Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Koncz Imre, Balatonakali polgármestere

Akali - nádtelepítés helyett kikötő?

"Az akaliak fölhasználták a természet javait és alkalmazkodtak táji jellemzőihez." "Csak annyit dolgoztak, és csak annyi javat használtak föl, amennyit az élet folyamatossága megkívánt."(Köszöntő, Balatonakali.hu)

Tisztelt Polgármester úr,
A lakossági fórumon bemutatott kikötő közel 100 nagyobb vitorlás, és 16 csónak befogadására lenne alkalmas, a mederben 8m széles alapról induló kőszórás több mint kétszer olyan hosszan nyúlna be a Balatonba, mint a meglévő kőmóló.
A kikötőt egy hegylábi természetes zátonyon kialakult, de 2019-ben KIIROTT NÁDAS helyére tervezik.
A vízügyi hatóság medertisztításra, partfal felújításra és tisztító nádvágásra kiadott mederkezelői hozzájárulásában az igénylő figyelmét felhívta a nádas védelmének szükségességére. Ennek ellenére az SSS Kft. 2019 telén 150m hosszban, 8-12m szélességben NÁDIRTÁST HAJTOTT VÉGRE.
A NATURA2000 területen okozott károkozás miatti természetvédelmi KÖTELEZÉS az SSS Group Kft-vel szemben továbbra is fennáll. A visszatelepítésben az elmúlt 4 év alatt látható előrehaladás nem történt, pedig mára már az eredménynek kellene látszódnia!
A kikötőberuházást megvalósítani kívánó M.I.D. Kft ügyvezető neve megegyezik az SSS Group projektigazgatójának nevével, így a szavak szintjén igaz, amit elénk tárt, hogy „a nádrehabilitációval nem a M.I.D. Kft (beruházó) érintett, hanem az SSS Group, akitől a telket vásárolták”.
Érvelésében „a naTURa2000 övezetnek pontosan az a lényege, hogy a két nagyon ellentétes dolgot, a természetet és a turisztikát össze tudja kovácsolni".
Az ügyvezető nagyon is tisztában lehetett azzal, hogy "a Natura 2000 hálózat az Európai Unió tagországaiban található legértékesebb természeti területek összefüggő rendszere. A Natura 2000 a világon egyedülálló, (..) ökológiai hálózat, amelynek célja, hogy hozzájáruljon Európa (..) természetes élőhelyeinek hosszú távú fennmaradásához, az ember számára létfontosságú természeti környezet megőrzéséhez."
A Balatonfelvidéki Nemzeti Parknak a Balatonra mint Natura2000 területre elfogadott FENNTARTÁSI TERVében a KIKÖTŐK a VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK KÖZÖTT mint jelentős, negatív hatású, ÉLŐHELYEKET MEGSEMMISÍTŐ tényezőként ELSŐ HELYEN vannak felsorolva!
A biológus szakértő a megváltozó áramlási viszonyok kapcsán az Alsóörsi, hasonlóan spiccen kivitelezett kikötő esetére emlékeztette a lakosokat, amelyet követően idénre (1-2 év alatt!) a szomszédos öblökben jelentős nádpusztulás alakult ki.
Jelentős tehát a KOCKÁZATa, hogy a szintén hegylábi részen kialakított kikötő hatására a bevédett/áramlási holttérre eső a balatonakali strand FELISZAPOLÓDIK.
Elvárható, hogy egy 2mrd forintos beruházás esetén a lakosság a tudomány mai eszközeivel végzett áramlástani- és hatásvizsgálatok ("milliós tétel") ismeretében dönthessen.
Egy beruházó könnyen odébbáll, ha nem jól sül el valami – de az AKALIAK MINDENÜKET ELVESZTIK.
Biológusok, limnológusok egybehangzó véleménye, hogy a nádasoknak kiemelkedő szerepe van a Tó egészsége szempontjából. Számos tanulmány van már arra, hogy milyen hatással voltak az elmúlt évek “fejlesztései” a Balatonra, a benne és a körülötte élő növényekre és állatokra, és mi várható, ha nem állítjuk meg ezeket (pl.algásodás).
Saját bőrünkön érezzük a klímaváltozás hatásait, és a természet pusztításával, az egyes emberek gazdasági érdekeinek előtérbe helyezésével, ez csak súlyosbodik. Egy rövidebb távú gazdasági előny kerül itt konfliktusba pénzzel nem kifejezhető, hosszabb távú előnnyel (környezet, zaj, falukép). Az Akaliban lakóknak és a nyaralóknak az a hosszú távú érdeke, hogy a Balatonban még sokáig lehessen FÜRDENI. Ha nem, akkor az ingatlanjaik értéke nemhogy nőni nem fog, de zuhanni kezd.
A környezettel kapcsolatos érvek elsöprőek, de zárójelben néhány további:
Aki eddig Akalit választotta otthonául, vagy nyaralásához, az a csendes kistelepülést választotta.
Annak nem lesz vonzó az egyévesre tervezett (de a beruházó elhúzódó teljesítéseit látva akár több évig folyó) jelentős porral és zajjal járó építkezés, amely a korábban nyugodt környékén zajlik majd.
A Csárdás utca életveszélyessé, a part menti útszakasz a parkoló autók miatt szűkké válik a kerékpározók számára.
Az autóforgalom megnő a helyi utakon.
Az árak a vitorlázók pénztárcájához emelkednek nem csak a kikötő környékén, hanem az egész településen.
A helyi fiatalok elhagyni kényszerülnek a falut, mert a telekárak már most is a fővárosi árakkal vetekednek, így házat venni nem tudnak.
A kilátás a kiirtott nádas elé épülő házakból is jelentősen romlana („mólón ülő” Tihany) és a magasabb pontokról a kikötő uralná a tájat.
Nem sok konkrét érv hangzott el mellette: milyen új munkahelyeket teremtene, nincs gazdasági becslés az iparűzési adóról, HA a létrehozandó cég Balatonakaliba teszi a székhelyét.
Balatonakali falusias hangulatának megőrzését, a természet megóvását, pihenő övezetek, parkok, szabad strand kialakítását is, a fenntarthatóbb sportolási lehetőség (kajak, kenu, csónak bérlés) megteremtését támogatjuk.

Miért fontos?

A vitorláskikötővel kapcsolatban kiírt véleménynyilvánításban lakók és tulajdonosok vehetnek részt.
Ez nem anonim népszavazás, hanem egy informális véleménynyilvánítás, a szavazatok számlálásába adatvédelmi okok miatt nem lehet betekinteni.
A nem-tulajdonos, nem-lakos rokonok szavazatának beszámítási módja kérdéses.

Ha érintett vagy itt Akaliban, és velem együtt
- ellenzed, hogy további sebeket ejtsünk a Balatonon, főleg úgy, hogy még "a nyílt sebek sem gyógyultak be",
- és ellenzed, hogy Akali városias formát öltsön,
a petíciót akkor is aláírhatod, ha nincs itt tulajdonod, de rokonként sok éve mindig itt nyaralsz.
Legyen egy nyíltan követhető képünk a kikötő ellenzőinek számáról!
Balatonakali, 8243 Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Frissítések

2023-10-10 06:31:44 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2023-10-09 12:26:12 +0200

50 aláírás gyűlt össze.

2023-10-08 12:59:52 +0200

25 aláírás gyűlt össze.

2023-10-08 09:28:04 +0200

10 aláírás gyűlt össze.