Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Nagykovácsi Polgármester, PMKH Kormánymegbízott, Pest 2. sz. vk. Országgyűlési Képviselő és Képviselőjelöltek, EMMI Parlamenti Államtitkár, Magyar Cserkészszövetség Országos Elnök

Állítsuk meg a Nagykovácsi Kastélypark Komplexum tervezett bővítését!

Tisztelt Kiszelné Mohos Katalin, Nagykovácsi Polgármestere, dr. Tarnai Richárd, Pest Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja, Csenger-Zalán Zsolt, Pest megye 2. sz. vk. Országgyűlési Képviselője, Hegyesi Beáta, Szél Bernadett és Menczer Tamás, Pest megye 2. sz. vk. Országgyűlési Képviselőjelöltjei, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Parlamenti Államtitkára és
Bedekovics Péter, a Magyar Cserkészszövetség Országos Elnöke!

Alulírottak – bár Menczer Tamás külügyi államtitkár 2021. május 21-i bejelentése szerint e beruházást leállította konzultációt helyezve kilátásba az elfogadható tervek ügyében, és Kiszelné Mohos Katalin Nagykovácsi polgármestere ugyanaznap bejelentette, hogy a Cserkészszövetség leállítja a projektet –
kérjük:

-Nagykovácsi polgármesterét és önkormányzatának képviselő-testületét, hogy vonja vissza 2020. évi 10/2020. (I.30.) sz. határozatát (döntés a Nagykovácsi 307 és 919/1 hrsz. Teleki–Tisza-kastély ingatlanok tekintetében HÉSZ módosításának megrendeléséről), és az 1997.évi LXXVIII. törvény 20. és 22.§ alapján rendeljen el legalább egy éves változtatási tilalmat az érintett területekre;

-a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottját, hogy PE-06/KTF 17446-28-2021. jelű határozatát a döntés elégtelen megalapozottsága miatt vonja vissza;

-a Pest-megyei 2. választókerület jelenlegi és leendő országgyűlési képviselőit, vessék latba befolyásukat, hogy a kormány tekintsen el a Teleki–Tisza Kastélypark Komplexum jelentős bővítéssel járó fejlesztésétől, és az eredetileg a kastély felújítása érdekében hozott 304/2014. (XII. 5.) Korm. rendeletet helyezze hatályon kívül;

-az EMMI parlamenti államtitkárát, a Teleki–Tisza-Kastélypark Komplexum mentorát, valamint a Magyar Cserkészszövetség országos elnökét, hogy írásos nyilatkozatban közöljék: a Kastélypark Komplexum fejlesztésére benyújtott előzetes környezeti vizsgálati kérelmüket visszavonják, és további terveiket a falu tűrőképességéhez igazítva újragondolják, vagy keresnek más megoldást.

INDOKOLÁS
Otthonunk, Nagykovácsi zsákfalu. Különleges atmoszféráját gyönyörű fekvésének, csendes és békés tereinek köszönheti. Az Ófalu templomtere, szűk utcái, megmaradt sváb házai, a völgyben futó Ördög-árok – a patak, melynek partján a mai napig gyerekek játszanak –, a hegyre felfutó telkek és az alatta elterülő ősfás Kastélypark, benne az állami pénzen szépen felújított Teleki–Tisza-kastéllyal mind fontos elemei annak, amiért településünk az egyik legkedveltebb lakóhely Budapest környékén.

A kastély területén az ingatlant néhány éve tulajdonló Magyar Cserkészszövetség újabb közpénz milliárdokból nagyszabású beruházásba fogott, melynek célja az ingatlanon jövedelmező esküvőket és vállalati kistelepüléseket szolgáló vendéglátó-szállásadó komplexum építése. A projekt szinte akadálytalanul halad a teljes engedélyezés felé.

