Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Dr. Radnai Katalin (szülészet-nőgyógyászati, nőgyógyászati onkológiai osztályvezető)

Apa/kísérő és dúla együttes jelenléte a Szent István Kórház szülészetén

Tisztelt Olvasó!

Petíciót indítunk annak érdekében, hogy a Szent István Kórház Szülészet-Nőgyógyászati, Nőgyógyászati Onkológiai Osztályán újra egyszerre lehessen az anya mellett a vajúdás és a szülés ideje alatt az apa/egy kísérő és egy dúla, külön kérvény nélkül is.

"Minden szülés egyedi és egyformán fontos. Nőként, anyaként szükségünk van gyermekünk édesapjának támogatására a szülés ideje alatt. Emellett egy dúla, aki már ismer minket, a párunkat, fél szavakból is megérti a kéréseinket, nagyon sokat tehet egy szép szülésélmény eléréséért."

Fontos, hogy a szülés a szülő nő számára biztonságosan tudjon lefolyni, lehetőségekhez mérten egy természetes, szép élményként valósuljon meg. Ehhez a megfelelő kórházi körélmények mellett szükség van nemcsak az apa/kísérő jelenlétére, hanem egy dúlára is.

Kérem, amennyiben egyetért azzal, hogy a szülés egy természetes folyamat, egy szülő nőnek van döntésjoga, hogy kit szeretne látni a gyermeke világra jövetelében, vagy csak más állapotokat akar látni a szülészetben, támogassa a kezdeményezést!

Idézet a Másállapotot a szülészetben oldal bejegyzéséből:
"A 2021-es Dúlatanulmányból néhány fontos gondolat:
A dúla (olykor angol helyesírással „doula”) görög szó, eredetileg szolgálót jelent, amerikai közvetítéssel került Magyarországra és a magyar nyelvhasználatba. Ebben a formájában már szüléskörüli segítőt, szolgálatban lévő asszonyt jelent. Magát a kifejezést először 1969 Dana Raphael (1969, idézi Puroszné 2016) használta egy antropológiai tanulmányában, melyben leírja, hogy a humán társadalmakban széles körben elterjedt gyakorlat, hogy egy női támogató is jelen van a szüléseknél, aki hagyományosan egy családtag vagy barát, és akinek jelenléte meghatározza a szülés megélésének minőségét és a hosszú távú szoptatás sikerét is. Raphael a kifejezést az ógörögből veszi, melynek jelentése „női szolga”.

A dúlák főként nők, mint ahogyan a dúlaság hagyományosan női, anyai, empatikus gondoskodás, amely segítheti a vajúdókat gátlásaik leküzdésében, szabadabban engedhetik bele magukat a szülés intim folyamatába. A dúlai kísérés célja, hogy elvárás- és ítélkezésmentes odafordulással biztosítsa a nők számára a viselkedéses szabadságot a szülőszobán. Hatalmas felszabadító ereje van annak, ha a nők úgy érzik, nem kell viselkedniük, megfelelniük, szerepet felvenniük a vajúdás alatt, ellenben bármily logikátlan, szokatlan vagy ellentmondásos kérésük, kérdésük lehet. Az a nő, aki képes elengedni magát és csak önmagával foglalkozni, befelé figyelni, sokkal könnyebben tud szülni. A hazai dúlák nem a kórházi személyzet részei, jelenlétük, tevékenységük a várandós nő kívánságának megfelelően alakul, éppen ezért a dúlai teendők is minden esetben az adott anya vagy szülőpár személyes igényei szerint változnak.

Fontos leszögezni, hogy minden dúlaszervezet határozottan kijelenti, hogy a dúla nem egészségügyi végzettségű szüléskörüli segítő, ennek megfelelően nem helyettesítheti sem az orvost vagy otthonszülés esetén a bábákat, sem a szülésznőt, sem a védőnőt, nem végezhet vizsgálatokat és egyéb klinikai feladatokat.

Ugyanakkor a dúla képzése során tanul róla, érti és átlátja az élettani szülésszületés fiziológiai és lelki folyamatait, illetve elméleti szinten tanul a gyakran előforduló orvosi beavatkozásokról, hogy a szülőknek képes legyen ezeket elmagyarázni, előnyeikről és hátrányaikról tájékoztatást adni, ezzel segítve a családokat kompetenssé tenni informált döntéseik meghozatalában.

Az úgynevezett dúla-hatás (Klaus és mtsai, 2002) azt jelenti, hogy “kizárólag a dúla folyamatos támogatása csökkenti hatékonyan a komplikációk esélyét, mert - ellentétben a gyakorlott szülésznők és a tanuló szülésznők munkájával, az övék annyiban más, hogy egy személyre tudnak összpontosítani, mert nem vesznek részt a kórház többi munkájában (ügyeleti rendszer, kötelező adminisztráció, jelentés az orvosnak stb.), s így képesek csak és kizárólag az őket felkérő szülőnővel, szülőpárral foglalkozni” (Klaus és mtsai, 2002, 38.o.).

Ha az anya mellett megfelelő támogató asszonytársi segítő, dúla van jelen, annak számokban is mérhető hatása van.

Tizenegy különböző vizsgálat eredményeinek metaanalízis technikával egybefoglalt összegzése azt mutatta, hogy a dúla jelenléte:
- az összes császármetszés arányát durván 45 százalékkal csökkenti,
- a vajúdás hosszát 25 százalékkal csökkenti,
- az oxitocin használatát 50 százalékkal csökkenti,
- a fájdalomcsillapító gyógyszereket 31 százalékkal csökkenti,
- a fogó használatának szükségességét 34 százalékkal csökkenti,
- az epidurális érzéstelenítés iránti kérések számát 10-60 százalékkal csökkenti."

Kérem, támogassa a kezdeményezést!

Miért fontos?

Ha valaki támogatja a kampányt, kiáll amellett, hogy:
1. Lehet más állapot a hazai szülészetben.
2. A dúlák és apák/kísérő kettős jelenléte számos pozitív hatást tud gyakorolni a szülés körülményeire, annak kimenetelére, valamint a szülő nő érzetére (példul: biztonság, komfort stb.).
3. Egy szülő nő lehet kompetens abban, hogy eldöntse, kit szeretne maga mellett látni a gyermeke világra jövetelekor.
Budapest, Nagyvárad tér 1, 1097 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2023-11-20 13:15:22 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2023-11-07 15:18:02 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2023-11-06 20:03:22 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2023-11-06 19:14:45 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2023-11-06 18:56:20 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2023-11-06 17:58:49 +0100

10 aláírás gyűlt össze.