Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Szentendrei lakosok és környékbeliek követelése a Polgármestertől

ÁLLÍTSUK MEG A ZÖLDMEZŐS BEÉPÍTÉSEKET SZENTENDRÉN!

ÁLLÍTSUK MEG A ZÖLDMEZŐS BEÉPÍTÉSEKET SZENTENDRÉN!

JAVASLAT:

Az ingatlanhirdetések szerint Izbégen, de városszerte több tucat eladó ház van, a 2-3 szobástól a 8 szobásig, 60-300 millió Ft eladási áron. Ezekből vásárlással és a szükséges átalakításokkal létre lehet hozni az óvodát, melynek szükségességét – szeretnénk hangsúlyozni – nem vitatjuk. Példaként megemlíthetjük a szentendrei Mary Poppins ovit, a Mesevirág-Gyermekvilág ovit stb., amelyet szintén családi házak átalakításával hoztak létre, és működtetik.

FELHÍVÁS

A termőföld, a tiszta víz és levegő, a fajtagazdag növény- és állatvilág megőrzése fontos mind saját, mind gyermekeink, unokáink jövőbeli életfeltételeinek biztosítása érdekében.
Ne engedjük az új óvodát zöldterület beépítésével megvalósítani!
E célra vásároljanak az eladó ingatlanokból, és ezek átalakításával hozzák létre az új óvodát, környezetbarát módon.

Fentiekkel egyetértünk, és kérjük azokat, akik osztják véleményünket, csatlakozzanak!

Miért fontos?

TÉNY:

Fülöp Zsolt polgármester és Süllei László általános érseki helynök aláírásával, 2021. július 5-én Szentendre Város Önkormányzata és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye között településrendezési szerződés jött létre. A többfordulós egyeztetéseket követően létrejött szerződés értelmében Izbég-Csicserkó városrész intézményi vegyes területén, a Vasvári Pál és Fürj utca találkozásánál létesülhet az új 4-6 csoportos katolikus óvoda több mint 2000 négyzetméter terület beépítésével

A jelenlegi városvezetés Ábrányi Emil programja 105. és 106. pontja megfogalmazza a városi zöldterületek védelmét, a zöldmezős beruházások lehetséges elkerülésének ígéretét.
Nem vitatva az óvoda szükségességét, a gyerekek igényéi színvonalas kielégítésének fontosságát, az alábbi véleményünknek adunk hangot:

VÉLEMÉNY:

Mára a klímaváltozás mindenki számára nyilvánvalóvá tette, hogy a zöldterületek megtartása elengedhetetlenül szükséges. A zöldfelületek számos olyan jótékony hatással (ún. ökoszisztéma-szolgáltatással) bírnak, melyek miatt megtartásuk, diverzitásuk, "aktivitásuk" növelése - különösen belterületen -, ma már kötelező. Minden globális hatás lokális hatáson (és kompenzáción) múlik, így minden szentendrei négyzetméternek is komoly jelentősége van - több ezer négyzetméternek pedig kiváltképp.

A zöldfelületek (legyen az facsoport, park vagy kaszáló, mint pl. az új óvodafejlesztés esetében) megszűnése önmagában fontos ökoszisztéma-szolgáltatásaik (oxigéntermelés, széndioxid-megkötés, párásítás, vízmegtartás-lefolyás-lassítás a vegetációval és a talajban, árnyékolás, a szél szárító és romboló erejének mérséklése, pihenési lehetőség, esztétikai élmény stb.) elvesztésével jár. Ma már ezek esetleges kompenzálása, az így elvileg elérhető nullszaldó is kevés, hiszen évszázadok, de legalább is az utóbbi néhány évtized káros hatásait kellene rendbe hoznunk.

Nincs már hova hátrálnunk!
Nem lehet tovább folytatni a szabad zöld területek beépítését, amire a város környezetvédelmi programja, fenntarthatósági terve, klímavédelmi stratégiája utalt is már. Ebbe a meghirdetett koncepcióba egy zöldterületen létesülő intézmény létesítése nem fér bele.

Szentendre, Vasvári Pál u. & Fürj u., 2000 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2021-08-06 12:02:20 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2021-08-03 14:21:23 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2021-08-02 14:39:59 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-08-02 05:27:31 +0200

10 aláírás gyűlt össze.