Mi, nagykovácsi lakosok, az elmúlt hetekben mondhatni véletlenül, egymásnak ellentmondó nyilatkozatok és állítások között szembesültünk a beruházás céljával, méretével. Nem tudunk kiigazodni ezek között. Amit tudunk az, hogy a beruházás nincsen tekintettel az itt élőkre. A projekt kiemelt beruházás, így nyilatkozatok, ígéretek ide vagy oda, érdekeink figyelembevételét semmi nem garantálja.

Nem azért lakunk itt, hogy nyaranta éjjel-nappal álljon a bál a völgyben, több száz bulizó dajdaját visszhangozzák a dombok, hogy a rendezvények miatt sokszor be se jussunk a parkba, vagy ha bejutunk, a Nagy-Kopasz helyett a kastély mögött tornyosuló szállodát lássuk, ősfák helyén betont, ösvények helyén parkolók tömegét; hogy elviseljünk bedugult utakat és vízhiányt, hogy másfél éven keresztül építkezés zaját hallgassuk.

Azért lakunk itt, mert szeretnénk gyermekeinket nyugodt környezetben nevelni, munkából hazatérve nyugalomban élvezni a saját kertünket, nyugdíjas éveinket békében tölteni, csendben sétálni, pihenni, a szabadban tevékenykedni, mert szeretjük Nagykovácsi gyönyörű természeti értékeit.
Azért szólunk, mert nem akarjuk, hogy a terv sikere esetén – hiába építettük, ápoltuk otthonainkat éveken, évtizedeken keresztül – azok értéküket veszítsék, és kudarc esetén nem akarjuk látni a túlépített, telezsúfolt kastélyparkot omladozó állapotában.

Felfoghatatlan, hogy egy 13 ezer fiatalt természet- és közösségtiszteletre nevelő szervezet miként válik egy csendes, békés falu életét és legnagyobb értékét tönkretevő kiemelt nemzetgazdasági projekt tárgyává.

Miért fontos?

Nagykovácsi nem kaphatta meg a kastélyt, a Magyar Cserkészszövetségé lett. Állami pénzen felújították, nem tudják fenntartani. Állami költségvetésből finanszíroznának egy olyan fejlesztést, mely nekik pénzt, a helynek, ahová építkeznének és a környezetének károkat okoz. Az, hogy lakossági nyomásra április 21-én két politikus szóban bejelentette a beruházás felfüggesztését, még nem megoldás.

A megállapodás, hogy a beruházó igényeihez igazítsák az építési szabályzatot, még érvényben van. A határozat, mellyel engedélyt kaptak a jelenlegi koncepció szerinti előkészítésére, még él. A kormányzati támogatás – az indokolatlan kiemelt státusszal – még hatályos rendeletbe van foglalva.

Továbbra is azt várjuk el, hogy jogi garanciákkal alátámasztva
- a jelenlegi terveket vessék el, a beruházás előkészítését ténylegesen állítsák le;
- az indokolatlan nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítést szüntessék meg a Kastélypark Komplexum fejlesztése esetében;
- bármely további beruházást a Kastélypark területén csak a terület kulturális és természeti értékeinek megőrzésével, a lakókörnyezet és a falu egészének érdekeit figyelembe véve, a környezethez arányos léptékben, Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosaival érdemben egyeztetve lehessen végrehajtani!

A garancia a te hangod. Küldd el a címzetteknek a fenti levelet, add tovább a hírét!

Csendes Nagykovácsi Hangja

Hogyan lesz kézbesítve

A címzetteknek az aláírók a SzabadaHang-on keresztül e-mailt küldhetnek.
A későbbi, aláírásokkal alátámasztott kézbesítés módjáról Facebook-oldalunkon adunk tájékoztatást

Nagykovácsi, 2094 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Links

Frissítések

2021-05-25 19:15:40 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2021-05-25 17:00:04 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2021-05-25 13:40:57 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2021-05-25 10:51:34 +0200

10 aláírás gyűlt össze.