Ugrás a fő tartalomra

Címzett: Orbán Viktor miniszterelnök; Magyarország Kormánya

500.000 forint jutalmat és béremelést a szociális ágazatnak!

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete, valamint a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete képviseletében, tagjaink és a szociális terület valamennyi dolgozója érdekében az alábbiakban kérjük haladéktalan intézkedését.

Nem először hívjuk fel figyelmét arra, hogy a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításában a szociális és gyermekvédelmi terület dolgozóinak munkája és helytállása nélkülözhetetlen. Mégis, a kormányzati kommunikációban csak elvétve esik szó e területről, arról, hogy túlnyomórészt az itt dolgozók áldozatos munkájának köszönhető, hogy nem váltak gócponttá a szociális intézmények, arról, hogy a szociális terület milyen nagy mértékben járul hozzá az egészségügy tehermentesítéséhez a fertőzött gondozottak ellátásával, vagy akár arról, hogy számos településen, fővárosi kerületben a szociális terület bevonásával kerül sor az idősek vagy a karanténban lévők ellátására a járvány idején. Mindezt úgy, hogy az intézmények zöme rendkívül jelentős létszámhiánnyal küzd.

Sajnos a világjárvány első hulláma óta eltelt időszakban sem történtek intézkedések arra, hogy rendezzék a terület finanszírozási problémáit, a létszámhiány elsődleges okaként felhozható bérlemaradást, vagy bármi módon ellentételezzék az itt dolgozóknak a járvány megelőzésére tett erőfeszítéseit.

A szociális területen legalább az alábbi, haladéktalan intézkedések szükségesek:

Haladéktalanul gondoskodni kell az intézmények megfelelő és kellő mennyiségű védőeszközökkel való ellátásáról, és számukra a védekezéshez szükséges költségvetési forrás azonnali biztosításáról.

A dolgozók rendszeres szűrése a szociális és gyermekvédelmi ellátások valamennyi területén, az alap- és a szakosított ellátásban egyaránt szükséges.

Az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan biztosítsák a szociális és gyermekvédelmi terület dolgozói számára is a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményt a veszélyhelyzet ideje alatt.

Azon, koronavírussal fertőzött dolgozók esetében, akik a fertőzés beigazolódását megelőzően az ellátásban részt vettek, a foglalkozási megbetegedés gyanúját automatikusan vélelmezni kelljen annak érdekében, hogy a munkahelyén megfertőződött dolgozó 100 %-os táppénzben részesülhessen.

Ugyancsak részesüljön 100 %-os táppénzben az, aki fertőzött munkatársa vagy ellátott kontaktszemélyeként kerül karanténba.

A szociális és gyermekvédelmi terület dolgozói is legalább egyszeri ötszázezer forintos juttatást kapjanak még az idei évben, a veszélyhelyzetben tanúsított, embert próbáló munkájuk elismeréseként.

Végezetül, a szociális terület összeomlásának elkerülése érdekében érdemi intézkedések szükségesek a dolgozók bérének felzárkóztatására.

Budapest, 2020. november 12.

Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete
Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete

Miért fontos?

Mi támogatjuk a bajba jutott családokat.
Mi gondozzuk és ápoljuk saját otthonukban az önálló életvitelre egyedül már nem képes időseket és betegeket.
Mi gondoskodunk az otthonba került idősekről, sérült emberekről, pszichiátriai betegekről.
Mi látjuk el a hajléktalanokat.
Mi gondoskodunk azokról a gyermekekről, akikről szüleik lemondtak, és nyújtunk családot nekik.

A rászorulókon segítünk, de közben mi is rászorulóvá váltunk: A legfrissebb adatok szerint 74 ezer Ft-tal kevesebbet viszünk haza, mint az átlag magyar munkavállaló. A szociális dolgozók az utolsó előtti helyen állnak a nemzetgazdasági ágak átlagkeresetének sorában, és messze mi keresünk a legrosszabbul a közszféra dolgozói közül.

Azt mondják, 2010 óta 115 %-kal nőtt a szociális dolgozók átlagbére. De ez javarészt annak „köszönhető”, hogy a minimálbér 119, a garantált bérminimum 135 %-kal nőtt. Arra aligha lehetünk büszkék, hogy csaknem minden dolgozó alapbérét a minimálbér vagy a garantált bérminimum határozza meg.

Évek óta küzdünk azért, hogy a munkánkat megbecsüljék. A 2013-2016 között tartott ágazati tüntetések és a 2016-os sztrájkunk eredményeképp ugyan ma minden dolgozó kap ágazati pótlékot, de ezzel együtt is a nemzetgazdasági átlagtól való elmaradásunk alig változott: 2009-ben 30 %-kal, 2019-ben 32 %-kal, míg a legfrissebb adatok szerint ma 28 %-kal keresünk kevesebbet, mint az átlag. Ez lenne az érdemi béremelés?

Jó néhány intézmény súlyos létszámhiánnyal működik. Szakemberek mennek külföldre, az egészségügybe, vagy bármely más munkahelyre, ahol jobb körülményeket, jobb fizetést remélnek.

Március óta még élesebb a helyzet. Vigyázunk az idősekre, gondoskodunk a karanténban lévőkről, napi rutinunk részévé vált a fertőtlenítés, a maszk, a védőruha, és a félelem is, mert ellátottjaink között egyre több az igazolt fertőzött. Miközben mi magunk is krónikus betegségekkel küzdünk, és sokan a veszélyeztetett korosztályba tartozunk. Mi nem maradhatunk otthon, a szociális ellátás akkor sem állhat le, amikor az ország igen.

De erre az önfeláldozásra senki nem figyel. Mi nem részesültünk jutalomban. Mi nem részesültünk béremelésben. Mi nem részesültünk egy szép szóban sem.

Kiérdemeltük az elismerést, a jutalmat, a méltó bért, az emberhez méltó körülményeket!

Ha egyetértesz a miniszterelnöknek írt levelünkkel, kérjük, írd alá a petíciónkat, és erre kérd meg ismerőseid is!

Frissítések

2020-11-18 15:25:25 +0100

5,000 aláírás gyűlt össze.

2020-11-13 15:47:03 +0100

1,000 aláírás gyűlt össze.

2020-11-13 12:02:46 +0100

500 aláírás gyűlt össze.

2020-11-13 09:24:47 +0100

100 aláírás gyűlt össze.

2020-11-13 09:12:11 +0100

50 aláírás gyűlt össze.

2020-11-13 09:04:50 +0100

25 aláírás gyűlt össze.

2020-11-13 08:59:04 +0100

10 aláírás gyűlt össze.