogasson minket!
Köszönjük!

https://jegyzo.hu/csendet-kerunk-a-piheneshez-es-a-vallalkozashoz-valo-jog-osszhangja/
https://instant-fogas.com/hu/?gclid=CjwKCAjwwdWVBhA4EiwAjcYJELqx6-b1kTmbP3-38zGi0h8phs_PHIVEdJ1pJdBy_DwCAIR6WrZwFRoCw-cQAvD_BwE
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1100425.ATV
https://www.egeszsegkalauz.hu/betegsegek/ful-orr-gegeszet/10-panasz-amit-a-zajartalom-okoz-igy-arthat-meg-a-csendes-zaj/zkqw9ly

Budapest, VII. kerület, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2022-06-25 23:22:47 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2022-06-25 16:12:42 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2022-06-25 14:53:46 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2022-06-25 14:04:48 +0200

10 aláírás gyűlt össze.