Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Nyíregyháza MJV Képviselőtestület

A tét: a jövőnk!

Tisztelt Képviselőtestület!
Tisztelt Polgármester Úr!

Az elmúlt időszak országszerte lezajlott eseményei és a helyi közmeghallgatás botrányba fulladását követően Nyíregyháza város polgárai joggal érezhetnek aggodalmat az ipari parkba betelepülni szándékozó vállalkozások tevékenységével kapcsolatban.

Nyíregyháza fejlődését szem előtt tartva és felelősen gondolkodva úgy véljük, hogy a kialakult helyzetet hosszú távra szóló megoldással kell orvosolni.
A probléma gyökere abból adódik, hogy egyrészről semmilyen információ nem elérhető a tekintetben, hogy egy ilyen, óriási méretű ipari park milyen hatással lesz a város környezeti állapotára, másrészről jelenleg nem megalapozott a létesítendő gyárak működéséhez szükséges környezeti erőforrások – különös tekintettel a vízigényre – rendelkezésre állása.

Aggodalmunk nem megalapozatlan. Jelenleg már ott tartunk, hogy kis és közepes élelmiszeripari üzemek bővítéséhez szükséges vízigény kielégítéséhez sincs elegendő vízkészlet a Nyírségben.

Az Országos Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv 2022. évi felülvizsgálatát követően megállapítható, hogy a Nyírség az ország legvízszegényebb területe, és a helyzet 10 év évről évre romlik!

Azzal is tisztában vagyunk, hogy a helyzet annyira rossz, hogy Nyírség vízháztartásának javítása érdekében sok 100 milliárd forint költséggel a Tiszából kell vizet ideszállítani. De még ez is kevés az azonnali javuláshoz! A legoptimistább mérnöki becslések alapján is – a jelenlegi vízhasználati szint mellett – leghamarabb 2050-re lehet kismértékű javulás a nyírségi felszín alatti vízkészletek mennyiségét illetően.

Tisztelt Polgármester Úr! Ezek után feltéve a kérdést: Ön szerint megalapozott-e a nyíregyházi emberek aggodalma a jövőjüket illetően?
Mi konstruktívan állunk a kérdéshez és annak érdekében, hogy mindenki számára megnyugtató válasz születhessen, az alábbiakat kérjük:

- Nyíregyháza MJV Önkormányzata vizsgálja meg a Déli Ipari Park lehetséges környezeti hatásait, az eredményeket hozza nyilvánosságra!
- Mérje fel a rendelkezésre álló környezeti erőforrások (különösen a felszín alatti vizek) mennyiségét!
- Csakis ezek alapján döntsön a fenntartható ipari fejlesztésekről!

Nyíregyháza, 2023. 03. 06.
Dr. Csipkés József
Nyíregyházi Társalgó Közéleti Egyesület

Miért fontos?

Mindenki írja alá a kezdeményezést, akinek fontos, hogy Nyíregyháza környezete egészséges, élhető és fenntartható állapotban maradjon.

Hogyan lesz kézbesítve

Személyesen adjuk át a városvezetésnek.

Nyíregyháza, Magyarország

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Kategória

Links

Frissítések

2023-07-28 21:38:46 +0200

100 aláírás gyűlt össze.

2023-03-19 21:16:58 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2023-03-18 15:25:13 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2023-03-17 21:58:22 +0100

10 aláírás gyűlt össze.