Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Szarka Zsolt operatív vezérigazgató-helyettes

BKK digitális jegyérvényesítéshez szükséges QR-kódok

Photo by Hongbin on Unsplash
A digitális jegyek egyenrangú kezelését kívánom elérni, amivel a tömegközlekedést választók kényelmét szeretném növelni (mint digitalizált termék is erre volna hivatott).

Mi a probléma a jelenlegi rendszerrel?
Aki ma igénybe kívánja venni a BKK nyújtotta digitális jegyvásárlási lehetőséget, annak minden felszállás előtt az ajtóknál kihelyezett QR kóddal szükséges azt érvényesítenie. Ami a mindennapi használatban rendkívül kényelmetlen és sokszor problémás is. Elég egy babakocsival közlekedőre gondolni, akinek a babakocsival nem feltétlen van elég keze arra hogy érvényesítse a jegyét (azon járműveken, ahol az ajtó akadályt képes érzékelni, ott élhető praktika a következő: a babakocsi felrakását követően az ajtót fogva kínlódik, míg beolvassa az app a kódot... ezzel megakasztva a tömegközlekedés rutinszerű üzemét). Az alkalmazás problémái (mikor csak gondolkodik, de eredményt az nem szűl) és az éppen elkapott járművek is valid esetek a mindennapokban. A papíralapú jeggyel ilyen jellegű probléma nem adott, ott ráér felszállást követően érvényesíteni azt.

A BKK kommunikációja a visszaélések kivédésére van állítva (4-6 nem túl sikeres pilot időszakra hivatkozva). Csupán az a szempont kerüli el figyelmüket, hogy a digitális jegy a papíralapú jegy kiváltására jött létre, nem további profitok termelésére. Aki ki kívánja játszani a rendszert, az ki is fogja. Jelenleg 2 mobileszközzel jelentős kényelem mellett kijátszható az (hiszen még a lyukasztónál se kell ácsorognia a bliccelő egyénnek, a jármű közepén kényelmesen ülhet, érvényesíthet és fel is mutathatja az éppen oda érkező ellenőrnek a jegyét).

Azt kívánom elérni a BKK operatív vezetésénél, hogy az érvényesítési módszereit dolgozza át. Helyezzenek el a járművek belsejében QR kódokat, a 4-6-os villamos mintájára. Az ellenőrök munkáját pedig szabályozzák le a pontos időbélyegek figyelembevételére.
Pl.: Az ellenőrök utolsónak felszállnak, várnak pár másodpercet, míg mindenki érvényesíthet (erre biztosan vannak a 4-6 pilot-ról rendelkezésre álló információk), majd beolvassák a jármű QR kódját és a megjelenő időpont után érvényesített digitális és papíralapú jegyeket már nem fogadják el. Ez egy előremutató megoldás lenne, de természetesen az se elvetendő, hogy a lyukasztókat kihelyezzék az ajtók mellé.

Miért fontos?

A BKK-nak kiemelt szerepe van a Budapestiek életében, így minden eszközt szükségesnek tartok megfogni azért, hogy a tömegközlekedési kedv növekedni tudjon és egy komoly alternatívát tudjon nyújtani az egyéb közlekedési módokkal szemben. Ilyen a digitális jegyvásárlás és felhasználás kényelme is.
Budapest, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2023-05-02 16:10:49 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2023-05-02 08:07:15 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2023-05-01 19:10:28 +0200

10 aláírás gyűlt össze.